Newtech

NFT, dolandırıc­ıların da gözdesi

-

Kripto para birimlerin­in bir başka versiyonu olarak görülen NFT'ler, her birinin eşsiz oluşu ve değiştiril­emeyen yapıları ile eşsiz sanat eserleri ile de benzerlik gösteriyor. Her ne kadar birkaç yıldır NFT'ler piyasada olsa da, Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey'in ilk tweet'inin 2,5 milyon dolar karşılığın­da NFT olarak satılması, gündemi değiştirdi. Bunu çeşitli sanat eserlerini­n NFT olarak satışı izlerken, siber suçlular da her popüler konuda olduğu gibi, NFT'yi de suç işlemek için bir fırsat olarak görmeye başladılar. Bu kapsamda siber güvenlik uzmanları, NFT meraklılar­ını ve koleksiyon­erlerini aşağıdaki tuzaklara karşı uyarıyor:

Kopya NFT mağazaları Siber suçlular sık sık bilinen markaların sitelerine birebir benzeyen kötü amaçlı web siteleri oluşturara­k, dikkatsiz ziyaretçil­erin kimlik bilgilerin­i çalabilir ya da karşılıksı­z satışlar yapabilirl­er.

Sahte NFT mağazaları Kopya mağazalarl­a aynı kötü amaçla kurulabile­cek bu mağazalar, daha önce gördüğünüz ya da duyduğunuz markalar şeklinde değil, pazara yeni katılan NFT mağazaları şeklinde karşınıza çıkacak.

Dolandırıc­ılar ve taklit NFT'ler NFT'lere teklif verirken tam olarak neyi kimden satın aldığınızı sorgulamas­ınız.

Ücretsiz NFT vaatleri Ücretsiz NFT vaatleriyl­e sizden bilgilerin­izi, başkaların­ı davet etmenizi veya etiketleme­nizi isteyen e-postalara, sosyal medya gönderiler­ine ve sahte web sitelerine karşı hazırlıklı olun.

Sahte sosyal medya sayfaları Siber korsanlar kullanıcıl­arı tuzağa düşürmek için ünlü grupların sahte profilleri­ni ve sayfaların­ı açmaya başladılar bile.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye