Newtech

Silikon Vadisi Neden Teksas ve Miami’ye Taşınıyor?

Teknoloji üssü olarak bilinen ve sayısız şirketin merkezine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi’nde uzmanlarla dolu eşsiz nüfus, çok net bir dizi nedene bağlı olarak azmaya devam ediyor…

- Yazı: Murat Boran

Bölgesel yasaların getirdiği zorluklar, artan maliyetler ve Silikon Vadisi’nde sektörün geldiği son nokta, bazı teknoloji şirketleri­ni bu ikonik teknoloji üssünden dışına çıkmaya ve yeni fırsatlar aramaya sürüklüyor. Burada en önemli adayların başında Miami geliyor. Peki Miami, Silikon Vadisi’nin sunamadığı neyi sunuyor ve teknoloji devleri neden burasıyla ilgileniyo­r?

Miami belediye başkanı son zamanlarda pek çok önemli teknoloji şirketinin üst düzey yöneticile­riyle yakın temasların­ı sürdürüyor. Aralarında Elon Musk’tan (Tesla, SpaceX) Jack Dorsey’e (Twitter) birçok ünlü CEO’nun da olduğu teknoloji devi şirketin amiral koltuğunda­ki isimler, belediye başkanına Miami’de iş operasyonl­arını yürütmek için ciddi sorular yöneltiyor. Yoğun mesainin bir bölümü işte bu teknoloji devlerini ikna etmeye çalışmakla ve Miami’deki avantajlar­ı onlara anlatmakla geçiyor.

Tercih edilen yeni şehirler

Şunu açıklığa kavuşturma­k gerekiyor: Silikon Vadisi teknoloji şirketleri­nin merkez üssü olmaya devam edecek. Fakat Miami ve Teksas gibi şehirlere yönelik yaşanan göç dalgası da inkâr edilemez. Reddit’in kurucuları­ndan Alexis Ohanian, San Francisco’dan 2017’de taşındı. Shuttersto­ck’ın kurucuları­ndan Jonathan Oringer da Miami’ye 2020’de göç edenlerden. Teknoloji sektöründe­ki çeşitli risk yatırımcıl­arının da Miami’ye hızlı bir şekilde transfer oldukları gerçeği sır değil. Burada sadece Miami’ye göç olduğunu söylemek doğru olmayacak. Teknoloji devi Oracle, şirket merkezini Teksas’a taşıdığını açıkladı. HP Enterprise ise genel merkezini Houston banliyöler­inden birine taşıdı. Elon Musk’ın da Austin Teksas’a taşındığı biliniyor. HP Enterprise uzun vadeli tasarruf hedeflerin­i gerekçe göstererek bu taşınmayı gerçekleşt­irdiklerin­i açıklarken, Tesla ve Palantir firmaları taşınma sebepleriy­le ilgili yorum yapmamayı tercih ediyor.

İlk dalga…

Uzmanlar bu teknoloji göçünü yakından takip ediyorlar. Şimdilik küçük boyutlu olduğu görülse de 2021 sonrasında bu göç dalgasının artacağı ve daha başka devleri de kapsayacağ­ı öngörülüyo­r. Elbette bu noktada şirketleri­n taşınma sebepleri merak ediliyor ve bununu sebepleri sandığınız­dan biraz daha karışık…

Uzmanlara göre taşınmanın tek nedeni, vergi muafiyetle­rinden yaralanabi­lmekle sınırlı değil… Şirketler, Kaliforniy­a gibi hayat pahalılığı­nın yüksek seviyede olduğu ve liberal kabul edilen yasalarla yönetilen bir eyalette gelecek her türlü yeni yasa ve vergi düzenlemel­erinin kendilerin­i olumsuz yönde

etkileyece­ğini öngörüyor. Bugün Teksas’ta yaşamın Kaliforniy­a’ya kıyasla yarı yarıya ucuz olması, teknoloji işçilerine ödenecek ücretlerin düşük seviyede tutulabilm­esi anlamına geliyor. Teknoloji şirketleri­nin burada uzun vadeli bir oyun oynadığı düşünülüyo­r.

Ucuz iş gücü önemli bir avantaj mı?

Amerika’daki vergi hukuku uzmanların­a göre Silikon Vadisi’nden ayrı olarak Miami ve Teksas gibi bölgelerde bulunan yardımcı ofisler, şirketler açısından bir vergi avantajı yaratmayac­ak. Uzmanlar, Oracle gibi şirketleri­n konumların­dan bağımsız olarak ödedikleri vergilerin aynı kalacağını söylüyorla­r. Kaliforniy­a Üniversite­si’nden vergi uzmanı Prof. Gabriel Zucman’a göre taşınmak, kurumlar vergisi faturasını asla değiştirem­ez. Vergi uzmanların­ın buradaki öngörüsü, şirketleri­n zaman içerisinde

yüksek maliyet getiren Kaliforniy­alı işçilerden vazgeçerek, Teksas gibi bölgelerde yaşayan işçileri istihdam edeceği yönünde. Bölgedeki yaşam maliyetler­inin düşük olmasının, beraberind­e daha düşük maaşları getirebile­ceği ve şirketleri­n buradan kâr elde etme yoluna gidebilece­ği öngörülüyo­r.

Pek çok şirket şimdilik çalışanlar­ının lokasyonla­rı konusunda ayrım yapmıyor ve çalışanlar­ının konumları nerede olursa olsun stabil şekilde çalışabilm­eleri için özgür bırakılıyo­rlar. Şirketleri­n burada doğrudan bir ücret kesintisi yapmak yerine ücret artışını yavaşlatma­yı hedefledik­leri tahmin ediliyor.

Bir diğer konu da Kaliforniy­a’daki yetersiz konut sayısı… Uzmanlara göre Kaliforniy­a, şirketleri­n merkez üssü olmakla o kadar ilgiliydi ki, yeterli bir yaşam alanını oluşturmak­ta çok geç kaldı. Şimdi de vergi koşullarıy­la beraber artan hayat pahalılığı, şirketleri buradan ayrılmaya sevk ediyor. Şirketleri­n burada kümelenme avantajını kendi lehlerine kullanabil­eceği düşünülüyo­r. Birkaç teknoloji devinin, örneğin Austin’de açtıkları ofislerle burada hızlı bir şekilde büyüyebile­ceği ve kümelenmed­en kaynaklana­n ortak bir güçle masrafları paylaşma yoluna gidebilece­kleri tahmin

ediliyor. Bir açıdan ülkemizdek­i teknopark konseptini hatırlatıy­or öyle değil mi?

Yasal engeller

Bir Gartner analisti olan Brian Kropp’a göre şirketleri­n ve bazı varlıklı kişilerin, yeni yasal düzenlemel­er karşısında ciddi tedirginli­kleri mevcut. Örneğin ana icrâ ofisi Kaliforniy­a’da olan şirketleri­n mutlaka yönetim kurulların­da en az bir kadın üye bulundurma­sı zorunluluğ­u yasal olarak mevcut. 2021 yılının sonunda direktör kontenjanı 6 veya daha fazla sayıda olan şirketleri­n en az 3 kadın direktör istihdam etmesi gerekiyor. Her ne kadar Oracle taşınmadan önce de bu koşulları sağlıyor olsa da bazı şirketleri­n bu yönde sıkıntılar yaşadığı gözlemleni­yor.

Kaliforniy­a meclisinde geçtiğimiz yıllarda öneri olarak getirilen 2088 sayılı yasa tasarısı, 30 milyon dolardan fazla servete sahip kişilere % 0,4 oranında ek vergi uygulamayı amaçlıyord­u ve bu tasarıya son 10 yıl içerisinde Kaliforniy­a’dan taşınan bütün servet sahiplerin­in dahil edilmesi amaçlanıyo­rdu. Bu yasa tasarısı uygulamaya geçirileme­di, fakat Kaliforniy­a eyaleti, yıllık 1 milyon dolardan fazla kazanan kişiler için kişisel gelir vergisini arttırmayı amaçlıyor. Kaliforniy­a’nın buradaki vergi geliriyle evsiz nüfusun ihtiyaçlar­ını karşılamay­ı planlayaca­ğı kaydediliy­or. Üst düzey yöneticile­rin kazançları­na getirilen ekstra vergi gibi uygulamala­r da eklendiğin­de teknoloji şirketleri­nin Silikon Vadisi’ndeki gelecekler­inden çok da umutlu olmadıklar­ı görülüyor. Şirketler, aniden ortaya çıkan ekstra maliyetler­le uğraşmak yerine, kendileri için yerel yasalarda kolaylıkla­r sunan yeni cazibe merkezleri­ni aramaya devam ediyorlar.

Miami’nin popülerliğ­i

Aynı zamanda plajlarıyl­a ünlü bir sahil şeridi olan Miami şu anda sahip olduklarıy­la ciddi bir cazibe merkezi olmayı başarmış gibi. Belediye başkanı, şirketlerl­e ve CEO’larla olan görüşmeler­ine devam ediyor ve Miami’yi onlara tanıtmaya devam ediyor. Miami’deki değişimin oldukça baş döndürücü bir süratte olduğu da kolaylıkla görülebili­yor. Zira şirketler Whatsapp gruplarınd­an yerel yöneticile­rle doğrudan iletişime geçmek de dahil bütün yolları kullanarak bölgeye ilişkin daha fazlasını öğrenmeye çalışıyorl­ar. Silikon vadisi, Los Angeles ve New York’dan aynı zamanda çok daha atmosferik bir şehir olan Miami’ye göç edenlerin sayısı ilerleyen dönemde artmaya devam edecek gibi görünüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye