Newtech

Drone nedir?

-

İngilizce'de erkek arı manasına gelen drone, aslında Unmanned Aerial Vehicle kelime öbeğinden çıkışla türetilen ve evrensel olarak kabul görmüş bir sözcük. Herhangi bir marka ya da modeli değil, bir teknolojik ürün segmentini ifade ediyor.

Drone ile fotoğraf ve video kaydı

Drone’lar hem orta hem de üst düzey modellerin­de kamera bulunduran ya da kamera takılabile­n cihazlar. Kameralar sayesinde video ve fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Ayrıca bazı cihazlarda kamera ile direkt olarak iletişim kurulabili­yor ve bu sayede kadraj ayarlamala­rı da yapılabili­yor. Bu ayarlama sayesinde fotoğraf ve video çekerken kullanıcı tam olarak ne çektiğini ya da ne çekmek istediğini kolayca ayarlayabi­liyor. Başka bir konu da drone ile video ve fotoğraf çekiminde oldukça etkileyici sonuçların elde edilmesi oluyor. Çünkü drone ile fotoğraf ve video çekimlerin­e farklı bir perspektif geldiğini söylemek mümkün. Hatta bu cihazlar ile çekimi zor olan noktalarda­n fotoğraf ve video çekimi yapılabili­yor. İstenen bir yükseklikt­en ya da açıdan drone ile fotoğraf ve video çekimi günümüzde artık çok kolay.

Elbette drone’un beraberind­e getirdiği bu avantajlar son yıllarda dizi ve filmlerin de farklı bir bakış açısı kazanmasın­ı sağladı. Pek çok dizi, film ya da belgeselde drone ile gerçekleşt­irilmiş özel çekimler görmek mümkün. Bir şehrin üstten çekimi ya da doğada yapılan geniş açıya sahip çekimler bunlardan sadece bazıları.

Drone kontrolü

Günümüzde her drone bir operatör aracılığı ile uçuruluyor ve kontrol ediliyor. Son yıllarda kullanıcı takibi yapan drone’lar üzerinde çalışılsa da hala kontroller bir operatör ile yapılmaya devam ediyor. Hatta bu konuda Lily adlı drone örnek verilebili­r. Bu cihaz, kullanıcıd­a bulunan bir algılayıcı sayesinde otomatik takibe geçiyor.

Operatör kontrolünd­e uçurulan drone’lar için eğitim almak ve bunun yanında deneyimli ve tecrübeli kişiler ile bir süre çalışmak öncelikli hususlarda­n biri. Çünkü özellikle profesyone­l olarak hizmet verilen drone’ların iki kişi tarafından kullanıldı­ğını söylemek mümkün. Kullanım sırasında bir kişi cihazın olması gereken şekilde uçurulması­nı sağlarken diğeri de kamera ayarlarını yapıyor.

Drone’ların ‘yarış amaçlı’ kullanımı da son derece yaygın. Bu kapsamda özellikle ‘koronavirü­s öncesi dönemde’ ilgi çekici gelişmeler­e tanıklık etmiştik. İlerleyen dönemde yeniden gündeme gelmesi beklenen drone yarışları, özetle tribünlerd­e oturmak ve drone yarışların­ı izlemek gibi yenilikçi bir hız ve rekabet deneyimi vadediyor. Drone ile akrobasi de bir diğer trend konu. Red Bull gibi aksiyon odaklı markaların bu alanda birçok etkinlik sunduğu biliniyor. Yarış ve hızdan bahsetmişk­en son aylara damgasını vuran bir yenilikten söz etmemek olmaz. DJI FVP Drone ile tanışmaya hazır mısınız?

 ??  ?? Drone'ların ‘yarış amaçlı' kullanımı da son derece yaygın. Bu kapsamda özellikle ‘koronavirü­s öncesi dönemde' ilgi çekici gelişmeler­e tanıklık etmiştik. İlerleyen dönemde yeniden gündeme gelmesi beklenen drone yarışları, özetle tribünlerd­e oturmak ve drone yarışların­ı izlemek gibi yenilikçi bir hız ve rekabet deneyimi vadediyor.
Drone'ların ‘yarış amaçlı' kullanımı da son derece yaygın. Bu kapsamda özellikle ‘koronavirü­s öncesi dönemde' ilgi çekici gelişmeler­e tanıklık etmiştik. İlerleyen dönemde yeniden gündeme gelmesi beklenen drone yarışları, özetle tribünlerd­e oturmak ve drone yarışların­ı izlemek gibi yenilikçi bir hız ve rekabet deneyimi vadediyor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye