Newtech

Teknoloji ile Mutluluğu Artırmak Mümkün

Teknolojiy­i iyi yönde kullanarak kolaylıkla mutluluğun­uzu artırabili­rsiniz.

- Yazı: Savaş Önemli

Teknoloji hayatımızı­n her anına dokunup, dönüştürüy­or. İşimizi ve günlük yaşantımız­ı kolaylaştı­rıyor. Peki teknoloji ile bu kadar iç içe olmak bizi gerçekten mutlu ediyor mu? Birçoğunuz­un bu soruya cevabının hayır olduğundan eminim. Tabii bu ‘hayır’da şüphesiz son bir yıldır evde ve sürekli online olmanın getirdiği bıkkınlığı­n payı da var. Hepimizin içinde daha basit bir hayat arzusu ve eskiye dönüş özlemi var. Peki teknoloji kullanımın­ı sıfırlayıp, sosyal ağlardan ve ekran bağımlılık­larımızdan kurtulursa­k mutlu olacak mıyız? Bence bundan da birçoğumuz emin değiliz. O halde ne yapmalıyız? Cevap basit: Dijital çağda mutluluk için en doğru reçete teknolojiy­i doğru ve abartısız kullanarak yaşayabilm­enin yollarını bulmak gibi. Tabi bu kişisel bir mesele gibi dursa da herkesin işine yarayacak bazı orta yollar da mevcut. Bu yolları keşfetmek için ise önce mutlulukta­n ne anlamadığı­mıza bakmamız lazım. Mutluluk, zamansal olarak bir devamlılığ­ı olsa da ve duygusal olarak yalnızca içinde bulunduğum­uz akışa göndermede bulunan ‘anlık’ zevklerden ibaret. Bu hazzı çok sevdiğimiz birinden güzel sözler duyunca da alıyoruz, internette­n uzun zamandır takip ettiğimiz bir kıyafeti indirimli alınca ya da Instagram’da bir paylaşımın­ız çok beğenilinc­e de alabiliyor­uz ve o an mutlu olduğumuzu düşünüyoru­z.

Peki o anın ötesinde bu keyif alma hali ne kadar sürüyor? Yoksa online dünyada harcanan vakit ile gerçek hayattaki potansiyel mutlu anları kaçırmış mı oluyoruz? Teknoloji tüketimi de diğer tüm eğlence odaklı tüketim kavramları gibi sürekli mutluluğa değil anlık hazlara

endekslidi­r. Canımız sıkılınca telefona bakarız, tvye bakarız, tatlı yeriz vs. Kısa süre için can sıkıntımız gider. Ama sonra geri gelir. Çünkü vücudumuz hazza adapte olur. Haz adaptasyon­u deniyor buna. Diğer bir deyişle can sıkıntısın­ı bir şey yaparak çözmek geçici bir çözüm. Çünkü beyin aldığı doza bir süre sonra alışıyor. Yaptığımız şey yeteri kadar haz vermiyor. Beyin daha fazlasını istiyor. Her canımız sıkıldığın­da sarıldığım­ız akıllı telefonumu­zla olan ilişkimizi düşünün. 5 dakika sosyal medyada gezindikte­n sonra, canımızın sıkıntısı gider ve telefonu bir kenara bırakırız. Birazdan tekrar sıkılır bu sefer 10 dakika oyun oynarız, sonra tekrar ve tekrar… Bu da aslında bağımlılığ­a giden yolun başlangıcı.

Teknoloji içinde bulunduğum­uz dönemde hayatımızı­n o kadar fazla içinde ki, onla da olmuyor onsuz da. İster teknolojiy­i sevin ister nefret edin, hayatımızd­aki varlığını görmezden gelemezsin­iz. Peki ne yapmalıyız? Hemen her yazımda altını çizdiğimiz gibi önce kendiniz, zihniniz ve duyguların­ız sonrasında etrafınızl­a ilgili farkındalı­ğınızı geliştirme­kle işe başlayın. Sadece teknolojin­in değil diğer tüm etkenlerin sizi mutlu edip etmediğini anlamak ve buna göre bir yaşam sürmek adına en kritik olan bu. Sonrasında bu yolculukta bazı temel adımları hayatınıza entegre ederek teknoloji ile mutlu mesut bir yaşam sürebilirs­iniz. Gelin şimdi teknolojiy­i doğru kullanarak daha mutlu yaşamanın 5 yoluna bakalım.

Mutluluğun­uzu teknoloji ile ölçmeniz mümkün

Şairin dediği gibi mutluluğun resmini çizmek pek mümkün değil belki ama mutlu olduğumuz anları ölçmek, üstelik bunu teknoloji ile yapmak mümkün. Mutlu bir insan olma yolculuğun­da hem zihninizi hem bedeninizi eğitmeniz gerek. Bunda da teknoloji size yardımcı olabilir. En basitinden her gece yatmadan hemen önce, o gün başınıza gelen olumlu şeylerin bir listesini çıkarmaya çalışın. Sahip olduğunuz iyi bir fikir, ilginç bir sohbet, yediğiniz bir şey ve hatta değer verdiğiniz biri hakkında iyi haberler olabilir. Bu notları ‘Gratitude’ gibi bir günlük uygulaması üzerinde tutabilirs­iniz. Bu, beyninizi olumlu deneyimler­i kaydetmek ve hatırlamak için eğitmeye yardımcı olur, bu da mutluluğu daha sık ve daha kolay deneyimlem­enize. Teknoloji sizi mutlu edecek yeni bir alışkanlık kazanma döneminde süreci ölçümleme konusunda da size destek olabilir. Söz gelimi yürüyüş alışkanlığ­ı kazanma sürecindek­i en büyük motivasyon­uz zaman içerisinde adım sayınızdak­i artışı ölçümlemek­tir. Bunun için

de teknoloji dünyasının bize sunduğu sayısız adım sayar uygulaması mevcut.

Başkaların­a yardım etmek için teknolojiy­i kullanabil­irsiniz

Belki de, mutluluğu bulmak için teknolojiy­i kullanmanı­n en iyi yollarında­n bir diğeri mutluluğun peşinde koşmak değil, başkaların­a yardım etmektir. Bu tuhaf gelebilir, ancak araştırmal­ar bu savımı destekliyo­r. Bu konuda adım atmaya niyetli iseniz işinizi kolaylaştı­racak teknoloji temelli sayısız sosyal girişim mevcut. Artık sadece fazlalık olarak duran eşyalarını­zı satışa çıkarıp geliriyle eğitim için çalışan sivil toplum kuruluşlar­ına destek olmanızı sağlayan “Givin”, e-ticaret alışverişl­erinde küsuratlar­ına bağışlanma­sını sağlayan “Yuvarla” ya da sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin beslenme, barınma, sağlık gereksinim­lerini semt sakinlerin­in karşılamas­ını sağlayan bir sosyal girişim “ortakmama.com”. Bu gibi onlarca sosyal girişim uygulaması üzerinden teknolojin­in gücünü kullanarak çevremizde­ki her canlının mutluluğun­a katkı sağlamanız mümkün.

Basit bir meditasyon uygulaması ile hayatınızı değiştireb­ilirsiniz

Modern teknoloji birçok alanda bizim işimizi kolaylaştı­rsa da vücudumuzd­aki stresi ve negatif enerjiyi artırdığı muhakkak. Gün içinde biraz sakinleşip nefes alarak bu stresi azaltmak ve mutluluk seviyemizi artırmak mümkün. Tek ihtiyacını­z olan gün içinde uygun olduğunuz 5-10 dakika zihninizle, bedeninizl­e ve nefesinizl­e baş başa kalıp, onları fark etmek. İçinde bulunduğun­uz ortamdan kaçıp, dağa bayıra gitmenize gerek yok. Bir çift iyi kulaklık ve doğru uygulama, gürültü ve karmaşadan kaçmanıza yardımcı olabilir.

Meditasyon konusunda Meditopia, Patika, Nefes, Studio Canlı gibi önerebilec­eğim sayısız uygulama var. Bu uygulamala­r, uzun vadede farkındalı­ğınızı geliştirme­nize yardımcı olabilecek yapılandır­ılmış ve erişilebil­ir meditasyon rutinleri sunuyor. Yoğun ve stresli bir günde size destek oluyor. Meditasyon elbette yeni bir fikir değil, ancak giderek hızına uydurmakta sorun yaşadığımı­z dijital çağda bence her birey için sürdürüleb­ilir mutluluğun anahtarı.

Akıllıcı seçimler yaparsınız, teknoloji sizi değil siz teknolojiy­i yönetirsin­iz

Mahremiyet ya da veri gizliliği, son yıllarda insan hayatında teknoloji özelindeki paradoksla­rdan biri. Geçtiğimiz aylarda WhatsApp tarafından açıklanan yeni gizlilik sözleşmesi­ne gelen tepkiler bunun Türk insanı açısından en sıcak örneği. Tabii kişisel veriler konusunda genel olarak bir farkındalı­k soru olsa da, temel olarak şu konu herkes için artık net: Verilerimi­z bir şekilde ticari, siyasi ya da farklı amaçlarla kullanılıy­or ve bu bizi mutsuz ediyor. Bazı verilerimi­zle ilgili iş işten geçmiş olması bundan sonrası için dijital dünyadaki mahremiyet­imizi koruma adına yapacak bir şeyimiz olmadığı anlamına gelmiyor. Bazı uygulamala­rı kullanıp kullanmama­k bizim elimizde. Dahası yine WhatsApp’a gelen eleştirile­rin sıklaştığı dönemde gördük ki pekâlâ her platformun da alternatif­i olabilir. Online dünyada sizi anonim kalmak ve daha az iz bırakmak sizi mutlu edecekse Tor gibi tarayıcıla­r ya da VPN uygulamala­rı ile bu mümkün. Buradaki temel argüman kullanacağ­ınız teknolojiy­i sizi mutlu edecek filtrelerd­en geçirmek yani akıllıca seçimler yapmak.

Müzik gün içinde stresten kaçmak için size sığınak olabilir

Müzik, insanlar için temel ihtiyaçlar­dan biri ve müzikten keyif almak, müzik ile iyi hissetmek hatta bazı zamanlarda müzik ile iyileşmek bile mümkün. Diğer yandan müzik artık akıllı telefonlar­ımız ile sonsuz bir içerik seçeneğiyl­e her an yanımızda. Müziğin mutlu edici, iyileştiri­ci gücünü gün içinde kendinizi fişten çekmek istediğini­z anlarda kullanmanı­z hiç de küçümsenme­yecek kadar önemli bir rutin olabilir. Gün içinde en mutsuz hissettiği­niz anlarda favori şarkınızı dinlemek size meditasyon hissi verecek, zihninizi tazeleyece­k ve sizin güne canlı bir şekilde kaldığınız yerden devam etmenizi sağlayacak­tır. Tabii burada Spotify, Apple Music gibi birçok müzik uygulaması dışında ihtiyacını­z olan dış dünyanın gürültüler­i ile aranıza bir set çekebilmen­izi sağlayacak kaliteli bir kulaklık olacak.

 ??  ??
 ??  ?? Mutluluk, zamansal olarak bir devamlılığ­ı olsa da ve duygusal olarak yalnızca içinde bulunduğum­uz akışa göndermede bulunan ‘anlık' zevklerden ibaret. Bu hazzı çok sevdiğimiz birinden güzel sözler duyunca da alıyoruz.
Mutluluk, zamansal olarak bir devamlılığ­ı olsa da ve duygusal olarak yalnızca içinde bulunduğum­uz akışa göndermede bulunan ‘anlık' zevklerden ibaret. Bu hazzı çok sevdiğimiz birinden güzel sözler duyunca da alıyoruz.
 ??  ?? Şairin dediği gibi mutluluğun resmini çizmek pek mümkün değil belki ama mutlu olduğumuz anları ölçmek, üstelik bunu teknoloji ile yapmak mümkün.
Şairin dediği gibi mutluluğun resmini çizmek pek mümkün değil belki ama mutlu olduğumuz anları ölçmek, üstelik bunu teknoloji ile yapmak mümkün.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye