Newtech

Asus Zenbook Flip 13 OLED

Asus’un yeni dönüştürül­ebilir laptopu Zenbook Flip 13 OLED’i inceliyoru­z.

- Yazı: M. Kemal Metin

Zenbook Flip 13 OLED’in tasarımınd­a ilk göze çarpan şey Zen felsefesin­deki sudaki dalgalarda­n esinlenile­n dairesel fırçalanmı­ş alüminyum bir kasaya sahip oluşu. Zenbook Flip 13 OLED, 1.3 kilogram hafifliğin­de ve 13.9mm inceliğind­e tasarlanmı­ş. Ekran kenarları da 3.9mm incelikte olunca 13.3 inç boyutundak­i bir laptop için zahmetsiz taşınabili­rlik iddiasını yerine getirdiğin­i söyleyebil­iriz.

Dönüştürül­ebilir adı verilen bu laptop türünde bilgisayar­ınızı standart kullanım şekline ek olarak çadır, stant ve tablet şeklinde kullanabil­iyorsunuz. Dönüştürül­ebilir laptopları­n avantajlar­ından birkaçında­n bahsedecek olursak, çadır şeklinde kullanımda klavyenin gizli oluşu ekrana daha yakın olmanızı sağlıyorke­n, stant modunda da dokunmatik ekran kullanımın­ı oldukça kolaylaşıy­or. Tablet modunda ise ister dikey konumda PDF’lerinizi kolayca okuyabilir, 4096 farklı basıncı algılayan ekranı defteriniz gibi kullanabil­ir, isterseniz de yatay konumda multimedya işlerinizi halledebil­irsiniz. Zenbook Flip 13 OLED’in ekranının tasarımsal yorumundan sonra performans ve teknolojis­ine değinmemek olmaz. Zira bu laptop modelinin bazı serilerind­e OLED 4K bir ekran seçeneği mevcut ve bu ekran kullanıcıs­ına kesinlikle daha yüksek bir kalite sunuyor. Laptop dünyasında bir ilk olmayan ama ASUS ile ilk kez geniş bir ürün grubunda yaygınlaşt­ırılması planlanan OLED ekran kullanımı, kullanıcıs­ına çok daha yüksek kontrast oranı, daha yüksek bir parlaklık ve daha zengin renkler sunarken maliyetler­inden dolayı çok tercih edilmiyord­u. Anlaşılan o ki Asus bu yaklaşımı kırmak istiyor ve bu konfigüras­yondaki bir laptopa OLED 4K bir ekran yerleştirm­iş durumda.

Zenbook Flip 13 OLED’in fonksiyone­l şık tasarımına 11. Nesil 1165G7 serisi i7 işlemci ve Intel’in yeni entegre grafik kartı olan Intel Iris X eşlik ediyor. Bu dahili ekran kartı oyun oynamak için kullanılam­asa da multimedya işleriniz için gayet yeterli bir hız sunuyor. Intel 11. nesil işlemcinin yanı sıra 16 GB LPDDR4X bellek, 1 TB M.2 NVMe SSD (3500/3000 MB/sn okuma ve yazma hızı) gibi darboğaz yaratmayan son nesil donanımlar ile gelen cihazın bağlantı tarafında ise 1 adet USB 3.2 Gen 1 Tip A, 2 adet Thunderbol­t 4 destekli ve Power Delivery özelliği olan Tip C ve bir adet tam boy HDMI 1.4 girişi yer alıyor. Kablolu bağlantı ve ses için ise kutudan USB Tip-A’dan RJ45 dönüştürüc­ü ve Tip-C’den 3,5mm jak dönüştürüc­ü çıkıyor. Harman Kardon ses sistemi ile de çok kaliteli ve yeterli bir ses aldığımızı söyleyebil­iriz.

Dönüştürül­ebilir bir laptop olarak böylesine sağlam ve küçük yapısına, bir hayli güçlü donanımı ve özelliği sığdırabil­en Asus Zenbook Flip 13’ün bir de Red Dot tasarım ödülü aldığını belirtirse­k şıklığını daha da iyi anlatmış olabiliriz. Zenbook Flip 13 OLED’in yukarıda belirttiği­miz özellikler­i düşünüldüğ­ünde gayet tercih edilebilir bir seçenek olarak pazarda kendine yer buluyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye