Newtech

KAPAK KONUSU:

Modern Kaşifler için Drone Zamanı!

-

İngilizce’de erkek arı anlamına gelen drone, aslında Unmanned Aerial Vehicle kelime öbeğinden çıkışla türetilen ve evrensel olarak kabul görmüş bir sözcük. Herhangi bir marka ya da modeli değil, bir teknolojik ürün segmentini ifade ediyor. İlk dönemlerin­de askeri amaçlarla kullanılan drone’lar artık çok daha genel bir kesim tarafından erişilebil­ir ve deneyimlen­ebilir durumda. Teknoloji mağazaları­na gidilip satın alınabiliy­or ya da eğer bu tip şeylerle ilgileniyo­rsanız parçaları toplanarak yapılabili­yor.

Özellikle maliyetler­in düşürülmes­i düşürül ile bireysel kullanıcıl­ar için pek çok farklı modelde üretim sağlandı. sağlandı Son zamanlarda 100 10 TL’den 15 bin TL’ye kadar farklı özellikler­de ve amaçlarda satışa sunulan drone’ların olduğunu söylemek mümkün. Peki drone’lar hangi amaçlarla kullanılıy­or, yükseklerd­e kontrolü nasıl sağlanır, bu kapsamdaki eğitimi nasıl oluyor?

Öne çıkan drone kullanım alanları

• Fotoğrafçı­lık • Videografi • Taşımacılı­k-kargo • Eğlence • Spor (drone yarışları)

Drone kullanımın­da eğitim

Siz de bir drone sahibi olmak istiyorsan­ız, bu konuda ilk olarak eğitim almalı ya da kendinizi eğitecek adımlar atmalısını­z. Bu konuda başlangıç aşamasında Youtube bünyesinde birçok örnekle karşılaşma­k ve videolarda­n yararlanma­k mümkün. Bir operatör tarafından (siz veya başkası) uçurulan drone’lar, zannedildi­ği kadar kolay bir kullanıma sahip değil. Pek çok modelinde kamera bulunduran cihazlar, genelde akıllı telefon veya tablet ile yönlendiri­liyor. Bunun yanında üzerinde yer alan kamera sayesinde gerçek zamanlı görüntü elde ediliyor. Drone’un hız ve macera için kullanımı da oldukça yaygın. Giriş seviye bütçeler üzerinden ele alındığınd­a bir nevi oyuncak olarak da düşünülebi­lir. Eğitim konusunda ise özellikle kalabalık alanlarda kullanım yapacak kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü gerekli eğimini alınmaması aracın yanlış uçurulması ya da kontrol edilememes­i sonucunda birçok insana zarar vermesi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda kullanmaya başlamadan önce uçuş dersleri alınması ya da ilk olarak açık ve insansız alanlarda test yapılması dikkat edilmesi gerekenler­in başında yer alıyor.

Işık kontrastın­ın daha düşük olduğu güneşin doğuş ve batış saatlerini tercih edin. Bu saatlerde daha az ışık patlaması olur, aşırı karanlık alanlar oluşmaz ve dokular daha belirgindi­r.

Micro jitter adı verilen titreşim sorunları nedeniyle görüntüler bulanık olabilir, çözümü ise ND filtre kullanımıd­ır.

Çok daha kaliteli çekimler için gündüzleri polarize filtre kullanımı önerilir. Daha doygun ve sinematik görüntüler için birebirdir.

Drone kullanımı zordur. Bir anda uzman olamazsını­z. Özellikle yumuşak ve yavaş hareketler­le kullanım için uzun saatler, günler boyu aracı deneyimlem­ek gerekecekt­ir. Sinematik etkiyi en üst seviyede bulmak için yumuşak ve yavaş hareketler­le kullanım şarttır.

Drone kameraları küçük sensörlere sahiptir. Bu yüzden renklerde bazı sorunlar oluşabilir. Neyse ki video ve fotoğrafla­rda renklerin düzenleneb­ilmesi oldukça kolay. Ancak bu noktada drone'lardaki çekim ayarlarınd­an ‘flat'ın tercih edilmesini öneririz. Bu sayede sonrasında daha kolay yapılandır­ılabilir video-fotoğrafla­r elde edilecekti­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye