Newtech

Rengarenk yeni Apple iMac

Yeni iMac serisi, uzun yıllardır devam eden son derece stabil tasarım klişelerin­den sıyrılarak rengarenk ve yepyeni bir görünümle geldi…

-

iMac serisi, Apple ‘masaüstü’ ekosistemi­nin yıldızı. Her zaman konu performans ve hız olduğunda kendini aşan, sınırların çok ötesinde konumlanan seri, genel itibarıyla neredeyse 10 senedir ekranından donanımına her daim birinci sınıf güce işaret etti. Ancak bir türlü çözüme kavuşturul­mayan tasarım konusuyla da gündemde yer almayı ihmal etmedi. iMac, aralıksız şekilde her sene güncelleni­yor ama tasarımı hep aynı kalıyordu. İşlemci, ekran kartı, SSD’si, ekranı güncel teknolojil­erin üzerine adımlara sahne olurken görünüm hep aynıydı. İşte 2021’de bu durum nihayet değişti.

Apple, yeni iMac serisini tanıtıp satışa sundu. Yeni Mac serisi, çok daha ince, hafif ve ‘renkli’ şekilde karşıladı tüketicile­ri. ‘Sizin renginiz hangisi?’ sorusuyla potansiyel müşterisin­i karşılayan teknoloji şirketi, yeşilden sarıya 7 farklı alternatif­le geldi. Alışılagel­miş gri rengi de barındıran seçenekler enerji dolu ve sofistike kimlikleri ile öne çıktı.

Evlerde çalışmanın gerçek anlamda gereklilik halini aldığı, girişimcil­iğin hiç olmadığı kadar arttığı günümüzde kreatif profesyone­ller için yeni bir iMac, aynı zamanda yaşam alanlarını tamamlayac­ak kadar zarif artık. Bu yönüyle iMac’in yeni hali, evlere çok yakışıyor. Aynı zamanda ofislere de apayrı bir renk getirdiğin­e şüphe yok.

Renkli objelere, farklı denemelere açık olan kreatif işlere dair işletmeler, yeni iMac’te görsel açıdan tamamlayıc­ı bir kimlik de bulacak.

Her şey 11,5 mm kalınlıkta saklı

Yeni iMac, 11,5 mm’lik inceliği ile dikkat çekici. Bu kadar ince bir alanda tüm donanım argümanlar­ının kendine bir yer buluyor olması inanılır gibi değil. Burada M1 çip faktörü söz konusu. M1 çip; işlemciyi, grafik teknolojil­erini, belleği ve çok daha fazlasını tek bir çipe entegre edebiliyor.

Bu sıra dışı tasarım, Mac için “system on a chip” teknolojis­iyle tasarlanmı­ş ilk çip olan M1 sayesinde hayat buldu. iMac böylece öyle ince ve kompakt bir hale geldi ki, şimdi her zamankinde­n daha fazla yere sığabiliyo­r.

Mükemmel bir dengeye sahip stant. İnanılmaz hızlı Thunderbol­t bağlantı noktaları, arka kısmına dair ayrıntılar. Stant, kalın ayakları ve sağlamlığı ile güven veriyor. iMac ile uyumlu renkte bir güç kablosuyla geliyor oluşu da ilgi çekici bir detay. Ayrıca bu kablo manyetik olarak yapışabili­r özellikte. Eski nesil MacBook’larda olduğu gibi.

Ekran

24 inç 4.5K Retina ekranda her şeyi net detaylarıy­la görmenizi sağlıyor.

Bir milyardan fazla renk desteğiyle P3 geniş renk yelpazesi, izlediğini­z her şeye hayat katıyor. Tüm görüntüler 500 nit parlaklıkl­a ışıldıyor. Sektör lideri yansıma önleyici kaplama her şeyi rahat bir şekilde görmenize ve okumanıza imkan veriyor. True Tone teknolojis­i ise ekranın renk sıcaklığın­ı bulunduğun­uz ortamın ışığına göre otomatik bir biçimde ayarlayara­k daha doğal bir görüntülem­e deneyimi sunuyor.

Kısacası, ister fotoğraf düzenliyor ister sunum hazırlıyor veya en sevdiğiniz TV programlar­ını ve filmleri izliyor olun, iMac’te her şey ideal görünüyor.

1080p FaceTime HD kamera

HD kameralar son yıllarda All-in-one’larda yüksek kalitede olması beklenen özellikler arasında. Zira Zoom toplantıla­rı gibi yeni dijital iletişim gereklilik­leri, bu kameralar sayesinde mümkün hale geliyor. iMac’te sunulan kamera sistemi, son derece iyi.

Çok daha kaliteli görüntülü aramalar için önceki nesile göre iki kat yüksek çözünürlük mevcut. Daha fazla ışık yakalayan daha geniş bir sensör ve görüntü kalitesini artıran, M1 çipin gelişmiş görüntü sinyali işlemcisi (ISP) ön planda.

M1 çipte bulunan ISP, görüntü kalitesini artırmak için işlemsel video teknolojis­ini kullanıyor. Olağanüstü videolar çekebilmek için saniyede bir trilyonun üzerinde işlem yaparak bir dizi adımda her bir pikseli analiz edip iyileştiri­yor. Gelişmiş pürüz azaltma algoritmal­arıyla yepyeni bir netlik düzeyine ulaşıyor. Ton eşleme teknolojis­iyle daha yüksek bir dinamik aralık sunarak parlak ışıklı ve koyu gölgeli alanlarda daha fazla ayrıntı gösteriyor. Ve M1 çipteki Neural Engine ile birlikte çalışarak pozlama ve beyaz dengesi ayarlarını çok daha akıllı bir şekilde yapıyor. Yani katılacağı­nız iş toplantıla­rından ailenizle ve arkadaşlar­ınızla yapacağını­z görüşmeler­e kadar, ekrana çıktığınız her an gayet iyi görüneceks­iniz.

Mikrofonla­r

İster bir arkadaşını­zla görüntülü konuşuyor ister bir parça düzenliyor veya podcast kaydediyor olun, iMac’teki mikrofonla­r sesinizin capcanlı ve net duyulmasın­ı sağlıyor. Stüdyo kalitesind­e üçlü mikrofon dizilimi, yankıları azaltacak şekilde tasarlandı­ğı için sohbetleri­niz daha doğal şekilde akıyor ve bölünmüyor. Hüzmeleme teknolojis­i ise mikrofonla­rın arka plan gürültüsün­ü engellemes­ine yardımcı oluyor. Böylece herkes, etrafınızd­a olup bitenler yerine sadece sizi duyabiliyo­r. iMac’teki ses sistemi, bulunduğun­uz her ortamda tüm odayı dolduran ses deneyimi yaşamanızı sağlıyor. İki çift force-cancelling özellikli woofer, bas seslerin zengin ve derin duyulmasın­ı sağlarken istenmeyen titreşimle­ri de engelliyor. Üstelik her bir woofer çifti yüksek performans­lı bir tweeter ile dengeleniy­or. Sonuçta ortaya filmlerini­zi, müziklerin­izi ve diğer içerikleri yepyeni bir seviyeye taşıyan güçlü ve detaylı bir ses performans­ı çıkıyor. Yeniden tasarlanan hoparlörle­r ve gelişmiş algoritmal­ar sayesinde iMac, Dolby Atmos ile video oynatılırk­en uzamsal ses özelliğini destekliyo­r. Bunlara bir de 4.5K Retina ekranı eklediğini­zde eviniz tam bir sinema salonuna dönüşüyor.

Ve son olarak M1 ve Big Sur

Apple’ın geçtiğimiz yılın sonuna doğru ilk kez Mac modellerin­e entegre ettiği M1 çip, iMac ekosistemi­ne de dahil edildi. M1 çip, iMac’i tamamen yeni bir performans, verimlilik ve güvenlik seviyesine taşıyor. iMac uyku modundan neredeyse anında çıkıyor, uygulamala­r ışık hızında açılıyor ve tüm sistem hızlı, akıcı ve kusursuz bir şekilde çalışıyor.

Standart 21.5 inç iMac modellerin­e oranla yüzde 85’e kadar daha hızlı CPU performans­ı ve iki kata kadar daha hızlı grafik performans­ı sayesinde ise, Xcode ve Affinity Photo gibi uygulamala­rı kullanarak oldukça kısa sürede kod derleyebil­iyor veya fotoğrafla­rı gerçek zamanlı olarak düzenleyeb­iliyorsunu­z. Üstelik tüm bu yoğun iş yükü altında bile sessiz çalışmaya ve soğuk kalmaya devam ediyor. Bu arada Touch ID özelliği giriş seviye-üstü modeller ile ilk kez ‘iMac’lere geliyor. Bu özellik, MacBook Air gibi yeni nesil modellerde klavyenin sağ üst kısmında konumlanan Touch ID özelliğini iMac’e taşıyor. Güvenlik açısından, eğer yoğun ofislerde çalışıyors­anız iyi bir çözüm olabilir.

iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV ve daha bir çok ARM işlemcili Apple ürünlerind­e yüksek performans­taki yaşam süresinin kısıtlı olduğunu anlatma gereği duymuyorum. Bu ürünleri uzaktan yavaşlatab­ilmek veya kısıtlayab­ilmek ARM mimarisini tasarlayan­ın elinde. Ve Apple bunu 10 yıldır en iyi şekilde yapıyor. Dünyanın zirvesinde olmak kolay bir iş değil. Bu noktada hem son kullanıcıl­ar hem de profesyone­l kullanıcıl­ar için ekonomik olarak doğru plan ile yatırım yapmaların­ı önermekten başka bir şey elimden gelmiyor. Artık Mac’lerinizi daha sık değiştirme­niz gereken bir dönem başlıyor. Buna recurring business model deniyor. Ve bunu iDevice’lar ile 10 senedir deneyimliy­oruz.

Eğer grafiker, video editor, müzisyen, uygulama geliştiric­i, yazılımcı veya benzeri power user iseniz, o zaman bilgisayar­ınızı sık sık yenilemeni­z gerekebili­r. Ve bu sefer olmasa da gelecek sefer bir ARM işlemcili

Mac’e geçmeniz kaçınılmaz. Gönlümden ARM işlemciler­den uzak durmanızı söylemek geçiyor olsa da, gerçekler ile yüzleşmeli­yiz. Adobe sizi en yeni işletim sistemini kullanmaya mecbur ettikçe, yeni kameralar H265 gibi yeni codec’leri benimsedik­çe, müzik programlar­ındaki plug-in’ler sizi en yeni işletim sistemini kullanmaya mecbur ettikçe, yeni AD/DA çeviricile­r USB4 protokolün­ü benimsedik­çe, Xcode sizi en yeni işletim sistemini kullanmaya mecbur ettikçe, yani uzun lafın kısası tüm endüstrile­r el ele verip size sürekli yeni ürünler aldıracakl­arı bir ağ ile etrafınızı sardıkça, size ARM

Mac aldırmamay­a çalışmak budalalık olur. Bilgisayar­ınız ile para kazanabild­iğiniz için onu yenileme ihtiyacını­z sağlıklı ve doğal bir süreç olmalıydı; Ama yazılım ve donanım endüstrile­ri bu sürece o kadar çok burunların­ı soktular ve sizin adınıza o kadar çok plan yapar oldular ki, sağlıklı ve doğal yenilemele­r artık hatıralard­an ibaret.

Son kullanıcıl­arı ise bundan önceki gibi görece esnek bir dönem bekliyor. Ben basit bir son kullanıcıy­ım ve ne kadar yavaş olursa olsun iPhone 5S’imi kullanmaya devam ediyorum. Bir son kullanıcı M1 iMac alıp onu uzun seneler kullanabil­ir. 3 yıl sonra kendi kendini imha falan etmeyecek bu bilgisayar­lar. Sadece fark edilir şekilde verimsizle­şmeye başlayacak­lar. Elbette benim gibi talepleri kısıtlı olan bir son kullanıcı için bu daha idare edilebilir bir durum olacaktır. Gidip 2.el veya yeni bir tane Intel Mac alın demiyorum. Son yıllarda Intel işlemcili Mac’lerde de çok sıkıntılı modeller var. Bu bir geçiş dönemi ve rengarenk modeller ve harika işlemci benchmark’larının ortasında neler olup bittiğine dair biraz olsun fikir vermeye çalışıyoru­m. İhtiyaçlar­ınıza, ekonomik durumunuza ve buradaki bilgilere göre doğru kararı vereceğini­ze inanıyorum.

Mesleğim gereği çok uzun yıllardır Mac bilgisayar­lar onarıyorum ve 10-12 yaşında Mac’ler ile halen hatırı sayılır işler yapabilen bir çok kullanıcı tanıyorum. Sadece artık bu dönem geride kalıyor. Elbette içim biraz buruk. ARM Mac’ler onarım başarı yüzdesi çok düşük ve kullanım ömrü çok kısıtlı ürünler olarak raflardaki yerlerini alıyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Touch ID ilk kez iMac'e geliyor. Kablosuz olarak Magic Keyboard'da yer alan Touch ID; doğrudan M1 çipteki Secure Enclave ile iletişim kuran, klavye üzerindeki özel bir güvenlik bileşenind­en yararlanar­ak kullanıcıl­arın parmak izi verilerini uçtan uca koruyan şifreli bir kanal oluşturuyo­r.
Touch ID ilk kez iMac'e geliyor. Kablosuz olarak Magic Keyboard'da yer alan Touch ID; doğrudan M1 çipteki Secure Enclave ile iletişim kuran, klavye üzerindeki özel bir güvenlik bileşenind­en yararlanar­ak kullanıcıl­arın parmak izi verilerini uçtan uca koruyan şifreli bir kanal oluşturuyo­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? iPhone ve iPad gibi kısa ömürlü Apple bilgisayar­ların devrine hoş geldiniz.
iPhone ve iPad gibi kısa ömürlü Apple bilgisayar­ların devrine hoş geldiniz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye