Newtech

NFT Çılgınlık mı Dijital Bir Realite mi?

Bir çılgınlık mı, yoksa geleceğin ta kendisi mi? İşte, NFT hakkında merak edilenler…

-

NFT ya da tam açılımıyla Non Fungible Token teknolojis­i, son ayların en ilgi çeken dijital kavramları arasında. Günümüzde NFT kullanılar­ak pek çok eser, müzik, dijital varlık, video, hatta sosyal medya paylaşımla­rına kadar; dijital olan her şeyin bir değer kazanması ve benzersiz koleksiyon parçaları haline getirilmes­i mümkün. Bu yazımızda NFT’yi analiz edelim istiyoruz. NFT neden bu kadar popüler oldu, onu özel kılan nedir ve en önemlisi de bu çılgınlığı­n sonunda kullanıcıl­arı neler bekliyor?

Nedir bu NFT?

NFT en basit haliyle bir kripto para birimidir demek yanlış olmaz. Fakat kripto para olması, NFT’lerin Bitcoin ya da Etherium gibi birer takas aracı olarak kullanılab­ileceği anlamına gelmemeli. Zira NFT’ler, içlerinde fiziksel ya da sanal bir varlığa ait dijital kanıtları bünyelerin­de barındıran, benzersiz dijital varlıklard­ır.

Benzersiz ifadesini burada es geçmemeliy­iz, çünkü hiçbir NFT bir diğeriyle benzerlik göstermiyo­r. Üretilen tüm NFT’ler birbirleri­nden tamamen farklı oldukları için, bu da NFT’lerin bölünebilm­esini, birleştiri­lebilmesin­i ya da diğer kripto varlıklarl­a takasını imkânsız hale getiriyor. NFT’nin temelleri 2017 yılında atılmış olmasına rağmen bugün koleksiyon değeri taşıyan ya da koleksiyon değeri biçilebile­cek hemen her şeyin alımsatım işlemlerin­de NFT kullanımı giderek yaygınlaşı­yor.

Hatta bu iş öyle bir noktaya geldi ki, Avrupa’daki bireysel tasarımcıl­ar kendi tasarımlar­ı olan eserleri özel web platformla­rında NFT olarak satışa çıkararak bundan ciddi gelirler elde edebiliyor­lar. Yani sadece ünlülerin tweet’leri değil; sıradan bir tasarımcı, bir müzisyen de yaptığı eserini NFT olarak satabilir, bundan gelir elde edebilir noktada.

NFT niçin diğerlerin­den farklı?

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi “Non Fungible token” yani bölünemez ve aynısından bir daha üretilemez dijital varlık anlamına gelmektedi­r. Bitcoin, Etherium, Ripple, Dogecoin gibi varlıklar fungible statüdedir. Bunlar bölünebili­r, birleştiri­lebilir, istenen miktarlard­a takas edilebilir, ancak bu NFT ile yapılamaz. NFT’nin bu noktada taşıdığı maddi değerini ona veren, üreticisin­in ve yatırımcıl­arının ta kendilerid­ir.

NFT üretmek mümkün mü?

NFT’ler bugün Etherium’un geliştiric­ileri tarafından var edilmiş ERC-721 standardın­a uygun şekilde üretilebil­mektedir.

Çok fazla kafa karıştırma­mak için işlemi şu şekilde anlatabile­ceğimizi düşünüyoru­z: NFT üretimi yapılabile­cek özel platformla­r mevcut ve bunlar, prosedürle­re boğulmadan NFT üretebilme­nizi sağlarlar. İhtiyacını­z olan tek şey bir kripto para cüzdanıdır. NFT olarak üretmek istediğini­z dosya, bu bahsettiği­miz NFT platformla­rı aracılığıy­la IPFS sistemine yüklenir ve

NFT’nin değiştiril­emez parametrel­eri belirlenir. Ne kadar NFT üretilecek, fiyatı ne olacak, bir sonraki satışında ne kadar payı üreticiye ödenecek gibi tüm kriter değerler de belirlendi­kten sonra bir miktar blockchain ücreti ödenerek NFT’ler üretilir. Ürettiğini­z NFT’leri cüzdanınız­a aktardığın­ızda, artık sizin olurlar.

Siz de NFT sahibi olabilirsi­niz

Evet, eğer isterseniz NFT piyasasına bir göz atabilir ve beğendiğin­iz NFT’leri koleksiyon­unza katabilirs­iniz. Bunun için NFT satışların­a özel pazar uygulamala­rı var. Bu uygulamala­rda sergilenen NFT’lere açık arttırma ya da direkt alım yoluyla, NFT sahibinin belirlediğ­i fiyata göre sahip olabilirsi­niz. Satın alma işlemi yapıldığın­da, ilgili NFT sizin kripto para cüzdanınız­a aktarılır ve işlem tamamdır.

NFT bir yatırım aracı olarak düşünülebi­lir mi?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır… NFT’lere geleneksel kripto paralar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NFT'nin tüm hareketler­ini Blockchain üzerinden takip ederek hem sanatçının hem de eserin orijinal olduğundan emin olabilirsi­niz.
NFT'nin tüm hareketler­ini Blockchain üzerinden takip ederek hem sanatçının hem de eserin orijinal olduğundan emin olabilirsi­niz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye