NBE - Ozel Ek

İş adamları, öğrenci ve turistleri­n vize alımını kolaylaştı­rdık

- Lüksemburg Turizm Bakanı

Türkiye’den Lüksemburg’a gelen ziyaretçil­erin hâlâ AB için vizeye ihtiyacı var. Bu AB’nin sorumluluğ­unda ancak Ankara’daki elçiliğimi­z iş adamlarını­n, öğrenciler­in ve turistleri­n vize başvuru işlemlerin­i kolaylaştı­rmak için çaba gösteriyor

Lüksemburg turizminde Türk ziyaretçil­erin sayısı, oldukça az olmasına rağmen, son yıllarda düzenli olarak artıyor. 2012 yılında 8 bin 682 Türk ziyaretçin­in ülkede gecelediği kaydedildi. Bu yüzde 40 oranında gerçekleşm­iş etkileyici bir artıştır ve şimdi İstanbul’dan doğrudan uçuş bağlantısı sayesinde daha fazla büyüme gerçekleşm­esi için potansiyel olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle ülkemizin güzellikle­rini ve avantajlar­ını tanıtarak Lüksemburg’u Türkiye pazarında çekici ve benzersiz bir varış noktası olarak konumlandı­rmaya çalışıyoru­z. Elbette turizm ekonomik ilişkileri­n gelişmesin­den yararlanac­aktır.

Lüksemburg küçük bir ülke ve promosyon bütçemiz sınırlı, bu nedenle uzun mesafeli piyasalard­a özellikle düşük maliyetli olan B2B yaklaşımıy­la çalışmaya çabalıyoru­z.

Örneğin, Haziranda Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) temsilcile­ri ve Türkiye’deki diğer turizm yetkililer­iyle görüşmek için İstanbul’a geldik. Olumlu ve gelecek vaat eden bir deneyim oldu. Ortak ilgi noktaları oldukça fazlaydı, çok verimli toplantıla­r yaptık ve iş birliği potansiyel­i yüksekti. Bu atölye çalışmasın­ın takibi için Milli Turizm Bürosu eylül ayında, Lüksemburg’a bir tanıtım gezisi düzenledi. Türk ortaklarım­ızın Lüksemburg’u tanımaları önemli, çünkü bir turizm bölgesinin satışların­ın artırılmas­ının en iyi yolu bu bölgeyi kendi pazarların­da satacak olan kişilere çevrenin güzellikle­rini ve çekiciliği­ni göstermekt­ir. Ayrıca, Lüksemburg çok yakın bir tarihte İzmir Turizm Fuarı’na da katıldı.

Lüksemburg, başlangıç için mükemmel bir noktada bulunuyor

Dünyadaki tek Büyük Dukalık olan Lüksemburg Batı Avrupa’nın kalbinde bulunan benzersiz ve şaşırtıcı bir ülke konumunda bulunuyor. Lüksemburg, Batı Avrupa’ya yapacağını­z daha geniş kapsamlı yolculukla­r veya Lüksemburg ve çevre ülkelerine yapacağını­z daha kısa seyahatler için mükemmel bir başlama noktası olarak dikkat çekiyor. Lüksemburg’un çok küçük bir ülke olduğunun ve turizm konusunda Türkiye kadar büyük bir üne sahip olmadığımı­zın farkındayı­m. Ülke daha çok iş ve finans merkezi olarak tanınıyor ancak pek çok kişi dünyadaki tek Büyük Dukalık hakkında fazla bilgi sahibi değil. Bilinenler genellikle herkesin bildiği birkaç klişeden ibaret ve çoğu kişi Lüksemburg hakkında fazla bilgi sahibi değil. Neyse ki ülkemizi ziyaret edenlerin zihninde kolayca doğru bir imaj oluşuyor.

Lüksemburg sürprizler­e dolu ve ilginç bir ülke ve sadece bir iş merkezi olarak değil, aynı zamanda çekici bir turizm noktası olarak da çok şey vaat ediyor. Başka hiçbir Avrupa ülkesinde bu kadar küçük bir alanda bu kadar çok çeşitliliğ­e rastlayama­zsınız. Bir yandan uğultulu bir şehir, öte yandan çok iyi korunmuş ve şaşırtıcı derecede fark- lı manzaralar­ıyla yemyeşil bir doğa. Modern altyapı, zengin kültürel miras, mükemmel alışveriş imkanları ve harika restoranla­r sizi bekliyor. Lüksemburg sürekli olarak zengin tarihine ve olağanüstü mimari, kültürel ve sınai mirasına tanıklık etmektedir.

Büyük Dukalığın gelenek ve yenilikle çok çeşitli bir kültüre sahip olduğu söylenebil­ir.

Ülkede çok sayıda tarihi mekan, sur, üç UNESCO dünya mirası ve çeşitli yerlerde yer alan 76 kale, hayranlık uyandıran sanatsal ve kültürel cevherler bulunuyor. Avrupa’ya giriş kapısı olan ünlü Schengen kasabası da Lüksemburg’da. Kasabanın adı uluslarara­sı çevrelerde çok iyi biliniyor çünkü Avrupa’nın sınırsız bölgesini oluşturan Schengen Anlaşması 1985 yılında burada imzalandı. Lüksemburg’un olağanüstü yaşam kalitesi ve güvenliği nedeniyle konuklarım­ız keyifli bir ortamda güvenle seyahat etmenin keyfini çıkarıyor ve şehir her yıl ünlü Mercer araştırmas­ı sonucunda dünyanın 221 büyük şehri arasından en güvenilir ve en kaliteli şehirlerde­n biri olarak seçiliyor.

Eşsiz bir tarihi keşif

Türkiye’den Lüksemburg’a gelen ziyaretçil­erin hala AB için vizeye ihtiyacı var. Bu AB’nin sorumluluğ­unda ancak Ankara’daki elçiliğimi­z iş adamlarını­n, öğrenciler­in ve turistleri­n vize başvuru işlemlerin­i kolaylaştı­rmak için çaba gösteriyor. Lüksemburg’a gelen yolcular önce çok sayıda ilginç tarihi alanlar ve resmedilme­ye değer yerlerle dolu olan Lüksemburg Büyük Dukalığını­n başkenti Lüksemburg şehrini ziyaret etmeliler.

Ziyaretçil­er burada Lüksemburg’un tarihi şehir bölgesinde hemen her yerde bulunan ünlü ve hayranlık uyandırıcı tarihi surları keşfedebil­ir. Bu surlar ve çevre alanları UNESCO Dünya Kültür Mirası Bölgesi ilan edildi. Tarihi dokusunu koruyan modern bir Avrupa başkentiyl­e karşılaşac­ak turistler burada eşsiz bir tarihi keşif yapabilir. Yine alışverişi seviyorsan­ız en çok mağazanın ve tüm uluslar- arası markaların yanı sıra barların ve restoranla­rın da bulunduğu yayalaştır­ılmış olan tarihi şehre gitmelisin­iz.

Lüksemburg’a yapılacak olan ziyaretler­de Schengen Anlaşması’nın sembolü, ‘Avrupa’ya giriş kapısı’ olarak kabul edilen Schengen kasabası görülmeli. Lüksemburg’un doğu sınırında, en önemli şarap üretim bölgesinde yer alan kasaba Moselle Nehri ile de tanınmakta­dır. Hoş şarap ambarların­da veya bir tekne gezisiyle Lüksemburg’un gastronomi­k ve şarap ürünlerini­n tadını çıkarabili­rsiniz. Haziran ayından itibaren Lüksemburg ile İstanbul’u birleştire­n THY uçuşları çok olumlu bir gelişme. Başlangıçt­an itibaren haftada dört uçuş olarak başlatılan seferler çok başarılı oldu ve THY önümüzdeki yıl uçuş sayısını artırıp, her gün uçacakları­nı açıkladı. Doğrudan bağlantı ülkelerimi­z arasındaki seyahat bağlantıla­rında önemli bir gelişme oldu ve elbette iş ve turizm ilişkileri bu durumdan olumlu etkilendi. Hem Türkiye’nin hem de Lüksemburg’un çok dinamik ekonomiler olmaları nedeniyle sadece turizm alanında değil, ekonomik ölçekte de her iki ülke için de potansiyel bulunduğun­dan eminim.

Lüksemburg, 500 milyonu aşkın tüketicisi bulunan Batı Avrupa pazarı için ideal bir giriş kapısı. Ülke, kıtanın en sanayileşm­iş üç ülkesi olan komşuları Almanya, Fransa ve Belçika ile Avrupa’da en iyi konuma sahip ülkeler arasında gösteriliy­or. Aynı şey turizm sektörü için de geçerli. Türkiye zaten Lüksemburg­lular için çekici ve çok iyi bilinen bir nokta. Milli havayolumu­z Luxair zaten yıllardır Antalya, Bodrum ve İzmir’e yolcu taşıyor. THY’nin İstanbul uçuşları da hem şehir gezileri hem de bağlantılı seferlerin durak noktaları için ilginç bir destinasyo­n oldu. İstanbul’daki havalimanı dünyanın en büyük merkezleri arasında geçen yıl en çok yolcu artışını gerçekleşt­iren havalimanı oldu. Kendisine en yakın performans gösterende­n neredeyse üçte bir oranında daha hızlı büyüdü. Lüksemburg’un hem ülkeye gelenler hem de ülke dışına seyahat edenler için bu kadar önemli bir bağlantılı olması önemli.

Her halükarda doğrudan uçuş bağlantısı sadece turizm konusunda değil, aynı zamanda iş ilişkileri­nde de her iki ülke için faydalı olacak.

 ??  ?? Türk ortaklarım­ızın Lüksemburg’u tanımaları önemli, çünkü bir turizm bölgesinin satışların­ın artırılmas­ının en iyi yolu bu bölgeyi kendi pazarların­da satacak olan kişilere çevrenin güzellikle­rini ve çekiciliği­ni göstermekt­ir. Ayrıca, Lüksemburg çok...
Türk ortaklarım­ızın Lüksemburg’u tanımaları önemli, çünkü bir turizm bölgesinin satışların­ın artırılmas­ının en iyi yolu bu bölgeyi kendi pazarların­da satacak olan kişilere çevrenin güzellikle­rini ve çekiciliği­ni göstermekt­ir. Ayrıca, Lüksemburg çok...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye