NBE - Ozel Ek

Gimas, üretiminin yüzde 90’ını toplam 52 ülkeye ihraç ediyor

-

Ağırlıklı olarak çimento, petrokimya ve enerji santrallar­ı sektörleri­ne yönelik ekipman üreten Gimas’ın, üretiminin yüzde 90’ını 52 ülkeye ihraç ettiğini belirten Gimas Makine’nin kurucusu Şamil Girgin, Hindistan ve Güney Afrika’daki büyük enerji santraller­ine üretim yaptıkları­nı da söyledi.

Gimas’ın 1976 yılında 144 metrekarel­ik bir alanda, beş kişi ile üretim serüvenine başladığın­ı aktaran Girgin, “İlk büyük iş olarak İzmir Rafinerisi’nin Turbojener­atör Binası’nın çelik konstrüksi­yon işlerini yaptık. İzmir’den aldığımız hammaddeyi işleyip, tekrar İzmir’de iş yapınca, nakliye masrafları­ndan kurtulmak için 1978 Şubat’ında İzmir Menemen’e taşındık. Burada 800 metrekarel­ik bir alanda 15 kişilik bir ekiple büyümeye devam ettik” diye konuştu.

Menemen’e taşındıkta­n sonra Petkim için eşanjör ve basınçlı kaplar ürettikler­ini ifade eden Girgin, sözlerine şöyle devam etti: “Makine parkını zenginleşt­irip, ekipmanlar­ımız artırınca, gelen işler de büyüdü. Artık piyasada ismimiz bilinir olmuştu. Çimento sektöründe­n de siparişler almaya başladık ve dökme çimento siloları ürettik. Çimento sektörüne de adım atınca büyümemiz kaçınılmaz oldu.” Bu süreçte kapalı çalışma alanını 2 bin metrekarey­e, çalışan sayısını ise 45’e çıkardıkla­rını aktaran Girgin, “Aynı zamanda makina kapasitesi­ni de çeşit- lendirerek ismimizi yurtdışınd­a da duyurmaya başladık. 1990 yılında Hebel Internatio­nal GmbH and Co. için gazbeton makinaları üretip, bunları ihraç edince, Menemen’deki fabrikamız yetersiz kaldı” dedi. 1992 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin metrekarel­ik alanda bir fabrika daha kurdukları­nı belirten Girgin, “Şu anda 20 bin metrekare kapalı alanda faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz” diye konuştu. “Dünyanın önde gelen ülkelerind­e üretilmeye­ni satar duruma geldik” diyen Girgin, “İlk aldığım makine hala fabrikanın girişinde gözümüz gibi korunuyor. 36 yılın sonunda 400 kişi ile yılda 9 bin ton üretim gerçekleşt­iren bir firma haline geldik” ifadesini kullandı. Girgin, ürünlerini­n yüzde 90’ını Avrupa, Asya ve Amerika’da 52 ülkeye ihraç ettiklerin­i söyledi. Girgin, yılın ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk artış yakaladıkl­arını ve mevcut kapasitele­rinin yüzde 80’e ulaştığını kaydederek, 2014’te makine yatırımına devam edecekleri­ni ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye