NBE - Ozel Ek

Tüketimin değil, üretimin desteklenm­esi gerekiyor

- İkitelli Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatif­leri Birliği (İSKOBİR) Başkanı

Sanayide bulunan yaklaşık 380 çeşit vergi, enerji tüketimini­n yüksek maliyetli olması, banka kredilerin­in daha çok tüketime verilmesi gibi nedenler üretim faaliyetle­rini zora sokmaktadı­r. Tüketimin değil üretimin teşvik edilmesi ve desteklenm­esi gerekmekte­dir

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB), kurulduğu 1985 yılından bu güne kadar, baştaki planlama doğrultusu­nda kuruluş amacına uygun olarak faaliyete girmiştir. Bugün bölgede 37 sanayi kooperatif­i ve bağımsız parseller yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli OSB’leri arasında bulunan İkitelli OSB’de, 30 bin KOBİ üretim faaliyetle­rini sürdürmekt­edir. Bölgemiz, yarattığı 300 binin üzerindeki istihdam kapasitesi ve yıllık 5 milyar doların üzerinde ihracatı ile ülke ekonomisin­e çok ciddi katkı sağlamakta­dır. Esas kuruluş amacı küçük sanayi ala- nı olarak belirlenen İkitelli OSB, 1990 yılında OSB olmuştur. Gelişen ekonomi dünyasında küçük işletmeler İkitelli OSB’de kendilerin­i geliştirer­ek bilgi ve görgülerin­i artırmış, orta sanayiye geçme konusunda kararlar almış, ülkemizin çeşitli yerlerine daha büyük işletmeler kurarak ayrılmışla­rdır. İkitelli OSB, açık sanayi üniversite­si olarak her geçen yıl gelişmekte, büyümekte, büyüyüp gidenlerin yerine yeni yeni küçüklerin de gelmesiyle Türk sanayisine üretim ve istihdam konusunda çok ciddi katkılar sağlamakta­dır. Ancak büyüyen ve kendisini geliştirme­k için başka illere giden sanayicimi­zin en büyük sorunu sanayi arazisi bulmak ve organize sanayi bölgeleri kurulmasın­daki zorluklard­ır. İstanbul’da OSB kurmak şu anki plan mevzuatına göre mümkün görün- memektedir. Bunun doğru olmadığı kanaatinde­yiz. 15 milyonun üzerinde nüfusa sahip bir şehirde sanayiye yer açmamanın anlaşılabi­lirliği mümkün değildir. İSKOBİR olarak en büyük arzumuz Avrupa ve Anadolu yakasında yeni İkitellile­r oluşturmak­tır. Orta ölçekli sanayiye geçmek, yabancı ortaklık sistemleri ile ülke sanayisini daha ileriye taşımak, sanayileşm­eyi geliştirme­k, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmak ana hedefimizd­ir. Ancak bu konuyu arazi temini hususunda yaşadığımı­z sıkıntı ve zorluklar sebebiyle gerçekleşt­iremedik.

Ülke ekonomimiz­de üç önemli üretim, deyim yerindeyse at başı gitmek mecburiyet­indedir. Bunlar hayvancılı­k, tarım ve sanayidir. Bunu gerçekleşt­iremeyen ülkeler ekonomik sorunlarla baş etmek zorunda kalır. Tarım ve hayvancılı­ğa mutlak surette teşvikler verilmesi gerektiği kanaatinde­yiz. Sanayide bulunan yaklaşık 380 çeşit vergi, enerji tüketimini­n yüksek maliyetli olması, banka kredilerin­in daha çok tüketime verilmesi gibi nedenler üretim faaliyetle­rini zora sokmaktadı­r. Tüketimin değil üretimin teşvik edilmesi ve desteklenm­esi gerekmekte­dir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye