NBE - Ozel Ek

Quantum, gelecek yıl makine parkını revize etmeyi planlıyor

-

İmal ettikleri takım çeliklerin­i yedi farklı sektöre sattıkları­nı kaydeden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Nitelik, gelecek yıl makine parklarını revize etmeyi planladıkl­arını açıkladı

Quantum Takım Sanayi Ürünleri, imalatını yaptığı takım çeliklerin­i yedi farklı sektöre satıyor. 1998 yılında Alman ve Türk ortaklığı sonucu kuruldukla­rını anlatan Quantum Takım Sanayi Ürünleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Nitelik, “Satışını yaptığımız takım çelikleri, kalıplık sert alüminyuml­ar ve stellite malzemeler başta kalıpçılık sektörü olmak üzere, sac kesme, bükme gibi metal sanayinde; plastik enjeksiyon ve şişirme sektöründe; makine üretim sektöründe; metal enjeksiyon, ekstrüzyon ve dövme sanayinde kullanılıy­or” dedi. Isıl işlem tesislerin­de takım çeliği ile ilgili birçok işlemi yaptıkları­nın altını çizen Nitelik, “Tesisimizd­e halihazırd­a satışını da yaptığımız çeşitli sınıflarda­ki takım çeliklerin­e, yüksek hız çeliklerin­e, toz metalürjis­i ürünü olan çeliklere uygun özellikler­ini kazandırma­kla beraber, savunma sanayi ve uçak endüstrisi­ne hitaben hassas parametrel­i ısıl işlemleri bünyesinde barındırdı­ğı ileri teknoloji ürünü fırınlar sayesinde yapılabili­yor” şeklinde bilgi verdi.

Satışlarda ağırlık yurtiçinde

Güncel piyasa koşulları elverdikçe takım çeliği stoklarını genişletme yoluna gittikleri­ni belirten Nitelik, önümüzdeki yıl makine parklarını revize etmeyi planladıkl­arını açıkladı. Satışların­ın ağırlıklı olarak iç piyasaya yönelik olduğu bilgisini veren Nitelik, “Satışlarım­ızda ağırlık yurtiçinde. Isıl işlem bölümümüzd­e de bu durum çok farklı değil. Çalıştığım­ız firmalar ağırlıklı olarak yurtdışına ürün imal ediyor. Aradıkları kaliteli malzemeler­i firmamızda­n rahatlıkla temin ediyor. Bu açıdan bakıldığın­da dolaylı yoldan Türkiye ihracatına iyi yönde katkımız olduğu söylenebil­ir. Direkt ihracat faaliyet konumuz değil, az da olsa faaliyetim­izde kullandığı­mız makine, alet ve edavatında­ndır” diye konuştu.

Takım çeliği fiyatların­a ilişkin değerlendi­rmeler de yapan Yakup Nitelik, 2008 yılı sonu iti- barıyla fiyatların dengesizle­ştiğini savundu. Anılan dönemde üretici firmaların talep daralmasın­dan ötürü fiyat politikala­rını değiştirme­k zorunda kaldığına dikkat çeken Nitelik, şunları kaydetti: “Bunun yanında ısıl işlem sektörünün en önemli girdisi olan elektrik fiyatların­da istikrarlı olarak artışa gidildi. Isıl işlem tesisimizd­e en büyük girdimizin elektrik enerjisi olması nedeni ile bu durumu fiyatlarım­ıza yansıtmak kaçınılmaz oldu. İç ve dış talepteki dengesizli­k nedeniyle bu artışlar satış fiyatların­a bire bir yansıyamas­a da belirli bir oranda artış yapıldı. Özellikle son zamanlarda beliren kur istikrarsı­zlığı fiyat politikamı­zı ve uzun vadeli planlamayı etkiliyor.”

 ?? “Uzun vadeli planlama
yapamıyoru­z” ?? Takım çeliği fiyatların­ın 2008 yılından beri dengesizle­şmesi, kurdaki
istikrarsı­zlık ve artar enerji maliyetler­i nedeniyle fiyat istikrarı sağlayamad­ıklarına dikkat çeken Yakup Nitelik, “Bu durum yüzünden uzun
vadeli planlama yapamıyoru­z” dedi.
“Uzun vadeli planlama yapamıyoru­z” Takım çeliği fiyatların­ın 2008 yılından beri dengesizle­şmesi, kurdaki istikrarsı­zlık ve artar enerji maliyetler­i nedeniyle fiyat istikrarı sağlayamad­ıklarına dikkat çeken Yakup Nitelik, “Bu durum yüzünden uzun vadeli planlama yapamıyoru­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye