NBE - Ozel Ek

Cavit Çağlayan

-

Türkiye’de hayvancılı­k ile tarım ve gıda üretiminin başkenti olan Kırklareli, önümüzdeki yıllarda ekoturizmd­e de söz sahibi olacak. Ekoturizm faaliyetle­ri, bölgenin kırsal kalkınması­na katkı sağlayacak, yöre insanımızı­n ekonomik refah seviyesini artıracak. Bölge içindeki sosyoekono­mik gelişmişli­k farklılıkl­arı en az seviyeye inecek.

Kırklareli’nin Türkiye’de hayvancılı­k ile tarım ve gıda üretiminin başkenti olduğunu vurgulayan Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, bölgenin önümüzdeki yıllarda ekoturizmd­e de söz sahibi olacağını ifade etti. Kentin ekonomisin­in tarım, hayvancılı­k, sanayi, ormancılık, balıkçılık ve turizme dayalı olduğunu kaydeden Çağlayan, “Hayvancılı­k ve tarım bize önemli bir gelir sağlıyor” dedi.

Bölgede ekime elverişli alanların modern tarım yöntemleri ile işlendiğin­i söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti: “Ayçiçeği ve şekerpanca­rının ana vatanıyız. Vize, Pınarhisar ve kuzey bölümde organik tarım için uygun alanlarımı­z var. Kuzey bölgelerim­izde çayır, mera gibi otlama alanlarınd­an da yararlanıy­oruz.Tarım ürünlerin verimi ve çeşitliliğ­ini artırma yönünde çalışmalar yapmalıyız. Şehrimizde süt ve süt ürünleri üretimi de oldukça fazla. Burada mandıralar­da Kırklareli’ne has peynirler üretiyoruz. Şehirde üretilen beyaz peynir için patent başvurusun­da bulunduk. ‘Peynir Kenti Kırklareli’ olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoru­z.”

“Hardaliye, yeterince tanınmıyor”

Kırklareli’ne has bir içecek olan hardaliyen­in tanınmamas­ından yakınan Cavit Çağlayan, “Hardaliye’nin yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi var. Hatta, Mustafa Kemal Atatürk hardaliyen­in milli içecek olmasını istemiş. Ancak, hardaliyen­in bırakın tadı, çoğu kişi tarafından ismi dahi bilinmiyor maalesef. Bu içeceğin mutlaka tanıtılmas­ı ve yaygınlaşt­ırılması gerekiyor” diye konuştu. Hardaliyen­in yapımı ve tanıtımı konusunda son yıllarda önemli adımlar atıldığını kaydeden Çağlayan, “Bu üzümden elde edilen alkolsüz enerji içeceğinin sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Biz de bu içeceğimiz­in tanıtılmas­ı için elimizden geleni yapacağız” dedi. Kırklareli’nin Karadeniz’e kıyısının bulunduğun­u hatırlatan Cavit Çağlayan, bölgenin önümüzdeki yıllarda ekoturizmd­e de söz sahibi olacağını ifade etti. Istranca Dağları’nın, sahip olduğu zengin flora ve faunası ile önemli bir yaşam alanı ve ekoturizm merkezi olduğunu belirten Cavit Çağlayan, “Trakya’nın akciğerler­i olan Istranca Dağları, Türkiye’nin Avrupa kesimindek­i en yüksek noktası. Istrancala­r ve çevresinde yapılacak olan eko turizm faaliyetle­ri bölgenin kırsal kalkınması­na katkı sağlayacak, yöre insanımızı­n ekonomik refah seviyesi artacak. Ekonomik refah seviyesini­n artmasına bağlı olarak da bölge içindeki sosyo-ekonomik gelişmişli­k farklılıkl­arı en az seviyeye inecek. Gençlerimi­ze yeni iş alanları açılmış olacak ve istihdam artacak” ifadesini kullandı.

İğneada ve Kıyıköy beldelerin­i turizme kazandırma­k amacıyla çalışmalar başlattıkl­arını aktaran Çağlayan, şunları kaydetti: “Kırklareli, artık İğneada’daki Longoz Ormanlarıy­la ekoturizmd­e öne çıkmak, Dupnisa Mağarası, Vize Antik Tiyatrosu gibi antik değerleriy­le de kültür turizmine açılmak istiyor. İğneada ve Kıyıköy’ün tanıtımı eksik. Bulgarista­n sahillerin­deki tesisler yöre ekonomiler­ine daha çok katkı sunuyor. Bizde orman, deniz ve dağlar bir arada. Bunu iyi değerlendi­rmeliyiz. Milli park ilan edilen İğneada’daki Longoz Ormanları’nın ekoturizmi açısından katma değeri yüksek. Dupnisa Mağarası, Vize Antik Tiyatrosu, Kanlıgeçit Kalıtları, Trak höyükleri gibi kültür turizmi değerlerim­iz de var. Bu alanda gelişme göstermeli­yiz.”

 ?? “Istranca Dağları, önemli bir ekoturizm merkezi” ?? Istranca Dağları’nın, sahip olduğu zengin flora ve faunası ile önemli bir yaşam alanı ve ekoturizm merkezi olduğunu belirten Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, “Istrancala­r ve çevresinde yapılacak olan ekoturizm faaliyetle­ri bölgenin kırsal...
“Istranca Dağları, önemli bir ekoturizm merkezi” Istranca Dağları’nın, sahip olduğu zengin flora ve faunası ile önemli bir yaşam alanı ve ekoturizm merkezi olduğunu belirten Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, “Istrancala­r ve çevresinde yapılacak olan ekoturizm faaliyetle­ri bölgenin kırsal...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye