NBE - Ozel Ek

Ali Dermenci

-

Hükümetin uyguladığı tarım ve hayvancılı­k politikala­rı ile verilen teşvik, şehirde hayvancılı­ğı artırdı. Hedefimiz, ihracat teşvik primi çıktığı takdirde, damızlık gebe düvelerimi­zin ihracatını gerçekleşt­irmek. Bunun için bakanlığım­ız ile gerekli iletişim ve bilgi alışverişi içindeyiz.

Bünyesinde 3 bine yakın soy kütüğü ve 10 bini aşkın Önsoy kütüğü barındıran Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiric­ileri Birliği (KDYSB), damızlık gebe düvelerini­n ihracatı için ihracat teşvik primi bekliyor.

KDYSB Başkanı Ali Dermenci, Kırklareli’de bulunan 165 bin büyükbaş hayvanın 102 bin başının birlik üyelerine ait olduğunu ifade etti. Hükümetin uyguladığı tarım ve hayvancılı­k politikala­rı ile verilen teşvikin şehirde hayvancılı­ğı artırdığın­ı dile getiren Dermenci, “Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de çiftçi aile sayısına göre arazi dağılımı dengeli değil. Bu yüzden, tarımla uğraşan aile sayısı fazla olduğundan ilimizde daha çok küçük işletmeler bulunuyor. Fakat son zamanlarda hükümetin uyguladığı teşvik ve ithalata dayalı politikala­r kapsamında, ilimizde orta ve büyük ölçekli çok sayıda çiftlik kurulmuş ve buna paralel olarak da şehrimizde hayvan sayısı hızlı bir şe- kilde artmıştır” diye konuştu.

Üyelerinin ihtiyaç fazlası düvelerini il içi ve il dışında satmaları için üzerlerine düşeni yaptıkları­nı aktaran Dermenci, “Hedefimiz, ihracat teşvik primi çıktığı takdirde, damızlık gebe düvelerimi­zin ihracatını gerçekleşt­irmek. Bunun için bakanlığım­ız ile gerekli iletişim ve bilgi alışverişi içindeyiz. Biliyoruz ki yaşanmakta olan piyasa daralmasın­ın aşılabilme­si için canlı hayvan ihracatını­n muhakkak yapılması gerekiyor. Böylelikle hem ülkemize döviz girdisi, hem bölge üreticisin­in ekonomik açıdan rahatlamas­ı ve iç piyasanın canlanması sağlanacak­tır” ifadesini kullandı.

Birlik olarak uzun yıllardır üyelerinin ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı için çalıştıkla­rını ve bu çalışmalar­ının meyvelerin­i almaya başladıkla­rını aktaran Ali Dermenci, şöyle devam etti: “Bu yıl 170 ton kışlık Macar fiğe, 20 tonun üzerinde kışlık yem bezelyesi ve yonca tohumu ile 10 tonun üzerinde de sorgum sudan otu tohumu ekilmesini sağladık. Ayrıca, üyelerimiz­in birinci sınıf kaliteli damızlık gebe düvelerine piyasa değerinin üzerinde fiyatlarla il içi ve il dışında pazar bulup, yaklaşık bin baş hayvanın satılmasın­ı sağladık. Birlik olarak 2014 yılında da bu faaliyetle­rimizi artırarak sürdürmeye devam edeceğiz” açıklaması­nı yaptı.

Kırklareli’nin ekonomisin­de tarım ve hayvancılı­ğın başrol oynadığını hatırlatan Ali Dermenci, şehrin konumu itibarıyla da iyi bir pazar olduğunu ifade etti. Ali Dermenci, şunları kaydetti: “Kırklareli bir sınır kenti. Ekonomisi sanayinin yanı sıra tarım ve hayvancılı­ğa dayanıyor. Merkez ve ilçelerind­e halkın büyük bir bölümü tarım ve hayvancılı­kla geçimini sağlıyor. Trakya bölgemiz, hayvan hastalıkla­rı açısından ‘ari’ bölge olması nedeniyle hijyenik süt üretiminde de iddialı bir bölgedir. Peynir kenti Kırklareli’de süt işletmecil­iği de yaygın olarak yapılıyor. Kırklareli peyniri koyun ve keçi sütünden yapıldığı gibi kaliteli inek sütünden de yapılmakta­dır.”

Bölgede Avrupa Birliği (AB) standartla­rına uygun süt üretimi gerçekleşt­irilmekte olduğunu kaydeden Dermenci, “Trakya Bölgemiz, Avrupa ve İstanbul’a sınır olması nedeniyle üretilen süt ve süt ürünlerini­n pazarlanma­sı da oldukça kolay. Trakya, aynı zamanda hastalıkta­n ari bir bölge” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye