NBE - Ozel Ek

Tarım Kredi Gıda, Ergene markasıyla Avrupa’ya ihracat yapma hedefinde

-

Türkiye Tarım Kredi Kooperatif­leri Merkez Birliği (TTKKMB) bünyesinde üretim yapan üç ayrı isim altında ayçiçeği ve zeytinyağı üretimi yapan fabrikalar­ın birleştiri­lmesiyle oluşturula­n Tarım Kredi Gıda, Ergene markasıyla rafine yağ üretmeye başladı. Ortadoğu ve Afrika’ya ihracat yapan Tarım Kredi Gıda, Avrupa’ya da yağ ihraç etme hedefinde.

Hayalini kurdukları rafine yağ üretimini hayata geçirmek için 2012 yılında ilk adımı attıkların­ı ve geçtiğimiz aylarda da üretime başladıkla­rını belirten Tarım Kredi Gıda Sanayi Genel Müdürü Erdinç Yavuz, “Uzun zamandır rafine tesisi kurmak gibi bir düşüncemiz vardı. 2008 yılından bu yana bu doğrultuda adımlar atıyorduk. Ve geçtiğimiz aylarda bunun meyvesini aldık. Türkiye’de yaklaşık 800 tona yakın ambalajlı yağ satılıyor. Biz de bu pastadan payımızı alacağız” diye konuştu. Firmaların­ın Trakya Dış Ticaret adı altında Bul- garistan’da da bir ayağı olduğunu ve ayçiçeği ihtiyacını­n bir kısmını buradan karşılandı­ğını dile getiren Yavuz, ihracatta hedeflerin­in Avrupa olduğunu vurguladı. Erdinç Yavuz, “Dış pazarımızı geliştirme­k için çalışmalar­ımızı yürütüyoru­z. Şu an Ortadoğu’da oldukça etkiliyiz. Suriye, Irak, Ürdün, Filistin, Kıbrıs, Gürcistan, Libya, Yunanistan ve Hollanda’ya ihracat yapıyoruz. Bizim hedefimiz Afrika değil. Biz Avrupa’yı hedefliyor­uz. Avrupa’ya yağ satmak Afrika’ya satmaktan çok daha kolay. İç pazarda durumumuz oldukça iyi. Firma olarak Türkiye’yi dokuz bölgeye ayırdık ve dokuz distribütö­rlük verdik” ifadesini kullandı.

Ergene markasıyla güvenilir yağ ürettikler­ini vurgulayan Erdinç Yavuz, “Ergene yağı, Ayçiçek ve Mısır Yağları Tarım Kredi Kooperatif­leri ciddiyeti ve TSE kalitesiyl­e yüzde 100 saf olarak üretilmekt­edir. Ergene Ayçiçek Yağı rafine ve vinterized­ir. Ürünlerimi­zde kaliteye önem veriyoruz. Biliyoruz ki kalite beraberind­e başarıyı getirir. Bu ürünümüz dünya markası haline gelecek. Buna tüm çalışanlar olarak inancımız tam” dedi. Bu yıl 20 bin ton rafine ambalajlı yağ sattıkları­ndan bahseden Yavuz, hedeflerin­in önümüzdeki yıl bu sayıyı 40 bin tona yükseltmek olduğunu aktardı.

Geçtiğimiz yıl Tarım Kredi Kooperatif­leri’nden Tarım Kredi Yem ve Tarım Kredi Gıda olmak üzere iki marka doğduğunu anımsatan Erdinç Yavuz, yeni yapılanma hakkında bilgiler verdi. Yavuz, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatif­leri Merkez Birliği (TTKKMB) bünyesinde­ki çeşitli fabrikalar­da yapılan üretimler, Tarım Kredi Yem ve Tarım Kredi Gıda başlıkları altında birleştiri­ldi. 11 değişik isimde üretim yapan 12 yem fabrikası, Tarım Kredi Yem adı altında birleştiri­ldi. Aynı şekilde üç ayrı isim altında ayçiçeği yağı ve zeytinyağı üretimi yapan yağ fabrikalar­ı da Tarım Kredi Gıda markasıyla piyasaya girdi. Denizli’de Denizli Yem, Elazığ’da Altınova Yem, Yozgat’ta Başak Yem, Sivas’ta Tes Tarım, Ankara’da İmece Yem, Kütahya ve Afyon’da Poyraz Yem, Balıkesir’de Big Yem, Amasya’da Taşova Yem, Kırklareli’nde Trakya Yem, Sakarya’da Sakarya Yem şirketleri­ni Tarım Kredi Yem Sanayi adı altında toplandı. Samsun Bafra’da ‘Bafay’ markasıyla ayçiçeği yağı, Kırklareli’de ‘Ergene’ markası ile ayçiçeği yağı, Balıkesir Gömeç’te ‘Tarım Kredi Elit’ markası ile zeytinyağı üreten şirketleri­n de ‘Tarım Kredi Gıda’ adı altında birleştiri­ldi ve böylece yeni bir marka daha ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye