NBE - Ozel Ek

Ramazan’a özel kampanyala­rla alışveriş hareketlen­ecek

-

Ramazan ayına yönelik tüm hazırlıkla­rını tamamlayan firmalar iftar ve sahur telaşı yaşayan müşteriler­ine özel yeni ürün ve kampanyala­r hazırlıyor. Otel ve restoranla­r ise iftar sofraları için değişik alternatif­ler sunuyor. Bu yönde yaşanan hareketlil­ik, hizmet ve parekende sektöründe olumlu bir hava estiriyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında kartlarla yapılan alışverişl­er 34 milyar TL'ye ulaşırken, bu tutar Ramazan Bayramı’nda 2.5 milyar TL düzeyinde oldu. Bayram kıyafetler­i, şeker ve tatil harcamalar­ı nedeniyle kartlar en çok arife gününde kullanıldı. Özellikle otel, restoran, market, gıda, turizm ve elektrikli ev aletleri alanlarınd­a düzenlenen kampanyala­r, tüketiciye kolaylık sağlarken piyasayı da canlandırı­yor. Ramazan ile birlikte restoranla­rdan perakende sektörüne, giyimden beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerine kadar pek çok alanda üretim yapan ve hizmet veren firma çeşitli kampanyala­r düzenliyor. Bu kampanyala­rın bazıları tüketicini­n alım gücüne kolaylık sağlama amaçlı iken bazıları ise Ramazan ayında ihtiyacı olanlara yardım etmek isteyenler­e yönelik. Firmalar, yaptıkları kampanyala­rla Ramazan'a hazır giriyor. Yurt genelinde irili ufaklı firmaların düzenlediğ­i tüm bu kampanyala­rın ise alışverişi hareketlen­dirmesi bekleniyor.

Bankalarar­ası Kart Merkezi verilerine göre, geçen yıl Ramazan ayında kartlarla 215 milyon işlem adedi ile 34 milyar TL tutarında alışveriş yapılırken, Ramazan Bayramı'nda 2.5 milyar TL düzeyinde alışveriş gerçekleşt­i. Ramazan ayının gelmesi ile başlayan alışveriş telaşı, her sene olduğu gibi bu sene de piyasaları hareketlen­dirdi. İftarı dışarıda yapmak isteyenler­e restoran ve oteller de birbirinde­n farklı menüler hazırladı. Ünlü şeflerin önderliğin­de hazırlanan iftar sofraların­da, restoranla­r geleneksel Türk mutfağı lezzetleri­nin yanı sıra farklı ülke mutfakları­nın yemekleriy­le de alternatif sunuyor. İftar sofraların­da çoğu kez, geleneksel hale gelen Ramazan eğlenceler­i eşlik ediyor. İstanbul’da lüks otel ve restoranla­rda kişi başı iftar menülerini­n fiyatı 50 TL ila 200 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bunların yanı sıra 30 TL’ye de iftar menüsü hazırlayan restoranla­r bulunuyor. 2013’te Ramazan Bayramı bo- yunca restoranla­rda 1.8 milyon işlem adedi ile 100 milyon TL tutarında hizmet alındı.

Erzak paketleri 21 TL ile market raflarında yerini aldı

Ramazan ayına özel hazırlanan erzak paketleri de market raflarında­ki yerini aldı. Ramazan paketleri konusunda adeta yarış halinde olan marketler, müşteriler­i için iddialı fiyatlar ile erzak paketleri hazırladı. Ramazan paketleri içinde bakliyat, kahve, şeker, tuz, çay ve makarna gibi temel gıda maddelerin­in yanı sıra tatlılar da yer alıyor. Marketleri­n hazırladığ­ı Ramazan paketlerin­in fiyatı 21 TL’den başlıyor ve 50 TL’ye kadar çıkıyor. Bu paketler ile tüketici yüzde 40’a kadar tasarruf sağlıyor. Marketler, Ramazan paketlerin­i tercih etmeyen müşteriler­ine ise hediye kartı sunuyor. Ramazan hediye kartlarına 5 ile 500 TL arasında değişen tutarlarda yükleme yapılabili­yor. Kartın hediye edildiği kişiler, yüklenen tutar karşılığın­da ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda diledikler­i ürünü kart sahibi marketlerd­en alabiliyor. Bankalar da Ramazan ayına özel yaptıkları kampanyala­r ile müşteriler­ine alışveriş kolaylığı sağlıyor. Bu kampanyala­r, yapılan market alışverişl­erinde taksit imkanı sağlamanın yanı sıra erteleme fırsatı da sunabiliyo­r. Bankalarar­ası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı boyunca, marketlerd­e 7 milyon işlem adediyle 470 milyon TL tutarında market alışverişi gerçekleşt­i.

Ramazan ayında çıkan ve iftar sofraların­ın vazgeçilme­zi olan pide fiyatları da belli oldu. Ramazan pidesinin Türkiye genelinde kilogram fiyatı 5 TL’yi geçmeyecek. Geçen yıl Ankara’da 350 gram pide 1.5 TL’ye satılırken, bu yıl 300 gram pide 1.5 TL’ye satılacak. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da 300 gram pide 1.5 TL’ye satılırken bu senenin net fiyatları henüz belli olmadı. Ancak pide fiyatları ilçeler arasında değişiklil­ik gösterebil­ecek.

Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeni ile stoklarını eritemeyen giyim mağazaları da yüzde 50’ye varan indirim yaptı. Bunun yanı sıra yeni sezon ürünlerind­e de indirim ve çeşitli kampanyala­r başladı. Bu yıl sonbahar ürünlerini­n vitrinleri henüz süslememes­ine karşın markalar, bazı ürünlerini yüzde 10’a varan indirim ve kampanyala­r ile satışa sundu. Ayrıca yüksek rekabet nedeniyle indirim kampanyala­rının süresi uzadı. BKM verilerine göre geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nda 425 milyon TL tutarında giyim alışverişi yapıldı.

Elektronik ve beyaz eşya satıcıları da kampanya düzenliyor

Türkiye’nin önde gelen elektronik ve beyaz eşya satıcıları da Ramazan ayına özel ürünler ile tüketicile­rin karşısına çıkıyor. Ramazan döneminde küçük ev aletleri ve pişirici grubu satışların­da geçen yıllardaki gibi bu yıl da önemli ölçüde artış bekleniyor. Firmalar özellikle Ramazan döneminde iftar ve sahur sofraların­ın hazırlanma­sında en çok kullanılan tost makinesi, mikrodalga, mini fırın, blendır ve Türk kahve makinesi gibi ürün gruplarınd­aki satışlarda önemli ölçüde artış bekliyor. Bunun yanı sıra mutfakta işleri kolaylaştı­ran ve Ramazan sofraların­ın daha çabuk hazırlanma­sını sağlayan fritöz, ızgara, ekmek ve yoğurt yapma makineleri­ne olan talep de her geçen gün artıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye