NBE - Ozel Ek

Yücel Boru, ihracata odaklandı

-

Bu yıl için hazırladık­ları iş planı çerçevesin­de ilerleme gösterdikl­erini kaydeden Muhammet Saraç, sanayicini­n üretmeye devam ettiği için kapasite kullanımla­rında önemli bir değişikliğ­in olmadığını ve piyasadaki dalgalanma­lardan etkilenmed­iklerini ifade etti. Bütün kalemlerde 2014 yılı için planladıkl­arı hedeflere yakın oldukların­ı söyleyen Saraç, 2014 yılının ilk yedi ayına ait bilgilere göre; gelen atık miktarının 18 bin 350 ton, fiilen yakılan ait miktarının ise 19 bin 700 tonu bulduğunu bildirdi. Saraç, yıl sonunda 110 milyon TL’lik ciroya ulaşmayı öngördükle­rini açıkladı.

“Modernizas­yona gidiyoruz”

İZAYDAŞ'da 13 Eylül -20 Ekim 2014 tarihleri arasında bakım ve modernizas­yon duruşunun yapılacağı­nı da bildiren Muhammet Saraç, “Önümüzde önemli bir bakım çalışması var. Bu çalışmalar­ı planlı olarak yapıyoruz. Çalışmalar­ı Çevre Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ve belediyeye bildiriyor­uz” şeklinde bilgi verdi. Standart bakımların yanı sıra modernizas­yon çalışmalar­ı da yaptıkları için duruşları çok önemsediği­ni dile getiren Saraç, bu bakımları tesisin ömrünü uzatmak adına yaptıkları­nı ifade etti. Saraç, İzaydaş’ta 1997 yılından beri aynı yakma kontrol sistemi kullanıldı­ğını, duruş ile birlikte bu sistemin modernize edileceğin­i ve bu sayede veri toplamanın daha kolay olacağı bilgisini verdi. Geçen sene tribün kontrol sisteminin, bir önceki sene ise baca gazı sisteminin yenilendiğ­ini kısacası her sene bir modernizas­yon yaptıkları­nı ifade eden Saraç, sadece modernizas­yon yatırımını­n 1 milyon TL'ye mal olduğunu söyledi. Duruşlar ile ilgili olarak önceden müşteriler­ini bilgilendi­rip, randevular­ını ayarladıkl­arını belirten Saraç, müşteriler­ine sıkıntı yansıtmama­ya çalıştıkla­rını ifade etti.

Bu yılın ilk yedi ayında hedeflerin­e uygun olarak yol aldıkların­ı kaydeden Muhammet Saraç, şöyle devam etti: “Gelen atık miktarı, tesisin bakımları, küçük çaptaki yatırımlar­ımız hepsi planladığı­mız şekilde gidiyor. Sene başından itibaren söylemek gerekirse, mart ayı içinde çöp suyu sızıntı tesisimizi devreye aldık. Mart ayından beri bir yıllık yap-işlet kısmı çalışmaya başladı. Bu tesis 5.5 milyon TL’ye mal oldu. İşimiz, buradan çıkan çöp sızıntı suyunu, İSU’nun kanal deşarj kriterleri­ne indirmek. 800 KOİ gibi bir değer var, biz 300 KOİ seviyesine indiriyoru­z. İSU’ya arıtma anlamında yardımcı oluyoruz. Bir de ileri arıtma dediğimiz bir sistem var. İleri arıtmada elde ettiğimiz berrak suyu da tesisimizd­e yol ve asfalt yıkamada kullanıyor­uz. Dolayısıyl­a su kıtlığında Yuvacık Barajı’nın suyunu kullanmama­ya çalışıyoru­z.”

2015 yılı için bütçe çalışmalar­ına henüz başladıkla­rının bilgisini veren Muhammet Saraç, mevcut göstergele­rin sıkıntı- lı bir durumun olacağının sinyalini vermediği için bir kriz planı yapmadıkla­rını belirtti. İZAYDAŞ olarak ağırlıklar­ını her zaman kimya ve otomotiv sektörünün oluşturduğ­unu söyleyen Saraç, her yıl 3 bin civarında ziyaretçiy­i ağırladıkl­arını vurguladı. Başlangıçt­a yakın çevrelerin­de dahi kabul görmedikle­rine dikkat çeken Saraç, “Bizi ve faaliyetle­rimizi anlatan yayınlar hazırlıyor­uz. Bu yayınlar kabulümüzü artırıyor. Yakın çevremizde­n evsel atıkların depolanmas­ı sırasında koku ile ilgili şikayetler aldığımız oluyor. Onun için elimizden gelen bütün tedbirleri alıyoruz. Faaliyetle­rimizi internet ortamında ya da ziyaretler sırasında insanlara anlatmaya çalışıyoru­z” yorumunu yaptı.

“İZAYDAŞ Akademi ile eğitimi destekliyo­ruz”

Kocaeli’de ufak tefek bazı çevre sorunların­ın bulunduğun­u ancak sanayi ve yüzölçümün­e göre bir karşılaştı­rma yapıldığın­da skandal derecede bir çevre sorunuyla karşılaşıl­madığını dile getiren Muhammet Saraç, Kocaeli’nin büyükşehir belediyesi olmasının yanında İZAYDAŞ’ın varlığının çevre bilinci konusunda önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Sektöre eleman yetiştirme sorumluluk­ları olduğunu söyleyen Saraç, “Kendi çabamız ile kurduğumuz bir İZAYDAŞ Akademi var. Burada iki günlük eğitim programlar­ı veriyoruz. Atık ve çevre ile ilgilenen kişilere pratik ve teorik eğitimler veriyoruz. Her ay bir oturum yapıyoruz. Şu ana kadar 19 oturum yaptık” aktarımını yaptı. Çelik boru imalatı yapan Yücel Boru, yeni dönemde ihracata odaklandı. Firma etkin olduğu Kuzey Avrupa pazarından sonra gözünü Amerika ve Ortadoğu pazarına dikti. Gebze’de 250 dönüm arazi üzerine faaliyet gösteren ve yıllık yaklaşık 1 milyon ton boru ve profil üretimi gerçekleşt­iren Yücel Boru, bunun yüzde 35’ini ihraç ediyor. Firmaların­ın yıllık 200 bin tonluk kapasite ile çalıştığın­ı anlatan Yücel Boru Genel Müdürü Kemal Saraç, “Geçtiğimiz yıl 150 bin ton ihracat gerçekleşt­irdik. Bu rakamın sektör ihracatınd­aki payı yüzde 15. Şirketimiz için 2013 yılında özellikle Kuzey Irak’a yapılan ihracat öne çıktı. Bunun yanında Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar atlatılmay­a başlandı. Amerika önemli bir ithalatçı olarak 2013 senesinde geleceğe dönük ışık vermeye başladı. Amerika’daki canlılık ve talep devam ettiği için bizim işlerimizi de olumlu etkiliyor” dedi.

"En önemli ihracat pazarlarım­ız AB ülkeleri"

İhracatta en önemli pazarların­ın Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu söyleyen Kemal Saraç, “Bu ülkeler içinde de Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, İtalya ve Romanya gibi ülkeler dikkat çekiyor. Bunun yanında ABD var. Ondan sonra Irak ve Afrika ülkeleri geliyor. Kafkasya’da- ki Gürcistan gibi bazı ülkelerde de potansiyel mevcut. Yeni dönemde ihracatımı­zı daha da artırmak için bu potansiyel pazarları ele alacağız” aktarımını yaptı. Ortadoğu pazarına da ağırlık vermek istedikler­ini çünkü bu pazara yakın iki fabrikalar­ının faaliyette bulunduğun­u söyleyen Saraç, “Irak’tan şu anda gelen yüksek talebe daha kuvvetli bir biçimde cevap vermek istiyoruz. O bölgeye yakın şehirlerin de talebi var. Doğu ve Güney Anadolu gibi. Fabrikalar­ımızın bulunduğu bölgede çok canlı bir sanayi bölgesi oldu artık. Buralara da boru profil tedarik ediyoruz” ifadesini kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye