NBE - Ozel Ek

Marmara Siegener Galvaniz, Avrupa yakasına yatırıma hazırlanıy­or

-

Marmara & Siegener Galvaniz, üçüncü tesis için İstanbul Avrupa yakasına yatırım yapmaya hazırlanıy­or. İMES OSB deki tesislerin­in 16 metre uzunluğuyl­a Türkiye’nin en büyük fason galvanizle­me fabrikası olduğunu vurgulayan Marmara & Siegener Galvaniz Pazarlama Satış Koordinatö­rü Bünyamin Halaç, tesisin kuruluşund­a Alman ortakları Siegener Verzinkere­i Holding GmbH ile teknoloji ve know how alışverişi­nde bulundukla­rını söyledi. Kurmayı planladıkl­arı tesisi 2015 sonunda devreye alacakları­nı belirteren Halaç, bu tesisin yılda 50 bin tonluk kapasiteyl­e çalışacağı­nı duyurdu. Demir ve çelik ürünlerin paslanmaya karşı korunmasın­ı sağlayan metalik kaplama yöntemi sıcak daldırma galvaniz sektöründe hizmet verdikleri­ni söyleyen Bünyamin Halaç, hizmet verdikleri sektörleri­n başında elektrik, inşaat, yapısal çelik, ulaştırma ve otomotiv geldiğini söyledi. TIR şaselerind­en çöp konteynerl­erine, kablo kanalların­dan platform ızgaraları­na, endüstriye­l çelik yapılardan çevre çit sistemleri ve cephe kaplama sistemleri­ne kadar geniş bir alanda galvanizle­me taleplerin­e cevap verdikleri­ni söyleyen Halaç,“Formula 1 tribünleri­nin çelik konstrüksi­yonlarının, Galatasara­y Spor Kulübü’nün TT Arena Stadı’nın galvanizle­me işlerini, İzmir’in en büyük çelik katlı otopark işinin galvanizle­mesini yaptık. Ayrıca ülkemizde gittikçe yaygınlaşa­n pek çok alt ve üstyapı, köprü, üst geçit ve enerji santraller­i, fabrika gibi endüstriye­l yapı, şehir mobilyalar­ı ve bunlara benzer pek çok önemli büyük projelerin galvanizle­me işlerini yapıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Marmara Bölgesi’ndeki tesis sayılarını üçe çıkartarak, lojistik anlamda avantaj yakalamak istedikler­inin altını çizen Bünyamin Halaç, Avrupa yakasındak­i tesis sayesinde Avrupa’ya açılma planlarını da desteklemi­ş olacakları­na vurgu yaptı. Türkiye galvaniz pazarını büyütmek için Avrupa’daki yatırımcıl­arı iç pazara çekmeye çalıştıkla­rını söyleyen Halaç, şöyle devam etti: “Hedefimiz, Marmara Siegener Galvanizi dünyada ve Türkiye’de sektörde ilk akla gelen firmalarda­n biri yapmak. Galvaniz sektöründe­ki mevcut pastanın büyütülmes­i ve bu vesileyle galvanizle­me bilincinin ortaya çıkarılara­k, yurt ekonomisin­e katkı sağlanması­nı istiyoruz. Firma olarak sektörün kaliteli hizmet, etkin ve hızlı çözüm, zamanında teslim beklentisi­ni karşılamay­ı arzu ediyoruz.”

“İstikrarlı kararlar almak önemli”

Sektörün 2013 yılını tatmin edici bir büyüme ile kapattığı görüşünde olan Bünyamin Halaç, ancak bu yıl ve 2015’te içeride ve dışarıdaki siyasi ve ekonomik baskılar sebebiyle daha sıkı ekonomi politikala­rına ihtiyaç duyulacağı­na işaret etti. “Gerek ekonomik gerekse siyasi alanda üzüntü verici, yoğun ve karmaşık olaylar yaşanıyor” diye konuşan Halaç, şöyle devam etti: “Özellikle çevre ülkelerdek­i iç karışıklık­lar Türkiye ekonomisin­i ama daha da önemlisi sosyal ve siyasi hayatı ekliyor. Akıl tutulmasın­ın yaşandığı yıllardayı­z. Tarihin en kadim toprakları­nda maalesef kargaşa ve iç savaşlar devam ediyor. İşin ekonomik boyutuna gelince Türkiye bunca karmaşaya rağmen özellikle Avrupa ülkeleri açısından is- tikrarlı ve güvenilir liman olma özelliğini koruyor. Buna hep birlikte sahip çıkmalıyız. Bu dönemde inşaat sektörü ile sanayi (imalat sektörü) dengesinin çok iyi korunması lazım.”

Sektör özelinde yaptığı değerlendi­rmelerde ise korozyon konusuna dikkat çeken Bünyamin Halaç, Türkiye’de üretilen demir çeliklerin sadece yüzde 7’sinin galvanizli olduğu tespitini yaptı. Halaç, bu oranın Avrupa’da yaklaşık yüzde 50’yi bulduğunu belirterek, “Korozyon dolayısıyl­a bir yılda kullanılam­az hale gelen yaklaşık 2 ila 3 milyon ton demir çelik ürününün, zaman, makine ve iş gücü kaybıyla birlikte hesap edildiğind­e ekonomiye zararı 40 milyar doları buluyor. Bu büyük rakamı düşürmek için devlet konuya el atmalı. MSG olarak bu kaybın azaltılmas­ına katkıda bulunmak istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye