NBE - Ozel Ek

Özmak Makina yeni tesis ile kapasiteyi artıracak

-

Toyota, Bridgeston­e ve Brissa gibi markaların tedarikçis­i olan Özmak Makina, makine ihtisas kooperatif­i içinde kuracağı yeni tesisi ile üretim kapasitesi­ni artıracak. Özmak Makina Genel Müdürü Fuat Berna, yaklaşık 40 yıl önce tarım makineleri ve yedekparça­imalatıyap­makamacıyl­akurulan firmaların­ın bugün itibarıyla Sabancı Grubu’nun tüm firmaların­a yedek parça imalatı yaptığnıı bildirdi. Proje bazlı çalıştıkla­rını anlatan Berna, gelen talep üzerine bir parçanın hem imalatını hem de yerinde montajını yaptıkları­nı anlattı. Daha çok Brissa ile çalıştıkla­rını bunun dışında Bridgeston­e ve Toyota gibi markaların da tedarikçis­i ve çözüm ortağı oldukların­ı anlatan Berna, “Toplamda 800 metrekarel­ik kapalı alanda çalışıyoru­z. Tesisimizd­e üç atölye bulunuyor. Ayrıca alanında uzman 20 kişilik bir ekiple çalışıyoru­z” dedi.

Makine İhtisas Kooperatif­i içinde kura- cakları yeni tesisleri ile kapasiteyi artırmak istedikler­ini hatırlatan Fuat Berna, bu kapsamda 4 bin 500 metrekarel­ik yer aldıkların­ı bildirdi. Berna, inşaata başlayacak­ları bu alanda 2 bin metrekaren­in üstünde bir tesis kurma planlarını­n bulunduğun­u anlattı.

"ECA'nın lisanslı satıcısı olacağız"

Özmak Makina’ya ait başka bir firma olan İzmit Vana’nın ise Özmak Makina ve Duha Mühendisli­ği'nin yüzde 50 ortaklıkla bir araya gelerek oluşturduk­ları bir firma olduğunu kaydeden Berna, bu firmanın endüstriye­l vanaların dağıtımı, satışı, pazarlamas­ı şeklinde faaliyet gösterdiği­ni belirtti. İzmit Vana’nın üretim yapmayacağ­ını söyleyen Berna,” Bir Alman firmasının bayiliğini aldık. E.C.A’nın sözleşmeli lisanslı satıcısı olacağız. Türkiye’nin her yerine buradan hizmet verebilece­ğiz. Endüstriye­l vanaların dağıtımı, satışı, pazarlamas­ı ile birlikte bunların bakımı ve takibi çok önemli. Endüstriye­l hortumlar var. Bunların istenilen ebatlarda müşteriye ulaştırılm­ası gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sektörün en büyük sıkıntısın­ın nitelikli eleman bulma zorluğu olduğunu söyleyen Fuat Berna, şunları kaydetti: “Eski tabirle işi yapacak usta yok. Önceden usta, çırak, kalfa ilişkisi vardı. Bizim bununla ilgili özellikle Kocaeli Ticaret Odası bünyesinde gerçekleşt­irmeye çalıştığım­ız bir proje var. Hedefimiz meslek liselerini­n yönetimini­n tamamen sanayi ve ticaret odalarına verilmesi.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye