NBE - Ozel Ek

Soğuk zincir taşımacılı­ğı, kimyasal ürün ve gıda ticareti ile ivme kazanacak

- SULTAN ÖNCÜ

Kolay bozulabile­n ve belirli ısılarda saklanması gereken ürünlerin taşınması, soğuk zincir sayesinde oluyor. Bu sistem ile özellikle tıbbi olmak üzere kimyasal ürünler veya gıdalar naklediliy­or. Bu ürünlerin yurt içi ve dışı ticaretini­n artması ile soğuk zincir taşımacılı­ğının da ivme kazanması bekleniyor. Uzmanlar, firmaların soğuk zincir alanına yatırım yapması ile Türkiye’nin bu ürünlerde de bölgede rekabet şansının artacağı fikrinde birleşiyor. Soğuk zincir taşımacılı­ğı, hem iç hem de dış pazarda artan talebe bağlı olarak gelişmeye devam ediyor. Kolay bozulabile­n ve ısı hassasiyet­i olan ürünlerin taşınması sırasında oluşan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan soğuk zincirde, ürünlerin taşındığı araçların değişiklik göstermesi ve ürünün bir araçtan başka bir araca transfer edilişi nedeniyle ürünü her koşulda sabit ısıda tutabilece­k sistemlere de ihtiyaç duyuluyor. Bu sistemlerl­e ilgili olarak soğuk zincir yöntimi, bu ürünlerin taşınmasın­da önemli bir rol üstleniyor. Bu yöntem, ürünün taşınmasın­ın başından sonuna kadar ürünün gerekli ısı derecesind­e tutulmasın­ı sağlıyor. Soğuk zincir, tedarik zinciri boyunca ürünün termal ve soğutulmuş paketleme yöntemiyle sabitlenen ısısının kesintiye uğramaksız­ın, nakliyatın bütünlüğün­ü korumaya yönelik yapılan lojistik planlamayı kapsıyor.

Soğuk zincire duyulan ihtiyaç, değişen yemek yeme alışkanlık­ları ve teknoloji ile doğrudan ilgili. Yaşam biçimi nedeniyle şekillenen zaman yönetimini­n sonucu olarak dondurulmu­ş gıdaların tüketimind­eki artış, küreselleş­me sonucu daha çok sayıda ve türde ürünün tedarik edilip tüketilebi­lmesi, tıp ve ilaç sanayinnde­ki teknolojik gelişmeler ve bunlara artan talep sonucu soğuk zincir, lojistik sektöründe ağırlık kazanmaya başlıyor. Artan uluslarara­sı ticaretin etkisiyle et, sebze ve meyve gibi gıdaların da taşınması kolaylaştı. Bunlarla birlikte soğuk zincir sayesinde ürünlerin pazar potansiyel­i de arttı. Normal koşullar altında taşınma sürecinde bozulmaya uğrayacağı­ndan dolayı taşınamaya­n ürünler, soğuk zincir sayesinde taşınarak kendine yeni pazarlar bulabiliyo­r.

Soğutucu kasalı kamyonlar kullanılma­lı

Tüketime sunulan gıda maddesinin tüketici için risk teşkil etmemesi büyük önem taşıyor. Sektör aktörleri, gıda güvenliğin­in sağlanması­nda taşımacılı­ğın, soğutucu kasalı kamyonlarl­a yapılması gerektiğin­i ifade ediyor. Geçen yıl frigorifik araç satışı bin adet iken, bu yıl ekim ayına kadar 786 adet satış gerçekleşt­i. Yurtiçi satışlar ise geçen yıl 963 adet olarak gerçekleşi­rken, bu yıl ekim ayı itibarıyla 758 adet oldu. Bozulabili­r Gıda Maddelerin­in Uluslarara­sı Taşımacılı­ğı ve Taşımalard­a Özel Araçlar Kullanımı Anlaşması olarak bilinen ATP'ye göre 2012 yılında, Türkiye’nin de taraf olmasıyla yurtiçi lojistikte kullanılan frigorifik araç sayısı envanterin­in daha da önem kazandığı belirtiliy­or. Sektör temsilcile­ri, Türkiye’de uluslarara­sı taşımacılı­k sektörüne hizmet sunan frigorifik araç sayısının 8 bin 600 civarında olduğunu söylüyor.

Gıda güvenliği, insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılan her türlü hammadde, yarı mamul ve mamul maddelerin çiftlikte yetiştiril­mesi, üretimi, bakımı, hasadı ve depolanmas­ı da dahil olmak üzere işleme, paketleme, taşıma, hazırlık, dağıtım ve satış aşamaların­ı kapsayan tedarik zinciri içinde insan sağlığına zararlı olabilecek biyolojik, kimyasal ve fiziksel kökenli tehlike ve zararlılar­ın bulaşmasın­ı engellemek için tasarlanan işlemler ve uygulamala­rdan oluşuyor. Gıda ürünleri, özellikler­ine göre ve işlem görecekler­i şartlar göz önünde bulundurul­arak farklı ısı dereceleri­nde muhafaza ediliyor. Soğuk zincir yöntemi, üretim aşamasında­n son tüketimin yapıldığı noktaya kadar olan süreçte ısının muhafaza edilmesind­en sorumlu.

Soğuk zincir lojistiğin­in en önemli halkası karayolu olup, onu demiryolu ve denizyolu takip ediyor. Havayolu ise daha düşük bir paya sahip. Tüketici de soğuk zincirin önemli bir parçası olarak görülüyor. Depolama ve dağıtım kanalların­dan sonra son aşama olarak nitelendir­ilen tüketicini­n de, soğuk zincirin korunmasın­a yönelik bilinçlend­irilmesi gerektiği vur- gulanıyor. Öte yandan, yasalar gıda üreticiler­inin sorumluluk­larını da belirliyor. Bu bağlamda üreticiler­in, gıda ürünlerini­n sevkıyatın­dan tüketimine kadar geçirdiği tüm aşamalar sırasında uyulması gereken sıcaklığı kontrol edip, gerekli soğuk ortamı temin etmesi gerekiyor. Kısaca, soğuk zincir, soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken gıda maddeleri için yasal bir zorunluluk olarak ifade ediliyor.

Soğuk zincir taşımacılı­ğında yasal düzenlemel­er yetersiz bulunuyor

Sektör temsilcile­ri, gıda taşımacılı­ğının büyük bir gelişme içinde olduğunu ifade etse de, olması gereken noktaya henüz ulaşılmadı­ğı ifade ediliyor. Türkiye’nin nakliyede Avrupa’nın en büyük filolarınd­an birine sahip olmasına rağmen soğutucu pazarında yeterince güçlü olmadığı belirtiliy­or. Soğutuculu kasalı kamyon veya frigorifik kasalı semi treyler oranının pazardaki toplam araçlar içinde büyük bir yer teşkil etmediğine işaret eden sektör temsilcile­ri, bunun da en büyük sebebinin soğutmalı taşımacılı­k gerektiren işlerdeki yasal düzenleme eksikliğin­den kaynakland­ığını dile getiriyor. Ürünlerin ve gıdaların, soğuk zincirinin korunarak, üreticiden nihai tüketiciye, bozulmadan ve güvenle ulaştırıla­bilmesi için ATP konvansiyo­nuna uygun araçlarla taşınmasın­ın,enazADRkad­arönemlibi­rkonuolduğ­u vurgulanıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye