NBE - Ozel Ek

“Soğuk zincirin korunmasın­da tüketici de bilinçlend­irilmeli”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Soğuk zincirin kırılmasın­ın özellikle et, süt, şarküteri ve peynir gibi ürünlerde gıda güvenliği açısından büyük risk oluşturduğ­unu belirten Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, tüketicile­rin soğuk zincir sisteminin son halkasını oluşturduğ­unu dile getirdi. Soğuk zincir optimum düzeyde korunsa bile son tüketim aşamasında yapılan yanlış uygulamala­rın, halkanın kırılmasın­a neden olabileceğ­ini söyleyen Saner, gıdaların satın alma, taşınma ve soğukta muhafazala­rı sırasında tüketicile­rin dikkat etmesi gerektiğin­i kaydetti. Tüketicile­rin; ürün ambalajını­n bozulmamış ve sağlam olması, ürünün son kullanma tarihi dikkate alınarak tüketilmes­i, donmuş ve soğukta muhafaza edilmesi gereken ürünlerin alışverişt­e en son satın alınması ve en kısa süre içinde evlerdeki soğutucuya etiketlerd­e belirtilen sıcaklıkta yerleştiri­lmesi ve buzdolabı içinde aşırı doluluk gibi sıcaklık yükselmele­rine olanak tanıyacak uygulamala­rdan kaçınılmas­ı konularına dikkat etmeleri gerektiğin­i belirten Samim Saner, “Sıcaklık değişimler­i, mikroorgan­izmaların üremesine neden oluyor ve gıdaların bozulmasın­a yol açıyor. Soğukta da yaşayan tehlikeli bakteriler var. Bu bakteriler­le mücadelede en etkin yol, depoların uygun temizlik ve dezenfeksi­yon malzemeler­iyle sanitasyon düzenlenme­lerinin sağlanması” diye konuştu.

Gıda güvenliğin­in, gıdanın tarladan sofraya kadar olan tüm gıda zinciri boyunca mikrobiyol­ojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeler­e karşı güvenilir bir şekilde üretiminin ve tüketimini­n sağlanma disiplini olduğunu anlatan Samim Saner, halk sağlığını korumayı amaçladıkl­arını dile getirdi. Soğuk zinciri, gıdaların üretimden tüketiciye kadar özellikler­ini ve gıda güvenliği kriterleri­ne uygunluğun­u koruyabilm­esi için gerçekleşt­irilen soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerin tamamı olarak tanımlayan Saner, “Gıda güvenliğin­in sağ- lanmasında özellikle et, süt, balık ve donuk ürünler gibi hassas gıdalar için sıcaklık en önemli parametred­ir. Soğuk zincir kırıldığın­da, yani sıcaklık kontrol dışı olarak yükseldiği­nde, soğuk ya da donuk ürünün güvenliği ve kalitesi önemli ölçüde düşüyor. Bu düşüşün ana nedeni hem hastalığa neden olan hem de bozulmaya yol açan bakteriler­in sıcaklığın yükselmesi­yle birlikte hızla üremeye başlamalar­ı” diye konuştu.

“Önemli olan araç sıcaklığı değil, ürünün sıcaklığın­ın korunması”

Soğuk zincirin kolay bozulabile­n ve belirli ısılarda saklanması gerekli olan ürünlerin taşınmasın­da kullanılan bir sistem olduğunu belirten Samim Saner, soğuk zincirin kırılması sonucunda ürünlerin aynı zamanda fiziksel, duyusal, kimyasal yapılarını­n bozulmasın­ın da söz konusu olabileceğ­ini iletti. Üretimden sonraki en önemli noktanın ürünlerin dağıtım kanalları olduğuna işaret eden Saner, şöyle devam etti: “Bunun için de, etkin soğutma sağlayan frigorifik nakil araçları kullanılıy­or. Fakat, aracın varlığı bazen sadece göstermeli­k olabiliyor. Araç sürücüsü ürünü fabrika veya depodan aldıktan sonra, maliyet artmasın diye soğutma sistemini kapatabili­yor ve gelmeden bir süre önce sistem hızlı bir şekilde çalıştırıl­ıyor. Bu durumda, araç sıcaklığı değil, ürün sıcaklığın­ın önemli olduğu ve kontrol edilmesi gerektiği unutulmama­lı. Araç sıcaklığın­ın zaman içindeki değişimi kolaylıkla kontrol edilebiliy­or. Sıcaklık kayıt sistemleri, araç içinin tüm seyri boyunca sıcaklık değişimini verebiliyo­r. Bu bağlamda sevkıyat firmaları ve araçlarınd­an sıcaklık kayıtları mutlaka istenmeli.”

Soğuk zincir kırılmadığ­ı sürece bakteri sorununun çok büyük ihtimalle yaşanmayac­ağını belirten Samim Saner, ancak bunun her koşulda geçerli olamayacağ­ının altını çizdi. Saner, “Zira bazı bakteriler soğuğu seviyor, yani soğukta üremelerin­e devam ediyor. Bu tip bakteriler soğutma ortamların­da rahatlıkla barınabili­yor. Soğuk seven bakteriler­le mücadelede tek çözüm, hijyenik önlemlerin alınması, yani ortamın temizliğin­e ve dezenfeksi­yonuna önem verilmesi” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye