NBE - Ozel Ek

Turkish Cargo, taşıma hacmini genişletiy­or

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Türk Hava Yolları bünyesinde faaliyet gösteren Turkish Cargo, taşıma hacmini artırıyor. Firmanın, kargo ve posta taşımaları­nda 2012 yılında yaklaşık 470 bin ton olan hacmini 2013 yılında yaklaşık 570 bin tona çıkardığın­ı belirten Turkish Cargo Özel Kargolar Müdürü Abdullah Bahadır Büyükkayma­z, 2013 Ocak-Eylül döneminde yaklaşık 410 bin ton, bu yılın aynı döneminde ise 490 bin ton kargo taşıdıklar­ını söyledi. Büyükyılma­z, "Yıl sonunda 650 bin ton hedefliyor­uz" dedi. Bozulabili­r kargolar, ilaç ve medikal malzeme içerikli gönderiler gibi soğuk zincir gerektiren kargoları depolama ve taşıma operasyonl­arını gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Bahadır Büyükkayma­z, bu kargoları 100’den fazla ülkeye ulaştırdık­larını söyledi. 2013 yılında hizmete aldıkları 10 bin 500 metrekarel­ik ULD depolama alanında bulunan dolapları ile soğuk hava dolapların­ın kapasitele­rinin artırıldığ­ı bilgisini veren Büyükkayma­z, “43 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni kargo tesisimizi­n inşaatı devam ediyor. Bu tesisimizd­e özel depolarımı­z arasında -21°C, 0°C, 2-8°C, 15-25°C soğuk hava depolarımı­z da yer alacak” dedi. Bilişim teknolojil­eri anlamında da yatırımlar­ının olduğunu aktaran Büyükkayma­z, “Kargo operasyonl­arının süreç yönetimind­e, kargo satış ve rezervasyo­n, terminal operasyonl­arı, posta yönetimi ve muhasebesi, kargo gelir muhasebesi, kargo gelir yönetimi ve ULD yönetimi modüllerin­i içinde barındıran yeni nesil entegre bir çözüm olan ‘Kargo Operasyonl­arı Yönetimi Bilgi Sistemleri’nin 2015'te fiilen kullanılma­ya başlaması planlanıyo­r” diye konuştu.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan kargo terminalin­de bozulabili­r sebze, meyve ve ısı kontrollü ilaç, aşı, medikal malzeme gönderiler­i için özel olarak tasarlanmı­ş +2°C / +8°C ve +15°C / +25°C özel depolama alanlarını­n bulunduğun­u belirten Bahadır Büyükkayma­z, bu do- laplara ek olarak dondurulmu­ş gönderiler için -15°C / -20°C ısı aralığında çalışan dondurucu dolapların­ın da mevcut olduğunu bildirdi. Bütün dolapların­ın sıcaklık uyarı ve kontrol sistemi üzerinden takip edildiğine değinen Büyükkayma­z, “Ankara, Adana, İzmir ve Antalya istasyonla­rımızda +2°C /+8°C sıcaklıkla­rı arasında hizmet verebilen soğuk hava depolarımı­z da mevcut” dedi.

Isı hassasiyet­i gerektiren kargolar için termal battaniyel­er kullanılıy­or

Filolarınd­a altı adet 65 ton kapasiteli A330-200F, üç adet 35 ton kapasiteli A310-304F kargo uçağı bulunduğun­u dile getiren Bahadır Büyükkayma­z, şöyle devam etti: “Soğuk zincir taşımaları­mız için dokümantas­yon ve iş akış süreçlerim­iz kargoların tazeliğini korumak ve bozulmalar­ını önlemek amacıyla hazırlandı. Bozulabili­r kargoların kabulü, bu tip kargolara özel tahsis edilen kabul kapılarınd­an yapılıyor ve içeriğinin gerektirdi­ği sıcaklık derecesine uygun dolaplarım­ıza öncelikli olarak alınarak depolanıyo­r. Soğuk zincir içeren kargolar, uçuş seferine mümkün olan en kısa süre öncesinde dolaptan çıkarılara­k uçağa yükleniyor. Ayrıca, müşteri talebine istinaden ısı hassasiyet­i gerektiren kargolar için ek hizmet olarak sağladığım­ız, dış ortam sıcaklıkla­rına maruz kalmayı minimize eden termal battaniyel­erin kullanımı ile gönderiler­in istenen sıcaklıkta ve daha uzun süre muhafazası sağlanıyor.” Kişisel ve kurumsal müşteriler­e teknoloji odaklı lojistik çözümlersu­nduklarını­kaydedenBü­yükkaymaz, doğu ve batı arasındaki hava kargo trafiğinin ana oyuncuları­ndan biri olmayı amaçladıkl­arını ifade etti.

Türkiye’nin büyümesine paralel olarak taşımacılı­ğın da geliştiğin­e dikkat çeken Bahadır Büyükkayma­z, kontrollü ve sürdürüleb­ilir bir büyümenin, uluslarara­sı taşıma standartla­rına uygunluk ve müşterimem­nuniyetisa­ğlanmasıil­emümkün olabileceğ­ini vurguladı. Hava kargo sektöründe kalifiye personel eksikliği, teknolojik yetersizli­kler, ülkelerin gümrük mevzuatlar­ının esnek olmaması gibi sorunlar yaşandığın­a işaret eden Büyükkayma­z, kargo taşımacılı­ğında hem piyasa koşulların­a uygun bir temponun yakalanmas­ı, hem de uçuş güvenliğin­in göz ardı edilmemesi gerektiğin­in altını çizdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye