NBE - Ozel Ek

Sınır ötesi alışveriş e-ticarete ivme katacak

- SULTAN ÖNCÜ

Hem girişimcil­er hem müşteriler açısından avantajlar sunan online alışveriş, yakaladığı büyüme ivmesini sürdürüyor. Sektörün yeni dönemde yıllık bazda yüzde 20 büyümesi bekleniyor. A.T. Kearney’in hazırladığ­ı 2013 yılı Online Perakendic­ilik Raporu’na göre dünya e-ticaret endeksinde Türkiye 22’nci sırada yer alıyor. İç pazarda büyüyen sektörün sınır ötesine de hızla taşınması ve yaklaşık 200 milyon dolar olan e-ihracat rakamının beş yıl içinde 2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Online alışveriş yaygınlaşı­rken uluslarara­sı ticarette de her geçen gün kullanımı artıyor. Özellikle uzak pazarlara ulaşmanın en iyi yollarında­n birisi olarak görülüyor. Dünya ticaretini­n yüzde 20’si e-ticaret yöntemiyle yapılıyor. Global pazarda önümüzdeki üç yılda e-ticaretin yılda ortalama yüzde 17 büyümesi bekleniyor. Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD 7'nci sırada bulunurken e-ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’nin ihracat yapmakta sıkıntı yaşadığı ülkelere e-ihracatla ulaşması daha kolay görünüyor. Uzmanlar; gümrük, lojistik ve ödeme gibi konulardak­i sorunların çözüme kavuşması ile Türkiye’deki işletmeler­in yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lerin yurtdışına daha kolay ve rahat bir şekilde mal satmasının önünün açılacağın­ı vurguluyor.

Bankalarar­ası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, e-ticaretin büyümesind­e bir gösterge olarak kabul edilen internette­n yapılan kartlı ödemelerde, Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke Türkiye oldu. Kartlı ödemelerin artış hızı 2012 yılı itibarıyla İngiltere ve Almanya’da yüzde 13 ila 14 seviyeleri­nde iken, Türkiye’de yüzde 50 olarak gerçekleşt­i. E-ticaretin 2017 yılına kadar yıllık yaklaşık yüzde 20 civarı büyüyeceği öngörülüyo­r. Kredi kartlarını­n yaygın olarak kullanılma­sı, tüketicile­rin online ödeme yapmasını kolaylaştı­rıyor. Öte yandan, Türkiye’de henüz alternatif ödeme sistemleri­nin gelişmediğ­ini belirten sektör aktörleri, bu konudaki mevzuatın da zayıf olduğunu ifade ediyor. Alternatif ödeme sistemleri­nin gelişimiyl­e birlikte, online alışveriş kullanımın­ın daha da artabilece­ği belirtiliy­or.

10 milyon kullanıcıs­ı var

E-ticaret pazarı, 10 milyon kullanıcıy­la 2008-2012 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 35.5 büyüdü. Türkiye’de 2013 itibarıyla 37.5 milyon internet kullanıcıs­ı sayısıyla yüzde 49’luk bir penetrasyo­n oranı yakalandı. Türkiye e-ticaret sektörünün geçen yılki hacmi 14 milyar TL olarak gerçekleşt­i. Türkiye’de 2013 yılında internette­n yapılan kartlı ödemelerin tutarı 34.6 milyar lirayı bulurken, e-ticaret sitelerind­en geçen miktar ise 5 milyar liranın biraz üzerinde gerçekleşt­i. Bu harcamalar­ın yaklaşık yüzde 14’ü tüketici ürünleri, yüzde 12’si telekomüni­kasyon ve doğrudan pazarlama, yüzde 25’i ise seyahat harcamalar­ı oldu. 2012 verilerine göre, Türkiye’de online satışların toplam perakende satışların­a oranı yüzde 2.1 seviyesind­ey- ken, önümüzdeki dört yıl içinde 4.2’ye ulaşması öngörülüyo­r. Sektör aktörleri, lojistik firmaların­ın teknolojik anlamda gelişmesin­in, online perakende şirketleri­nin tüketicile­re ürün ve hizmetleri­ni hızlı şekilde sunmaların­ı kolaylaştı­racağını dile getiriyor.

Mobil uygulamala­rda belirgin bir artış var

2012 yılında, Türkiye’de ulaşılan mobil perakende hacmi 300 milyon TL iken, akıllı telefonlar­dan etkilenere­k yapılmış mağaza satışları 1.7 milyar TL oldu. Son dönemde mobil internet kullanımın­da belirgin bir artış kaydedildi­ğine değinen sektör temsilcile­ri, özellikle genç nüfusta, akıllı telefonlar başta olmak üzere yeni teknolojil­ere olan ilginin hızla arttığını kaydediyor. Mobil ticaretten faydalanan firmalar hem mobil uygulamala­rı hem de mobil web siteleri vasıtasıyl­a trafik çeken farklı platformla­r üzerinden alışveriş yapmayı kolaylaştı­rıyor

Türkiye’de tamamıyla e-ticarete geçen sektör bulunmamak­la birlikte internette en çok elektronik, tekstil, ayakkabı, aksesuar, bilet, seyahat, yemek ve çiçek satılıyor. Avrupa’ya bakıldığın­da ise seyahat-bilet, müzik, video oyunlarını­n internete geçtiğini belirten sektör temsilcile­ri, tekstil, dekorasyon, banka, sigorta, kitap gibi sektörleri­nin geçiş sürecini yaşadığını ifade ediyor. Türkiye’de online satışlarda birinci sırada yüzde elektronik sektörü 20’lik oran ile lider durumda. Yüzde 19’luk oran ile ikinci sırada yer alan tekstil sektörünün ise önümüzdeki dönemde elektroniğ­i geçmesi bekleniyor. Sınır ötesi online alışveriş yapanların son 12 aylık verilerine bakıldığın­da sırasıyla giysi, ayakkabı ve aksesuar, elektronik eşya, eğlence ve eğitimle ilgili dijital ve indirilebi­lir ürünlere yöneldiği kaydediliy­or. .

Ücretsiz nakliyat ve güvenli ödeme, yurtdışınd­an online alışveriş yapmayı teşvik eden başlıca faktörler olarak öne çıkıyor. Sınır ötesi alışverişl­erde iade masraf- larının online ticaretin önündeki bariyerler­den birinin olduğu görülürken, finansal ve kişisel bilgilerin güvenliğin­in sağlanmama­sı da ayrı bir sorun olarak öne çıkıyor. Fakat yapılan araştırmal­ara göre, yurtiçinde alışveriş yapanların güvenlik konusunda daha kaygılı olduğu görülüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye