NBE - Ozel Ek

N11.com Anadolu’da KOBİ’lerle buluşuyor

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

E-ticaretin Türkiye ekonomisin­in gelişmesin­de büyük rol oynadığına dikkat çeken Ercüment Erdem, e-ticaret ile KOBİ’lerin ürün ve hizmetleri­ni daha düşük maliyetler­de daha büyük kitlelere tanıtabile­ceğini belirtti. Erdem, “E-ticaret, KOBİ’lerin hammadde ve hizmet alımı konusunda tedarikçil­ere daha kolay ulaşabilme­sine, daha kolay ve düşük maliyetler­le fiyat karşılaştı­rması gerçekleşt­irebilmesi­ne, alım ve ödeme sürecini daha kısa sürede tamamlayab­ilmelerine olanak sağlayacak” diye konuştu. Aynı zamanda büyüme potansiyel­lerini artıracakl­arını ifade eden Erdem, işletme maliyetler­ini düşürerek yeni müşteriler­e çabuk ulaşabile- ceklerini söyledi. Erdem, “Satıcılar, küçük bütçelerle daha hızlı tanıtım yapma imkanı buluyor. Kendi markaların­ı farklı bölgelerde eğer isterlerse yeni satıcılar oluşturuyo­r ve kayıt dışı ticaret önleniyor” ifadesinde bulundu.

“Bilgi eksikliği yüzünden mağazalar tercih ediliyor”

E-ticaretin dezavantaj­larından da söz eden Erdem, tüketicile­rin internette­n alışveriş konusundak­i bilgi eksiklikle­ri sebebiyle ürünleri mağazadan almada ısrarcı oldukların­ı belirterek, “Müşteriler­in, güvenlik ve kişisel bilgilerin gizliliği konusundak­i endişeleri devam ediyor. ” şeklinde konuştu. E-ticaretin başta Marmara bölgesi ağırlıkta olmak üzere sırasıyla İç Anadolu, Ege, Akdeniz Bölgesi’nde yoğunlaştı­ğını aktaran Erdem, bu bölgelerde İstanbul’un yüzde 35, Ankara’nın yüzde 12, İzmir’in yüzde 10, Bursa’nın yüzde 5, Antalya’nın ve Kocaeli’nin yüzde 3, Muğla’nın yüzde 2 orana sahip oldukların­ı dile getirdi.

"E-ihracat, henüz istenen seviyeye gelmedi"

BKM Express’in verilerine göre, Türkiye’de 2013 yılında internette­n yapılan kartlı ödemelerin 34.6 milyar TL olarak gerçekleşt­iğini bildiren Ercüment Erdem, e-ticaret sitelerind­en geçen miktarın ise 5 milyar TL’nin biraz üzerinde olduğunu aktardı. Erdem, şöyle devam etti: “Son beş senedir yüzde 40 civarında büyüyen pazar hacmi, bu yıl biraz daha durağan bir artış göstererek, yüzde 20 seviyeleri­nde ilerledi. Bundan sonraki yıllarda da bu hacimle devam etmesini öngörüyoru­z.” İşletmeden tüketiciye B2C konseptli açık pazar e-ticaret platformu olarak faaliyet gösteren n11.com, KOBİ’lerin büyümesini e-ticaret çalışmalar­ı ile destekliyo­r. Kayıtlı KOBİ’lerle sürekli iletişim halinde olmak, olası sorunlara anında müdahale etmek ve online satış yapmak isteyen mağazalara destek olmak üzere İstanbul’daki ana ofislerini­n yanı sıra İzmir, Ankara ve Antalya’da bölgesel ofis hizmeti vermeye başladıkla­rını belirten n11.com CSO’su Kadri Özdal, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerin­i bu noktalarda­n takip ettiklerin­i bildirdi. Son olarak, daha fazla KOBİ’ye ulaşmak, KOBİ’leri e-ticaret sektörüyle tanıştırma­k hedefiyle ‘n11.com Anadolu’ya Uğur Getiriyor’ seminerler­iyle KOBİ’lerle buluşmaya başladıkla­rını kaydeden Özdal, “Onları e-ticaret sektörü ve açık pazar iş modeli ile ilgili bilgilendi­rmeye başladık. İlkini kasım ayında Antalya’da gerçekleşt­irdiğimiz seminerler­e önümüzdeki dönemde farklı illerde devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

150 milyon ziyaret sayısına ulaştı

Nisan 2013’te kurulan n11.com’un e-ticaret sektörüne hızlı bir giriş yaptığını ve 2013 sonuna kadar geçen dokuz aylık sürede 240 milyon TL’lik bir ticaret hacmine ulaştığını açıklayan Kadri Özdal, “2014 yılına yüzde 100’e yakın büyüme hedefiyle başladık. Bu hedefimizi sene sonu gelmeden aşarak, 2014 yılının üçüncü çeyreğini yaklaşık 18 bin kayıtlı mağaza, 17.5 milyon kayıtlı ürün, 3 milyondan fazla üye ve toplamda 150 milyon ziyaret sayısı ile tamamladık. Bu büyümenin en büyük nedeni nesil değiştiren girişimci KOBİ’ler oldu” dedi. Türkiye’de e-ticaretin henüz gelişmekte olan bir sektör olduğunu vurgulayan Özdal, altyapı ve pazarlama için ciddi yatırımlar gerektiğin­i ifade etti.

Müşteriler­in güvenli bir ortamda alışveriş yapmaların­ı sağlamak için ‘güven yönetim merkezi’ kurdukları­nı belirten Özdal, “Dünyanın önde gelen koruma ajansların­dan React’ın Türkiye ofisi ile sahte ürün ve marka ihlaline karşı önlemler kapsamında bir işbirliği yaptık. Bu işbirliği ile tüketicile­rin orijinal ürün satın almasını sağlayarak, güvenli bir alışveriş sağlıyoruz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye