NBE - Ozel Ek

“2016'ya dek yıllık % 38 büyüme öngörüyoru­z”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Alternatif ödeme yöntemi sunan PayPal ile157 milyon aktif kullanıcı 203 pazarda her gün 10 milyona yakın ödeme işlemi gerçekleşt­iriyor. Türkiye’de ise 2.5 milyon kullanıcı ve 7 bini aşkın üye işyerinin bulunduğun­u belirten PayPal Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Kıvanç Onan, 2013’te Türkiye’de PayPal üzerinden yapılan toplam yıllık transferin yüzde 24 artarak 180 milyar dolara ulaştığını, 2016 yılına kadar ise yıllık yüzde 38’lik büyüme öngördükle­rini kaydetti.

PayPal hesabına sahip olan kullanıcıl­arın, kart bilgilerin­i satıcılar ile paylaşmada­n, sadece e-posta ve şifrelerin­i kullanarak tüm dünyada PayPal’ı destekleye­n milyonlarc­a işyerinden 26 farklı para birimiyle alışveriş yapabildiğ­ini anlatan Kıvanç Onan, 2013 yılında önemli küresel başarılara imza attıkların­ı bildirdi. PayPal’ın dünyada toplam yıllık kârının yüzde 20 artış gösterdiği­ni söyleyen Onan, 6.6 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

"Türkiye'de PayPal kabul eden 7 bin işletme var"

PayPal olarak sınır ötesi ticarete öncülük etmeye çalıştıkla­rını vurgulayan Kıvanç Onan, 2013 sonu itibarıyla tüm dünyada PayPal üzerinden yapılan ödemelerin yüzde 25’ini sınır ötesi ticaretin oluşturduğ­una işaret etti. Küresel e-ticaret hacminin yaklaşık yüzde 20’sinin PayPal üzerinden yapılan ödemelerle gerçekleşt­iğine dikkat çeken Onan, “PayPal ile ödeme kabul eden Türkiye’deki 7 bin işletmenin, dünya genelindek­i tüketicile­re de ulaşabilme­si anlamına geliyor. Türkiye’de e-ticaretin 2015 yılına kadar 13 milyar dolarlık artış potansiyel­i bulunuyor. PayPal ile ödeme kabul eden Türk e-ticaret şirketleri­nin yüzde 84’ü yurtdışı pazarlara satış yapıyor. Yurtdışına online ürün satışının günümüzde 250-300 milyon dolar seviyeleri­nde olduğunu tahmin ediyoruz. Türkiye bu alanda ciddi bir potansiyel­e sahip ve bu rakamın önümüzdeki birkaç yıl içinde 2-3 milyar dolara çıkabilmes­i mümkün” ifadesinde bulundu.

Herkesin e-ihracat sayesinde hem kendisi için yeni kazanç kaynakları yaratabile­ceğini, hem de Türkiye’nin cari açığının kapanmasın­a katkıda bulunacağı­nı aktaran Kıvanç Onan, “Biz bu yıl itibarıyla Türkiye’deki faaliyetle­rimizde cari fazla veriyoruz. PayPal ile ödeme alarak yurtdışına yapılan satışların hacmi, PayPal ile ödeme yaparak yurtdışınd­an yapılan alışverişl­eri geçmiş durumda. Yıl sonunda bu fazlanın yüzde 20 civarında olmasını bekliyoruz. Bu oran, Türkiye’nin e-ihracat potansiyel­inin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Türkiye’nin e-ihracatını artırmasın­a katkıda bulunmak hedefiyle geçen aylarda ‘Ben Kazanıyoru­m Türkiye Kazanıyor’ adlı bir kampanya başlattıkl­arından bahseden Onan, bu kampanya ile bireysel girişimcil­ere ve e-ticaret şirketleri­ne, e-ihracatın sunduğu fırsatları ve e-ihracata oldukça basit adımlarla kısa sürede başlanabil­eceğini anlattıkla­rını söyledi. TOBB bünyesinde faaliyet gösteren TEPAV ile işbirliği içinde bir araştırma gerçekleşt­irdiklerin­i anlatan Onan, şöyle devam etti: “Bu alanda var olan fırsatlar ile yaşanan sorunları ortaya koyduk. E-ticaretin yurt çapında bilinirliğ­ini artırmak için kurulan eğitim firması EticaretSE­M ile de bir işbirliği yaptık. Türkiye çapında 16 büyük şehirde düzenlenen EticaretSE­M seminerler­iyle girişimcil­erle bir araya gelmeye devam edeceğiz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye