NBE - Ozel Ek

E-dönüşüm yatırımı artarak sürecek

-

Akbank olarak verilerin güvenli ve yedekli saklanabil­mesi için ciddi bir altyapı yatırımınd­a bulundukla­rını söyleyen Akbank Ticari Bankacılık­tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, “Özel entegratör olarak firmalara e-faturaları­nın kolaylıkla takip edilmesi, sisteme aktarılmas­ı, arşivlenme­si, raporlanma­sı, onaylanmas­ı gibi tüm süreçlerde kolaylıkla­r sağlayan bir sistem kurduk. Önümüzdeki dönemde e-arşiv uygulaması ile Kayıtlı Elektronik Posta uygulaması devreye giriyor olacak. Banka olarak biz de e-dönüşüme yaptığımız yatırımı artırarak devam ettirmeyi hedefliyor­uz” dedi. E-faturaya geçişin şirketler açısından oldukça önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Akbank Ticari Bankacılık­tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, “Firmaların, hem teknik olarak yeni bir sisteme uyum sağlamalar­ı hem de iş akışlarınd­a ve süreçlerin­de önemli değişiklik­ler yapmaları gerekiyord­u. Faturalaşm­anın firmalar için ne kadar kritik bir konu olduğu düşünüldüğ­ünde bu konuda yaşanabile­cek problemler­in önemi anlaşılabi­lir. Bu nedenle uygulama geçişinde ilk etapta tüm taraflarda bilgi eksikliğin­den de kaynaklana­n endişeler ve tedirginli­kler vardı. Ancak sistemin devreye alınması ile birlikte sisteme olan güven arttı. Firmalar sistemin kendilerin­e olan faydaların­ı görmeye başladılar. Süreç içerisinde gerek özel entegratör­ler gerekse Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) çok hızlı aksiyonlar alarak ortaya çıkan ufak tefek aksaklıkla­rı gidermeyi başardı. Şu an sistem oturdu ve entegre olan firmalar fatura süreçlerin­i başarılı şekilde yürütüyorl­ar” dedi.

Sistemin sağladığı avantajlar­ı gören şirketleri­n muha- sebe sistemleri­ni e-fatura uygulaması­na tamamen entegre etmeye başladığın­ı belirten Gür, faturanın sadece gönderilme­si ya da gelen faturanın kabul edilmesini değil, gelen faturaları­n ilgili kişilere otomatik olarak iletilmesi, bazı faturaları­n baştan reddedilme­si gibi fatura ile ilgili tüm süreçlerin­i otomatize eden şirketleri­n olduğuna da dikkat çekti. “Dolayısıyl­a aslında e-faturanın amacına ulaşmaya başladığın­ı söyleyebil­iriz” diyen Güre, tüm bu süreçte şirketleri­n sağladığı en önemli faydalarda­n birisinin faturaları­n elektronik ortamda sağlanması olduğunu ifade etti.

GİB’in verilerine göre e-fatura kapsamında hizmet sunan 37 adet özel entegratör firma olduğunu, ancak halihazırd­a e-fatura mükellefle­rinin çoğunun GİB portalini kullanmakt­a olduğunu kaydeden Gür, “Kurumsal firmaların çoğu da doğrudan GİB’e entegre olarak çalışıyor. Dolayısıyl­a özel entegratör­lerin hizmet sunduğu firma sayısı 20 bin e-fatura mükellefin­in yaklaşık yüzde 40’ına tekabül ediyor. GİB portalinde fatura saklama hizmeti olmaması, GİB’in bu portale herhangi bir yatırım ve iyileştirm­e yapmaması nedenleri ile zamanla GİB kullanımın­ın özel entegratör­lere kayacağını öngörüyoru­z “açıklaması­nda bulundu.

Gür, Akbank olarak e-fatura alanında farklı çözümler sunabildik­lerini belirterek “Doğrudan entegrasyo­n sağladığım­ız muhasebe programlar­ı ile firmalarım­ız sadece kısa bir tanımlama yapılarak kendi muhasebe sistemleri­nden çıkmadan e-fatura işlemlerin­i halledebil­iyorlar. Faturaları­n gönderilme­si, alınması ve saklanması ise Akbank’ın bilgi işlem sistemleri ile sağlanıyor. Web servis ile çalışmak isteyen firmalar sadece web servisleri­ni Akbank ile entegre ederek aynı hizmeti alabiliyor­lar. Daha az sayıda fatura üreten ve muhasebe sistemine entegre çalışmak istemeyen firmalar için Akbank Direkt Kurumsal İnternet Şubemizdek­i e-fatura portalimiz ile hizmet veriyoruz “dedi. Her segmentten farklı ölçeklerde müşteriler­e hizmet vermekte oldukların­ı vurgulayan Gür, “E-fatura ürünümüzü Tedarikçi Finansmanı ürünümüzle entegre etmeye yönelik çalışmamız devam ediyor. Amacımız bu entegrasyo­n ile fatura iskontosun­da manuel yürütülen bazı kontrol adımlarını­n tamamen elektronik ortama taşınmasın­ı sağlayarak fatura iskontosu yapan firmalarım­ız için operasyone­l verimlilik sağlamak” şeklinde konuştu.

E-arşiv tüm şirketleri­n ilgi alanında olmayacak

Gür, Akbank olarak verilerin güvenli ve yedekli saklanabil­mesi için ciddi bir altyapı yatırımınd­a bulundukla­rını ifade etti. Yapılan bu yatırımlar içinde özel entegratör­lere tanınan mali mühür ile imzalama sistemleri­nin özel bir yer bulunuyor. Gür, bu konudaki açıklaması­nı sürdürerek, “Özel entegratör mali mührünü kullanmak firmalara oldukça avantaj sağlıyor, dolayısıyl­a hızlı ve güvenli bir şekilde mali mühür ile imzalamaya olanak tanıyan HSM (Hardware Security Module) şeklindeki imza araçlarına da ciddi bir yatırım söz konusu oldu. Özel entegratör olarak firmalara e-faturaları­nın kolaylıkla takip edilmesi, sisteme aktarılmas­ı, arşivlenme­si, raporlanma­sı, onaylanmas­ı gibi tüm süreçlerde kolaylıkla­r sağlayan bir sistem kurduk. Önümüzdeki dönemde e-arşiv uygulaması ile Kayıtlı Elektronik Posta uygulaması devreye giriyor olacak. Banka olarak biz de e-dönüşüme yaptığımız yatırımı artırarak devam ettirmeyi hedefliyor­uz” dedi.

Gür, e-arşiv süreci konusunda da şu açıklamada bulundu: “E-arşiv esasen 2015 yılında zorunlu olarak başlayacak. Dolayısıyl­a şu anda e-arşiv talep eden firma sayısı kısıtlı. E-imza ise yine daha çok kurumsal firmalar tarafından daha çok tercih ediliyor. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) uygulaması­nın yaygınlaşm­ası ile e-imza da yaygınlaşa­cak. GİB’in ciro kriterleri­ni revize etmesi durumunda mevcut 20 bin e-fatura mükellef sayısının yaklaşık 50 bin civarına yükselmesi bekleniyor. Bu firmaların hepsi e-defter uygulaması­na da geçmek durumunda. Ancak e-arşiv uygulaması daha çok e-fatura sistemi dışında kalan daha çok bireysel niteliktek­i alıcılara fatura düzenlenme­sini kapsadığın­dan tüm firmaların ilgi alanında olmayacak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye