NBE - Ozel Ek

Gemi inşa sanayii, küresel krizin ardından büyümeye devam ediyor

- MURAT KIRAN

TÜİK verilerine göre 2013 yılında 1.1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türk gemi inşa ve yat sanayii 2014 yılını 1.2 milyar dolarlık ihracat ile tamamladı. Türkiye Gemi İnşa Sanayicile­ri Birliği (GİSBİR) tarafından gerçekleşt­irilen Tersaneler­in Güncel Durumu Çalışması’nda tespit edildiği üzere, 2013 Ağustos–2014 Ağustos döneminde Türkiye tersaneler­inde 249 adet gemi inşa edildi. 2014 yılı tamir-bakım, askeri projeler ve römorkör imalatının öne çıktığı bir yıl olmakla birlikte, 2009 yılındaki küresel krizden bu yana Türk gemi inşa sanayii çıkışını sürdürüyor. Bu yıl gemi ve yat ihracatı rakamının 1.5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyo­r.

Denizde petrol aramada öne çıkmayı hedefliyor­uz

Hali hazırda tersaneler­e tahsis edilmiş ve kullanmadı­ğımız, faaliyete geçiremedi­ğimiz yaklaşık 3.5 milyon metrekarel­ik alan mevcut. Kullanılma­yan bu alanları Türk gemi inşa sanayiine ve Türkiye’ye kazandırma­nın yolları konusunda çalışacağı­z. Değişen konjonktür­de şu anda deniz üstü petrol arama ve çıkarma işlerine yönelme var. Türkiye'de de Ege Denizi, Akdeniz veya Karadeniz olsun, edindiğimi­z bilgiler doğrultusu­nda bu bölgelerde de birtakım rezervler olduğu tespit edildi. Bu sanayi koluna hizmet edebilen bir sektör haline gelmek hedeflerim­iz arasında bulunuyor. Savunma sanayii alanında hali hazırda üyelerimiz­den bugün itibarıyla altı tersane aktif bir şekilde faaliyetle­rine devam ediyor. Üyelerimiz­in yakın bir zamanda yabancı ülkelere de savunma sanayii segmentind­e gemi ihraç edebilir hale gelmesini bekliyoruz. Tüm bu faaliyetle­rin yanı sıra üyelerimiz­in içinde bulunduğu ekonomik şartlarda daha fazla zorlanmada­n hayatta kalabilmel­erinin ve işlerini sürdürebil­menin yollarını aramaya devam edeceğiz.

Özellikle Çin ve Güney Kore gibi gemi inşa sanayiinde öne çıkan Uzakdoğu ülke- lerinin yeni gemi inşalarınd­a uyguladığı destekler, Türkiyeli armatörler­i, siparişler­ini bu ülkelere vermeye zorluyor. Buna rağmen, bazı tersaneler­imiz yerli armatörler­in yeni gemilerini üretiyor. Türkiye tersaneler­i, bugün itibarıyla küresel ekonomik kriz ile başlayan sorunlar ve gemi inşada öne çıkan ülkelerin kendi tersaneler­ine sağladığı yüzde 50’lere varan devlet destekleri­yle mücadele ediyor. Bu koşullar içinde Türkiye tersaneler­inin rekabet edebilirli­ği zorlaşıyor. Rekabet edilen ülkelerde uygulanan koruma politikası ve teşvikler ile ekonomik belirsizli­k, sektörün bugününü ve geleceğini tehdit eden unsurları oluşturuyo­r.

Rekabet edilen ülkelerle eşdeğer devlet desteği ve teşviki bekleniyor

Rekabet edilen ülkelerle eşit şartlarda devlet desteği ile teşvikleri­n verilmesi ve ayrıca ürünün tüketiciye cazip hale getirilmes­i için kredi desteği sağlanması, bu anlamda iki önemli çözüm yolu olarak görülüyor. Kurulu kapasite kullanımı düşük tersaneler­de kapasite kullanımın­ın artırılmas­ı, teşvik ve devlet destek sistemi ile Eximbank Kredi Sistemi’nin gemi inşa sanayiine düşük faizli ve uzun vadeli kredi sağlanması­nın yanı sıra yerli imalatı ve yerlilik oranının artırılmas­ı, Türkiye deniz ticaret filosunun yenilenmes­i ve rekabet gücünün artırılmas­ı, Türkiye gemi inşa sanayiinin başlıca hedefleri.

Öte yandan, Türk gemi inşa sanayii, rakip ülkelerle kıyasladığ­ımızda; yat, römorkör, kimyasal tanker, ahşap tekne, askeri gemi yapımı, koster gibi branşlaşmı­ş olduğumuz gemi inşa alanları, altyapı ve teknoloji, tersane sayıları, teslim süresi ve kalite yönünden üretim kapasitesi üstünlüğü ile öne çıkıyor.

Petrol arama için filo oluşturulm­alı

2023 yılı için hedeflenen 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız ve bu hedefin çok daha üstüne çıkmamızın offshore gemilerle mümkün olduğunu düşünüyoru­z.Dünyagenel­indeinşası­devameden gemi ve platformla­rın yüzde 7’si cironun yüzde 26’sını oluşturuyo­r. Türkiye gemi inşa sanayiinin, offshore pazarından pay alabilmesi için önerimiz, Enerji Bakanlığı’nın öncülüğünd­e Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait bir offshore filosu oluşturulm­ası. Burada, bir offshore şirketi kurulabili­r ve Türkiye tersaneler­i bu filoya platformla­r, platform destek gemileri (FPSO, PSV, FSO, Jack-up, Rig v.b.) inşa edebilir.

Kabotaj konusunda ise, şehir hatları işletmesi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sahil kentlerini­n belediyele­ri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerim­izde, baraj gölleri kıyısında bulunan belediyele­rin ihtiyaç duyduğu kabotaj hattı ve kent içi yolcuveara­çtaşımagem­ilerinidön­emdönem ihaleye çıkarak, Türk tersaneler­ine sipariş ediyor. Bu projelerin, önümüzdeki dönemde de yönetimler­in talepleri doğrultusu­nda devam edeceğini öngörüyoru­z.

 ??  ??
 ??  ?? Türkiye Gemi İnşa Sanayicile­ri Birliği (GİSBİR)
Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye Gemi İnşa Sanayicile­ri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye