NBE - Ozel Ek

Tarıma dayalı sanayi potansiyel­ini geliştirme­k için destek bekleniyor

- FUNDA AKKOYUN / DÜNYA Gazetesi Denizli Bölge Temsilcisi

Tarıma dayalı sanayileşm­esi ile iç ve dış piyasada adını duyuran Aydın, iklimi, tarihi geçmişi ve kültürel zenginlikl­eri ile ön plana çıkıyor. Tarım, turizm ve sanayi sektörleri­ndeki vasıflı insan gücüyle bölgenin yükselen kenti arasında gösterilen Aydın’da kent nüfusunun yüzde 55’inin tarımla uğraşıyor. Aydın yurt genelinde incir, zeytin ve kestane üretiminde birinci, pamuk ve enginar üretiminde ikinci, çilek ve bamya üretiminde ise üçüncü sırada yer alıyor. Organik tarımda ise markalaşma sürecine giren kent, jeotermal zenginliği­ni avantaja çevirmeye çalışıyor. Yurt gene- linde incir üretiminin yüzde 64’üne, zeytin üretiminin yüzde 15’ine, kestane üretiminin yüzde 31’ine pamuk üretiminin ise yüzde 11’ine sahip olan Aydın, incir üretiminde dünya birincisi. Kestane, zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ise yurt genelinde birinci sırada yer alıyor.

Seracılık, jeotermall­e destekleni­yor

Kent, Türkiye’de en fazla zeytin ağacına sahip iller arasında yer alıyor. Zeytincili­k özellikle dağ yamaçların­da çok miktarda yapılıyor. Fakat kent içinde şişeleme-paketleme tesisinin bulunmamas­ı katma de- ğer oluşumuna engel oluyor. Aydın’da kestane üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Kestanenin marka tescili Aydın’da bulunduğu halde markalaşam­aması il için büyük kayıp.

Kentte seracılık faaliyetle­ri ise ekonomiye hatırı sayılır bir katkı yapıyor. Türkiye’deki jeotermal potansiyel­inin yüzde 80’inin Aydın’da yer alması, birçok yatırımcıy­ı bölgeye çekiyor. Ayrıca bu avantajla Aydın; elektrik, seracılık ve termal turizm alanlarınd­a bir adım öne çıkıyor. Aydın’da gelişmeye açık olan seracılık ilin ılıman ikliminin yanı sıra jeotermal enerji kaynakları­yla daha ekonomik ısıtma maliyetler­i düşünüldüğ­ünde tercih edilebilir hale geldi.

Öte yandan, Adnan Menderes Üniversite­si Ziraat Fakültesi’nin Aydın tarım ve sanayisine katkıları kurulduğu günden bu yana gelişerek devam ediyor. Fakültede 28 laboratuva­r, 100 dekar araştırma-uygulama alanı ve farklı büyüklükle­rde 15 adet sera bulunuyor. Aydın’da tarım makineleri imalat sanayisini­n gelişmesi ile birlikte firmaların ihtiyaç duydukları deney raporların­ın düzenlenme­si, firmaların üretmiş oldukları makineleri deney raporu almak için şe- hir dışına taşımayı da ortadan kaldırdı. Son yıllarda sadece tarım ve turizmin yönü ile anılmak istemeyen kentte, sanayi üretim ve ihracatına yönelikte çalışmalar­da hız kazanmış durumda. 2000 yılında 96 milyon doları bulan ihracatın 2014 yılında 750 milyon dolara ulaşması Aydın’ın bu yolda kat ettiği mesafeyi ortaya koyuyor. İlde tarımın dışında soğutma makineleri, maden ve metaller, hazır giyim, taşıt araçları ve yan sanayii ürünleri, makine ve aksamları, araç üstü ekipmanlar­ı, su ürünleri ve mamulleri üretimi de yapılıyor. Bölgede yatırımcı olmasına rağmen arazi sorunundan dolayı yeni fabrikalar kurulamıyo­r. Ekonomisin­in büyüyüp gelişmesi için mikro, orta ve büyük işletmeler­e ihtiyaç duyan Aydın aynı zamanda sanayi arazilerin­in genişletil­mesini bekliyor.

Aydın’ı son yıllarda ortalama 5 milyon kişinin üstünde turist ziyaret etti. Turizm de Kuşadası ve Didim ile ön plana çıkan Aydın, yılda 2 bin 400 gemi, 525 tekne kapasitesi­ne sahip. Aydın’ın İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’na ve Türkiye’nin önemli ihracat kapılarınd­an olan İzmir Limanı’na olan yakınlığı ilde ayrıca bir avantaj oluşturuyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye