NBE - Ozel Ek

Nazilli’nin pamuğu işleyebile­cek daha fazla fabrikaya ihtiyacı var

- NURİ ARSLAN

İlçemiz pamuk üretiminde Türkiye'de büyük bir potansiyel­e sahip. Tekstil sanayisini­n hammaddesi ve birinci derecede dış satım ürünlerimi­zden olan pamuk, bölgede birçok ailenin geçim kaynağını oluşturuyo­r. Pamuktan elyaf, tekstil ürünleri ve diğer sanayi dallarında kullanılab­ilecek ürünler üretilebil­iyor. Ancak ilçede pamuğu işleyebile­cek fabrika sayısının az olması, yeterli işleme kapasitele­rinin bulunmamas­ı bölge için büyük kayıp. Hammaddesi ilçede bulunan bu ürünün işlemesini­n başka illerdeki fabrikalar­da işlenmesi, katma değerin bölgemizin dışında kalmasına neden oluyor.

Nazilli, Aydın ilinin Efeler ilçesinden sonra en büyük ilçesi konumunda bulunuyor. Yüz ölçümü, coğrafi konumu, iklim koşullan, su kaynaklan ve toprak yapısının uygunluğu ilçemizde tarım ürünleri ve bitkiler açısından çeşitlilik ve zenginlik gösterir. Özel iklim koşulları gerektiren ürünler hariç Türkiye’de yetişebile­cek bütün ürünler ilçemizde yetişiyor. Buğday, pamuk, tütün, zeytin, zeytinyağı, kestane, meyan kökü, incir ve çilek gibi ürünler ilçe ekonomisi için önemli yer tutuyor.

Aydın ili Türkiye’de en fazla zeytin ağacına sahip iller arasında yer alıyor. İlçede zeytincili­k özellikle dağ yamaçların­da çok miktarda yapılıyor. Bunun yanında, zey- tinyağı da ilçe ekonomisi için önemli bir yer tutuyor. İlçe sınırları içinde şişeleme paketleme tesisinin olmaması katma değer oluşumuna engel oluyor. İlçemiz kestane üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de kestane ve kestane şekeri ile ünlü Bursa iline de kestane ilçeden gidiyor. Kestanenin marka tescili Aydın’da bulunduğu halde çevre ilçelerde de markalaşam­aması il ve ilçe için büyük kayıp. Bu büyük üretime karşılık ilçede şuan için sadece bir kestane işletmesi bulunması, kalan ürünün diğer illere gitmesi katma değer oluşturama­maya neden oluyor.

İncirin paketlenme­mesi katma değeri düşürüyor

Aydın ili ve ilçelerine özgü bir meyve olan incir, ilin simgesi haline geldi. Yerel olarak yemiş de denilen incirin antik ve egzotik bir yapısı var. Eski çağlardan beri incir ve incir yaprağı gücün ve barışın simgesi oldu ve kutsal niteliğini korudu. Üç kutsal kitapta da çokça yer verilen bu ürünün bölgede üretilmesi ve bu bölgede üretilen incirin özellikler­ine başka bölgelerde rastlanmam­ası ilçe için önemli bir durum. İlçenin havasının uygunluğu, rutubetin ve rüzgarın istenilen düzeyde olması incirin olgunlaşma­sını ve niteliğini­n yüksek olmasını sağlıyor. Üretilen incirin marka- laşmış olarak paketlenem­emesi ilçe ekonomisin­de katma değer anlamında kayba neden oluyor.

Nazilli sadece tarıma yönelik bir ilçe gibi görülse de sanayisi de hızla gelişiyor. İlçede bulunan Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi, bölgeyi giderek ileriye taşıyor. Yurt içi ve dışına makine dişlisi, buhar ve ısıtma kazanları ve tarım makineleri gibi çeşitli ürünler üretiliyor. Bu ürünlerin hem doğrudan hem de dolaylı yoldan ihracatı istenilen seviyede olmasa da ihracat yapılıyor. Sanayide makine üretimi için kullanılan makineleri­n pahalı olması ve istenilen birlikteli­ğin bir türlü yakalanama­ması üretim hızının artırılama­masına neden oluyor. Bununla birlikte bölgede yatırımcı olmasına rağmen arazi sorunundan dolayı yeni fabrikalar kurulamıyo­r.

 ??  ??
 ??  ?? Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye