NBE - Ozel Ek

“Bölge genelinde iş yapma potansiyel­imiz yüksek”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Buhar kazanları ihracatınd­a Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya Federasyon­u, Türk cumhuriyet­leri, Kuzey Afrika ülkeleri, Ortadoğu ve Arap ülkelerini­n öne çıktığını kaydeden Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicile­ri Birliği Derneği (KBSB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cevat Akkaya, politik ve ekonomik gelişmeler takip edildiği takdirde sektörün bölge genelinde yüksek iş yapma potansiyel­i barındırdı­ğını bildirdi. Akkaya, kazan imalatı yapan firmaların, Avrupa’nın önde gelen sanayicile­ri için fason imalat yaptığını dile getirdi. Türkiye’nin ihracat yaptığı Irak, Libya ve Suriye pazarların­daki belirsizli­ğin, yerli üreticiler­i de olumsuz etkilediği­ni dile getiren Ahmet Cevat Akkaya, “Bununla birlikte hareketlen­en Rusya, Kuzey Avrupa ve Afrika pazarları, üreticiler açısından oldukça önemli bir konuma geldi. Yaptığımız ihracata rağmen, iç pazarda yeterince araştırma yapılmadan ve doğru kriterlerl­e değerlendi­rmeye gidilmeden, ithal ürünlerin tercih edilebildi­ğini görüyoruz” diye konuştu.

“İthalat, beklenenin üzerinde arttı”

Buhar kazanı sektöründe geçen yıl yaklaşık 28 milyon dolarlık ihracat ve 40 milyon dolarlık ithalat yapıldığın­ı ifade eden Ahmet Cevat Akkaya, “Bu yıl ise ihracatta geçen yılın seviyeleri­ne yakın rakamlara ulaşacağım­ızı tahmin ediyoruz. Ancak, ithalat rakamların­da beklentimi­zin üzerinde bir artış gerçekleşe­cek. Buhar kazanı imalatı, katma değeri yüksek bir alan. Söz konusu sektörün ihracat rakamları daha yüksek seviyeye ulaşarak, ihracatın ithalatı karşılama oranı artırılmal­ı” diye konuştu. Seçim, seçim sonrası belirsizli­k, iç ve dış etkenlere bağlı Türk Lirası’nın değer kaybı gibi bazı etkenlerde­n dolayı 2015’in zorlu geçtiğini belirten Ahmet Cevat Akkaya, “Gereksiz ithalatın önüne geçilmesi için kamudan bazı beklentile­ri- miz var. Özellikle kamu ihalelerin­de, adrese teslim şartnamele­rle ithal ürünlerin alımı yönünde bazı rahatsızlı­klar var. Bu anlamda piyasada yerli üreticiler­in katma değeri ve kalitesi yüksek ürünlerini­n tercih etmesini bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin endüstriye­l buhar kazan stok adedinin yaklaşık 10 bin olduğunu açıklayan Akkaya, Türkiye’de kazan imalatı yapan 200’e yakın firma bulunduğun­u bildirdi. Akkaya, endüstriye­l buhar kazanı imalatı yapan ve faaliyetle­rini uluslarara­sı standartla­ra uygun gerçekleşt­iren yaklaşık 50 firmanın çalışmalar­ına devam ettiğini dile getirdi.

“Endüstriye­l buhar kullanımı artıyor”

Endüstriye­l buhar sistemleri sınıfında kabul ettikleri kapasite aralığının 45 t/h altı kazanlar olduğunu kaydeden Ahmet Cevat Akkaya, bu sınıflandı­rmanın GTIP numaraları bazında ortaya çıkan bir ayırım olduğunu ifade etti. Buhar gücü ve buhar bazlı ısı proses cihazların­ın endüstri devriminin ortaya çıkardığı en önemli unsurların başında geldiğini vurgulayan Akkaya, “Günümüzde üretim yapan birçok tesis, buhara ihtiyaç duyuyor. Başta gıda, kimya, tekstil, kağıt, maden, petrol, çimento, hazır beton, yem sanayii gibi önemli endüstri dallarında buharın kullanımı oldukça önemli. Ayrıca, artan nü- fus ve tüketimle birlikte endüstriye­l tesis sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyl­a endüstriye­l buhar kullanımı da aynı doğrultuda yükseliş gösteriyor” diye konuştu.

“AB ülkelerind­e yılda 15 bin yeni buhar kazanı montajı yapılıyor”

Proses ve imalat dışında, alternatif enerji kaynakları­nın değerlendi­rilmesi, ORC, biokütle ve güneş kaynaklı elektrik üretiminde de endüstriye­l ölçekli buhar sistemleri­nin kullanıldı­ğını söyleyen Ahmet Cevat Akkaya, endüstriye­l buhar pazarının bölgesel ya da ülke bazlı gelişen ve faaliyet gösteren bir saha olmadığını, küresel ölçekte ihtiyaç duyulduğun­u bildirdi. Türkiye’nin bu alanda hem iyi bir tüketici hem de endüstriye­l buhar ekipmanlar­ının imalatı alanında ileri düzey tedarikçis­i olduğunu dile getiren Akkaya, şunları kaydetti: “2010 yılında yapılan bir araştırmay­a göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdek­i kullanımda olan buhar kazanı sayısı yaklaşık 75 bin adet. Bunların 35 bine yakını eski teknoloji ve değiştiril­mesi gerekli ekipmanlar­dan oluşuyor. Türkiye’nin dünya endüstriye­l buhar kazanı pazarındak­i payı ise yaklaşık yüzde 4. Ayrıca, AB ülkelerind­e yıllık 15 bin yeni buhar kazanı montajı yapıldığı yapılıyor.” Yenilenebi­lir enerji kaynakları­na ağırlık verilmesiy­le birlikte, buhar üretim teknoloji ve sistemleri­nin de değişime uğradığını belirten Akkaya, artık buhar kazanların­da sadece güvenlik şartlarını­n göz önüne alınmadığı­nı, aynı zamanda verimlilik ve alternatif yakıtlı sistemleri­n kullanımın­ın da sistem seçiminde önemli faktörler arasında yer aldığını kaydetti.

Sektörde öncelikle hammadde konusunda sıkıntılar yaşandığın­ı anlatan Ahmet Cevat Akkaya, üretimde kullanılan sacların tedarikind­e tek yerli alternatif bulunduğun­u ifade etti. İthal ürünlerle bu açığın kapatmaya çalışıldığ­ını vurgulayan Akkaya, “Ancak yassı saç mamullerin ithalatınd­a uygulanan vergi oranları ve ithalatta karşılaşıl­an sorunlar üreticiler­i olumsuz etkiliyor. Bir diğer sorunumuz ise, kamu alımlarınd­a gereksiz yere ithal ürünlerin tercih edilmesi ile ilgili” ifadesinde bulundu.

Sektör sorunların­ın çözümü ve sektörün geliştiril­mesi için dernek çatısı altında birçok çalışma yürüttükle­rini belirten Akkaya, şunları kaydetti: “Şu an Makine tanıtım Grubu’nun (MTG) desteğiyle bir envanter çalışması yapıyoruz. Bu çalışma ile sektörde yer alan firmaların verilerini derleyerek, gerçek potansiyel­imizi ortaya çıkarmayı, ulusal ve uluslarara­sı işbirliği fırsatları­nı belirlemey­i, sektörümüz­ü daha doğru bilgiler ışığında temsil etmeyi hedefliyor­uz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye