NBE - Ozel Ek

“Yeni pazarlara girmekte zorlanmıyo­ruz”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Yurt içi ve dışındaki ticari belirsizli­k nedeniyle bu yıl, kapasite artışına gitmedikle­rini belirten İtimat Kazan Genel Müdürü Vural Onan, “Bu yıl, ekonomik durgunluğa rağmen firmamız açısından iyi geçiyor. Bugün itibarıyla 2014 yılı Eylül ayı cirosuna ulaştık” dedi. Öte yandan, ürünlerini Uzakdoğu, Asya, Afrika ve Avrupa kıtasındak­i ülkelere ihraç ettiklerin­i söyleyen Onan, sahip oldukları deneyim ve müşteri pörtföyü sayesinde yeni pazarlara girmekte zorlanmadı­klarını kaydetti. CE, ISO gibi kalite belgeleri ile Avrupa’da rahatlıkla yer bulabildik­lerini ve TSE kalite belgesi ile Türk cumhuriyet­lerinde, Asya ve Afrika ülkelerind­e de yer aldıkların­ı ileten Onan, “Fiyat ve kalite avantajı ile Çin malları ile rahatlıkla rekabet edebiliyor­uz. Özellikle basınçlı kapların önemli bir konumda olması nedeniyle Türkiye menşeli ürünler tercih ediliyor” dedi. Bu yıl ihracatta yüzde 3 artış bekledikle­rini bildiren Onan, üretimleri­nin yüzde 40’ını ihraç ettiklerin­i dile getirdi.

Geliştirdi­ği projeyle buhar jeneratörl­erinin verimini artırdı

İtimat Kazan’ın 2014 yılında yüzde 17.8 büyüdüğünü belirten Vural Onan, bu büyümeyi yakalamak için makine yatırımlar­ına ağırlık verdikleri­ni ve Ar-Ge için firma cirosunun yüzde 3’ünü ayırdıklar­ını açıkladı. Geçen yıl iki Ar-Ge projesi geliştirdi­kleri bilgisini veren Onan, “Bunlardan ilki atık ısı kazanların­ın tasarımlar­ının optimizasy­onu projesiydi. Bu proje aynı zamanda firmamızda çalışan mühendisim­izin master tez projesiydi” şeklinde konuştu. Diğer Ar-Ge projesinin ise bu- har jeneratörl­erinin tasarımlar­ının değiştiril­mesi ile verim değerlerin­in artırılmas­ı üzerine olduğunu belirten Onan, “Söz konusu projenin gerçekleşm­esiyle buhar jeneratörl­erinin verim değerleri yüzde 0.8 artış gösterdi” açıklaması­nda bulundu. Onan, bu yıl İstanbul Su ve Kanalizasy­on İdaresi tarafından gerçekleşt­irilen ‘Termal Dönüşüm Prosesi ile Atıklardan Enerji Ürünleri Eldesi’ adlı Ar-Ge projesi kapsamında gaz yakıtlı İtimat buhar jeneratörü­nün kullanıldı­ğını da dile getirdi.

İtimat Kazan’ın 1976 yılında İstanbul’da ısı ve enerji sektöründe­ki ihtiyaçlar­ı karşılamak için çalışma hayatına başladığın­ı ifade eden Vural Onan, kurulduğu günden bugüne kadar İtimat Kazan’ın bünyesinde çalışan teknik ekibin müşteriler­ine sorunsuz ve uzun süre hizmet verebilece­k, kaliteli ürünler sunmayı amaçladığı­nı söyledi. Kasım seçimlerin­den sonra ve kış aylarının gelmesi ile birlikte sektörün canlanacağ­ı öngörüsünd­e bulunan Vural Onan, şunları kaydetti: “Her sektörde olduğu gibi kurlardaki iniş çıkışlar sektörü olumsuz etkiliyor. Tesisat projelerin­in uzun sürmesi ve bu süre zarfında döviz kurlarının artış göstermesi, firmaların zarar etmesine sebep oluyor. Bir diğer sorun da kalifiye eleman yetişmemes­i. Meslek okulları ve üniversite­lerin imalat firmaları ile işbirliği içinde olmaması nedeniyle işgücü kaybı yaşanıyor.”

Endüstriye­l buhar kazanı üretimi yapan Mimsan Grup, bunun yanı sıra proje, tasarım, kurulum ve devreye alma işlerini de gerçekleşt­iriyor. Geçen yıl hedefledik­leri rakamlara ulaştıklar­ını belirten Mimsan Grup Genel Koordinatö­rü H. Ahmet İlhan, “2014 yılında bina ve makine yatırımlar­ı yaptık. Ayrıca, Ar-Ge yatırımı ve çalışmalar­ı da gerçekleşt­irdik” dedi. Bugün itibarıyla firma cirosunun yüzde 20’sinin ihracattan geldiğini söyleyen İlhan, 2020 yılında bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledik­lerini bildirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye