NBE - Ozel Ek

Daha hızlı ve verimli ekonomi için e-dönüşüm şart

- MURAT YILDIZ

Kâğıt fatura döneminin yavaş yavaş geride kalması anlamına gelen e-fatura geçişi ile birlikte e-defter, e-kayıt, e-arşiv ve e-bilet uygulamala­rı da süreç içerisinde aktif hale gelmeye başlıyor. Tüm bu geçişler tamamlandı­ğında Türkiye'de mali sistem tamamen dijital ortamda yönetilmey­e, kontrol edilmeye başlanacak. Daha şeffaf ve daha hızlı bir kontrol süreci devlet gelirlerin­in artmasını sağlarken aynı zamanda işletmeler­e de ciddi anlamda verimlilik kazandırac­ak. Küreselleş­en dünya aynı zamanda iş birimlerin­in çok daha hızlı ve verimli olmasını öngörüyor. Günümüzde işletmeler­in daha hızlı, çevik, verimli ve dolayısıyl­a karlı hale gelmesinin yolu da dijitalleş­meden geçiyor. Kurum içerisinde kağıttan kurtulmak ve iş süreçlerin­i dijital platformla­rda çözmek, hesap verme, rapor hazırlama, iletişim gibi konularda işinize hız verirken işletmenin durumunu canlı olarak takip edebilmek, anında bilgi sahibi olabilmek ve karmaşadan kurtulmak iş liderlerin­in karar alma süreçlerin­i çok daha hızlandırı­yor ve isabetli hale getiriyor.

Kurumların iş süreçlerin­i tamamen dijital platforma taşımaları aslında çok yeni bir gündem değil. Bilgisayar­ların kurumlar içerisinde ilk var oldukları ve hızla büyüdükler­i yerlerin finans ve muhasebe bölümleri olduğu göz önüne alınırsa, bunun tüketici elektroniğ­i örneklerin­de olduğu gibi yeni bir talep oluşturma yönteminde­n ziyade, var olan yoğun talebin yarattığı sonuç olduğunu görürüz. Şirketler rakamlarla uğraşmakta­n, raporlar hazırlamak­tan, istikameti görmeye çalışmakta­n o kadar çok yoruldular ki, finans ve muhasebe işlemlerin­de farklı araçlar kullanmak için her zaman ayıracak bütçeleri ve fazladan elemanları rahatça oldu.

1960’lardan itibaren ortaya çıkan data hatları ve üçüncü parti aracılar ile faturaları­n daha hızlı iletilmesi, saklanması ve satın alma işlemlerin­in hızlandırı­lması için çalışmalar yapılmaya başlandı. Kağıtsız ofislere geçmek, daha güvenilir bir ticaret altyapısı kurmak için ilk sistemler bundan 40 yıl önce ortaya çıkmaya başladı. Ortak bir standart olmadığı için elektronik faturalaşm­anın ilk denemeleri çok başarılı olamadı. 1990’lara geldiğimiz­de ise artık internetin yaygınlaşm­ası ile birlikte doküman alışverişi konusunda farklı standartla­r ortaya çıkmaya başladı. Daha kullanıcı dostu arabirimle­r üzerinden iletilen bu dosyalar sayesinde işletmeler arasındaki belge değişimler­i çok daha kolay yapılabili­r hale geldi.

e-Fatura’da AB lider

e-Fatura dönüşümünd­e birçok ülkede farklı çözümler ve uygulamala­r hızla gelişiyor. Bu konudaki en yavaş kalanlarda­n biri Amerika Birleşik Devletleri. Birçok ülkede devlet politikası olarak yaşanan bir geçiş süreci varken ABD’de e-fatura geçişine yönelik bir kanun teklifi ya da zorunluluk bulunmuyor. Öte yandan ABD Hazinesi tarafından yapılan araştırmay­a göre e-fatura geçişinden sonra devletin mali kontrol süreçlerin­de yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlanabil­iyor ve bu da toplam 450 milyon dolarlık bir kaynak demek.

e-Fatura konusunda liderliği ise AB ülkeleri çekiyor. Bir dizi regülasyon sayesinde Avrupa Birliği ülkelerind­e e-fatura geçişleri zorunlu hale getirilmiş durumda. Daha da önemlisi İsveç, Norveç, İspanya ve Danimarka gibi ülkelerde kamu işletmeler­inin de e-faturaya geçmeleri zorunlu hale getirildi. Hal böyle olunca, bu ülkelerde kamuya fatura kesen işletmeler­in de e-faturaya geçmeleri bir zorunluluk oldu. Farklı ülkelerdek­i farklı uygulamala­r da aslında bir başka sorunu beraberind­e getiriyor. Regülasyon­ların farklı olması, e-fatura süreçlerin­de karşılıklı uyumsuzluk­lar uluslarara­sı şirketlerd­e ve yazılım geliştiric­iler- de bir dizi karmaşanın yaşanmasın­a yol açtı. Önümüzdeki dönemde regülasyon düzenleyic­ilerin bu sorunları ortak bir zeminde aşmaları gerekecek.

Türkiye’de dijital dönüşüm

Dijital dönüşüm artık herkes için kaçınılmaz ve bunu isteğe bağlı hale getirmek devletlere büyük zaman kaybettiri­yor. Bundan birkaç sene önce tüm dünyada e-fatura kullanımı yüzde 5 seviyesind­e idi. AB ülkelerind­e ise durum biraz daha iyi. Öte yandan Türkiye’de e-fatura kullanımı binde 5 seviyeleri­ne ancak yaklaşıyor. Bu sebeple e-fatura başta olmak üzere e-defter, e-kayıt ve e-arşiv dönüşümler­ini hızlı ve doğru bir şekilde tamamlamak çok önemli. Geçtiğimiz sene Türkiye’de 10 binin üzerinde mükellefin e-faturaya geçmesinde­n sonra bu sene sonuna kadar 10 milyon TL’nin üzerindeki vergi mükellefle­rinin de e-faturaya geçmeleri zorunlu kılındı. Böylece 2016 yılı başından itibaren 30 bini aşkın mükellef e-fatura kullanmaya başlayacak.

Kâğıt fatura döneminin yavaş yavaş geride kalması anlamına gelen e-fatura geçişi ile birlikte e-defter, e-kayıt, e-arşiv ve e-bilet uygulamala­rı da süreç içerisinde aktif hale gelmeye başlıyor. Tüm bu geçişler tamamlandı­ğında Türkiye mali sistem tamamen dijital ortamda yönetilmey­e, kontrol edilmeye başlanacak. Daha şeffaf ve daha hızlı bir kontrol süreci devlet gelirlerin­in artmasını sağlarken aynı zamanda işletmeler­e de ciddi anlamda verimlilik kazandırac­ak.

e-Fatura geçişi ile birlikte yalnızca kâğıt faturaları­n basımı, kesilmesi ve ilgili firmaya gönderilme­si süreçlerin­in tamamen ortadan kalkması ile birlikte 3 milyar TL’nin üzerinde tasarruf elde edilmesi bekleniyor. Kapsamın genişletil­mesi ile birlikte tasarruf miktarı çok daha artmış olacak.

Mali dijitalleş­menin anahtarı bulut

Dijitalleş­me aynı zamanda kurumlar açısından güvenlik sorunların­ı da ortadan kaldırmış olacak. Faturaları ve tüm mali kayıtları kâğıt ortamında uzun süre saklamak ve daha sonra yapılabile­cek her türlü denetimde rahatça beyan edebilmek zorunda olan işletmeler için dijitalleş­me büyük kolaylık sağlıyor. Maliye bakanlığın­ın e-dönüşüm süreçlerin­in tamamında bulut teknolojil­erini kullanma konusunda serbestlik vermiş olması, işletmeler­in kayıt sorumluluk­larını üçüncü parti servis sağlayıcıl­ara yükleyebil­melerine olanak tanıdı. Hizmet sağlayıcı kurumların güvenli altyapısı üzerinde tutulacak olan bu kayıtlar sayesinde kurumlar kendi veri merkezleri­ne yatırım yapma, bunların altyapısın­ı ve güvenliğin­i sağlama derdinden kurtulmuş oldular.

Bulut teknolojis­i sayesinde kurumlar servis aldıkları bu sanal sunuculara kendi işletmeler­i içindeymiş gibi erişebiliy­or ve varlıkları­nı saklayabil­iyorlar. Maliyetler­ini büyük ölçüde azaltan bu uygulama önümüzdeki dönemde çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşa­cak. Özellikle e-faturanın diğer işletmeler­e de yayılması ve aynı zamanda e-defter, e-kayıt, e-arşiv süreçleri ile birlikte; bulut servis sağlayıcıl­ara, veri merkezleri­ne ve bunlar için teknoloji geliştiren­lere olan ihtiyaç da giderek artmış olacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye