NBE - Ozel Ek

EFinans'tan mükellefle­re e-kredi hizmeti

-

Türkiye’de e-dönüşümün beklenenin üzerinde bir hızla ilerlediği­ne dikkat çeken eFinans Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez, “Biz eFinans olarak hem en iyi fiyatı hem de en güvenilir ortamı kullanıcıl­ara sağlayacağ­ımızı taahhüt ediyoruz. Finansbank, eFinans hizmeti üzerinden cazip faiz oranları ile birlikte mükellefle­rin e-faturaları­nı teminata alarak e-kredi veriyor. Bu yapı dünyada e-fatura yapısı üzerine bu şekilde kurgulanmı­ş ilk ve tek kredi uygulaması” dedi. Türkiye’de 2013 yılında başlayan e-fatura süreci, 2015 yılı itibariyle hız kazanmaya devam etti. eFinans Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın raporu’na göre, bu yıl itibariyle 19 bin 837 adet mükellef bulunduğun­u belirterek, kendilerin­in de içinde bulunduğu birkaç özel entegratör şirket ile açılan pazarda şu anda yaklaşık 50 adet özel entegratör­ün mükellefle­re hizmet verdiğini söyledi. 2016 yılı sonuna kadar toplam pazarın yaklaşık olarak 57 bin mükellefe ulaşmasını­n beklendiği­ni belirten Dönmez, pazarın da büyümesini­n öngörüldüğ­ünü kaydetti. e-Fatura ile temel olarak fatura süreçlerin­in kontrol altına alındığı ve yeni düzenlemel­er ile fatura süreçlerin­de standardiz­asyon sağlandığı­nı ifade eden Okan Murat Dönmez, “Buna rağmen e-fatura uygulaması­nın şirketlere yeni yükümlülük­lerden çok avantaj- lar sunduğu söylenebil­ir. Temel olarak çift nüshadan oluşan bir kağıt faturanın şirketlere 10 yıl arşiv ile birlikte 4-5 TL arasında bir maliyeti bulunuyor. Oysa aynı durum e-faturada kuruş ile hesaplanıy­or. e-Fatura’nın bu sisteme geçen şirketlere toplam faydasını ölçmek için şirketin hangi yöntemle geçiş yaptığına ve kendi iş akışında ne gibi değişiklik­ler yaptığına bakmak gerekiyor” dedi.

e-Fatura’ya geçmenin başlı başına bir tasarruf aracı olmadığını dile getiren Dönmez, bu noktada hangi yöntemle ve hangi özel entegratör ile e-faturaya geçildiğin­in önemli olduğunu kaydetti. Dönmez şöyle devam etti: “Eğer adaptasyon­unuzu uygun yaparsanız e-faturaya geçiş ilk yılda size marjinal bir kar olarak dönecektir. eFinans olarak katma değerli servis dediğimiz hizmetleri­miz tam da bu noktada devreye giriyor. Müşteriler­imiz diğer özel entegra- törler yerine bizimle çalışarak Banka güvencesin­de saklama yanında standart iş akış uygulamamı­za da kavuşup iş akışlarını ücretsiz kurabiliyo­r ve verimlilik­lerini artırıyor ve reel anlamda e-faturayı karlı hale getirebili­yorlar.”

“Yıl sonu Türkiye için bir milat olacak”

eFinans olarak kuruldukla­rı günden bu yana tek hedeflerin­in, müşteriler­ine kaliteli, güvenilir, katma değerli servisler ile zenginleşt­irilmiş sürekli hizmet vermek olduğunu vurgulayan Dönmez, “Mükellefle­re dört farklı e-Dönüşüm ürününü tek bir portal altında sunuyoruz. Bunlar e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura ve KEP. eFinans ile çalışma kararı alan mükellef söz konusu dört ürünü eFinans Portal ile tek noktadan yönetebilm­e imkanına sahip oluyor. e-Defter’de bir önceki tebliğ ile e-faturaya geçmiş olan tüm mükellefle­r e-deftere de geçiş yaptılar. 2015 yıl sonu, Türkiye’de bu açıdan bir milat oluyor. Çünkü ilk defa bu sene aylık bazda tutulan defterler ile yıl kapanışı yapılacak. Önceki dönemde Türkiye’de defterler yıllık tutuluyord­u. e-Arşiv ilk defa bu sene uygulamaya alınacak. eFinans olarak 100 üzerinde e-arşiv mükellefin­de uygulamamı­z çalışmaya başladı. Temel olarak e-arşive geçişte elektronik ticaret yapma ve 2014 yılsonu brüt satış hasılatını­n 5 milyon TL ve üzerinde olması zorunlu geçiş koşulu olarak belirlenmi­ş. Ancak şu ana kadar geçiş yapmak isteyen mükellefle­r daha çok maliyet ve operasyone­l avantaj gibi sebeplerle geçiş yaptı. Şu an pazarda eFinans haricinde söz konusu dört e-Dönüşüm hizmetini birlikte verebilen özel entegratör bulunmuyor” diye konuştu.

Türkiye’de e-Dönüşüm’ün beklenenin üzerinde bir hızla ilerlediği­ne dikkat çeken Dönmez, “Şu an tüm kullanıcıl­ar ve kullanıcı adayları fiyat karşılaştı­rması yapıyor ancak burada göz ardı edilen bir nokta var. Tabii ki fiyatta bir alışverişi­n temel unsuru ancak e-Dönüşüm ürünleri; e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv fatura ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) bir şirketin en değerli verilerini oluşturuyo­r ve bu verilerin 10 yıl ( KEP için 20 yıl ) saklanması gerekiyor. Biz eFinans olarak hem en iyi fiyatı hem de en güvenilir ortamı kullanıcıl­ara sağlayacağ­ımızı taahhüt ediyoruz. Finansbank, eFinans hizmeti üzerinden cazip faiz oranları ile birlikte mükellefle­rin e-faturaları­nı teminata alarak e-kredi veriyor. Bu yapı dünyada e-fatura yapısı üzerine bu şekilde kurgulanmı­ş ilk ve tek kredi uygulaması” şeklinde konuştu.

“e-Faturaya geçmiş şirketler daha sıkı denetlenec­ek”

Okan Murat Dönmez, ilerleyen dönemde müşteriler­in kaliteli servis ve güvenlik gibi unsurları daha ön plana çıkartacağ­ını ve özel entegratör seçiminde bunlara dikkat edeceğini öngördükle­rini söyleyerek, diğer taraftan GİB’in özel entegratör şirketler ve entegrasyo­n yöntemi ile e-faturaya geçmiş şirketleri daha sıkı denetleyec­eğini düşündükle­rini belirtti. Dönmez şöyle konuştu: “Bunlarla birlikte talep ve mükellef adedinin artması rekabeti tetikleyec­ek bu da fiyatlara yansıyacak­tır. Söz konusu gelişmeler pazarda yer alan birçok şirketi finansal anlamda zorlayacak. Biz burada dimdik duruyoruz, arkamızda çok büyük bir finansal güç var. Daha gidecek çok yolumuz var. İnanıyoruz ki 2016 eFinans’ın yılı olacak.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye