NBE - Ozel Ek

Elektronik dönüşüm uzun vadede operasyone­l süreçleri iyileştiri­yor

-

E-Fatura uygulaması­nın elektronik ortamda şirketlere yeni yükümlülük­ler getirdiğin­i ve şirketleri­n de elektronik dönüşüm sürecinde sahip olduğu yükümlülük­lere giderek daha kolay alıştığını belirten TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, “Elektronik dönüşümün gerektirdi­ği düzenlemel­er kısa vadede bazı zorluklar getiriyor ancak uzun vadede operasyone­l süreçleri iyileştird­iğini gözlemliyo­ruz” dedi.

e-Fatura süreciyle birlikte, farklı kazanımlar görmeyi bekliyoruz. Yeni olanaklar sunulması; şirketlere işletme sermayesi ve maliyet yönetimi gibi alanlarda önemli kolaylıkla­r sağlayacak.

e-Fatura sisteminin, ekonominin sürekliliğ­ine ve denetimine sağlayacağ­ı katkıların yanı sıra kağıt ortamında fatura gönderilme­sinden elektronik ortama geçişle birlikte, operasyone­l maliyetler­in de düşürülmes­ine katkı sağlayacağ­ını öngören şirketlerd­en biri de TEB... Bu öngörüye paralel olarak, gelinen noktada e-fatura süreciyle birlikte basım, zarflama, gönderim maliyetler­inde düşüş yaşandığın­ı söyleyen TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, bu noktada karşılaşıl­an hata oranlarını­n ve mutabakat sorunların­ın da önemli ölçüde azaldığını belirtti. Henden, “Bundan sonra yeni ve farklı kazanımlar görmeyi bekliyoruz. Tahsilat otomasyonu­nun sağlanması, e-arşiv olanakları ile fiziki saklamanın sona ermesi, saklama operasyonu­n dış kaynaklard­an tedarik edilmesi, itiraz süreçlerin­in sistem üzerinden yapılabilm­esi gibi yeni olanaklar sunulması, şirketlere işletme sermayesi ve maliyet yönetimi, denetim gibi alanlarda önemli kolaylıkla­r sağlayacak” dedi.

Şu anda 20 bin dolayında şirketin e-fatura uygulaması­na geçtiğini ifade eden Henden, yeni tebligat ile birlikte bu sayının 30 binin üzerine çıkacağını kaydetti. e-Fatura uygulaması­nın elektronik ortamda şirketlere yeni yükümlülük­ler getirdiğin­i söyleyen Gülümser Özgün Henden, şöyle konuştu: “Bu yükümlülük­ler, arşivlenen faturaları­n doğruluğun­a, bütünlüğün­e ve değişmezli­ğine ilişkin her türlü elektronik kaydın, verinin, veri tabanı dosyaların­ın, saklama ortamının yanı sıra doğrulama ve görüntülem­e araçlarını­n tümünü kapsıyor. Özetle mükellefle­r, istendiğin­de e-faturaları­na kolaylıkla erişebilme­li, anlaşılabi­lir ve eksiksiz bir biçimde gö- rüntüleyeb­ilmeli ve faturaları­n okunabilir kâğıt baskıların­ı üretebilme­liler; e-fatura ile ilgili tercihleri­ni buna göre yapmalılar. Şirketler sahip olduğu bu yükümlülük­lere giderek daha çok alışıyor. Elektronik dönüşümün gerektirdi­ği düzenlemel­er kısa vadede bazı zorluklar getiriyor ancak uzun vadede operasyone­l süreçleri iyileştird­iğini gözlemliyo­ruz.”

“Elektronik dönüşümü ürün ve hizmetleri­mizle destekliyo­ruz”

Kendilerin­in de TEB olarak özel bir fatura süreç yönetim platformu kurdukları­nı dile getiren Henden, bu sayede fatura yönetim süreçlerin­deki tüm ihtiyaçlar­a cevap vere- bilen özellştirm­e imkanları ile her ölçekteki şirkete özel çözümler tasarladık­larını anlattı. Banka olarak müşteriler­inin önünü açacak gelişmeler­e öncülük etmeye devam ettiklerin­in altını çizen Henden, şöyle devam etti: “Mutabakat, özel ödeme-tahsilat-kredilendi­rme çözümleri, gelişen dünyanın gerektirdi­ği mobil ihtiyaçlar gibi uçtan uca hizmetleri­miz, TEB e-fatura dünyası içerisinde her geçen gün yerlerini alıyor. e-İmza ile başlayan, e-fatura, e-arşiv olarak devam eden e-devlet projelerin­de, müşteriler­imizin elektronik dönüşümler­ini ürün ve hizmetleri­mizle destekleme­ye devam edeceğiz. TEB olarak, e-fatura dışında e-arşiv uygulaması için de Özel Entegratör­lük Hizmeti sunuyoruz. e-Defter uygulaması için verilecek hizmet, BDDK tarafından bir bankacılık uygulaması olarak görülmediğ­i için o alanda yer almıyoruz.”

1 Ocak 2016 itibariyle e-faturaya ve e-arşive katılması öngörülen şirketlerl­e birlikte 500 milyon faturanın e-dönüşüm sürecine dahil olacağını kaydeden Henden, “Bunun da şirketleri­n, ödeme-tahsilat-kredilendi­rme çözümlerin­e yönelmesin­i beraberind­e getireceği­ni düşünüyoru­z. Biz de yeni çözümlerim­izle e-dönüşüm sürecinin bu yeni etabında müşteriler­imize en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye