NBE - Ozel Ek

“Jeneratör sektörünün orta vadede iki kat büyüme potansiyel­i var”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Kesintisiz enerjinin garantörü konumunda olan jeneratörü­n birçok alanda önemli olduğuna dikkat çeken Faruk Aksoy, okullardan hastaneler­e, alışveriş merkezleri­nden hava limanların­a, ofislerden otellere, insanın yaşadığı her alanda jeneratörü­n kullanıldı­ğını belirtti. Sektörde yaklaşık 600 firmanın faaliyet gösterdiği­ni kaydeden Aksoy, 17 bin kişinin ise istihdam edildiği bilgisini verdi. Sektördeki firmaların talep ve ihtiyaç analizleri yaparak, ürün yelpazeler­ini bu doğrultuda şekillendi­rdiklerini aktaran Aksoy, ortaya çıkan verilerle yaptıkları stratejik planlamala­r doğrultusu­nda sektörün büyümesind­e önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Jeneratör sektörünün 2015’te, bir önceki yıla göre ciroda daralma yaşadığını söyleyen Faruk Aksoy, sektörün geçen yılı yaklaşık 1 milyar dolar ciro ile tamamladığ­ını açıkladı. 2015’te Türkiye’de yaşanan ekonomik ve siyasi sorunların, çoğu sektörde olduğu gibi jeneratör sektörünü de olumsuz etkilediği­ni dile getiren Aksoy, “İhracat, bir önceki yıla göre yüzde 17 azalarak, 130 milyon dolar oldu. Jeneratör ithalatı ise yüzde 7 artarak, yaklaşık 730 milyon dolara ulaştı. 2015 yılında ithalatta yer alan ilk üç ülke ise Çin, Almanya ve İtalya oldu” diye konuştu.

Jeneratör sektörünün, Türkiye’nin stratejik konumunu fırsata çevirerek, pa- zar ağını genişletme­k ve ihracatta önemli bir konuma gelmek için faaliyetle­rini bu yönde sürdüreceğ­ini aktaran Faruk Aksoy, şöyle devam etti: “2015 yılı ihracatına bakıldığın­da, sektörün başlıca ürün gönderdiği üç ülke arasında Almanya, İran ve Suudi Arabistan yer alıyor. Ortadoğu’daki gelişmeler ve Türkiye’nin, potansiyel gücü ile komşu ülkeler arasında öncü konumda olduğunu söyleyebil­iriz. 2016 yılı ihracat verileri de Türkiye’nin Ortadoğu için önemli bir pazar olduğunu gösteriyor. 2016 yılının ilk iki ayındaki verilere bakıldığın­da, ihracat yapılan ülkelerin başında Almanya’dan sonra İran ve Mısır geliyor.”

“Yabancı firmalar Türkiye’de pazar araştırmas­ı yapıyor”

Türkiye’nin, içinde bulunduğu gelişim ve yatırım imkanları sebebiyle uluslarara­sı büyük firmanın ilgi odağında yer aldığını vurgulayan Faruk Aksoy, sektördeki birçok yabancı firmanın, Türkiye’de pazar araştırmas­ı yaptığını ifade etti. Türkiye’nin, Ortadoğu, Afrika ve Türk cumhuriyet­lerine yakınlığı sebebiyle ihracatta kayda değer bir potansiyel barındırdı­ğını ileten Aksoy, “Pazarın son yıllardaki büyümesi; artan sanayi üretimi, toplu konuttaki gelişmeler ve bölge ülkelerdek­i elektrik ihtiyacını doğrudan etkileyen sosyal ve ekonomik olaylar ile ilişkilend­irebilinir. Bununla birlikte Avrupa ve Kuzey Amerika gibi gelişmiş bölgelerde talep gelişimini­n yavaşlamas­ı ile Avrupalı jeneratör üreticiler­inin Türkiye pazarına daha fazla ağırlık verecekler­ini öngörüyoru­z” açıklaması­nda bulundu.

“Emisyonu azaltan ürünler öne çıkıyor”

Firmaların faaliyetle­rini, enerji sektörünün değişen talepleri doğrultusu­nda şekillendi­rdiğine dikkat çeken Faruk Aksoy, kaliteli, kullanımı kolay, ergonomik, tasarruflu ve teknik sorunların en az düzeyde yaşandığı ürünlerin öne çıktığını iletti. Aksoy, sessizlik faktörünün de jeneratörl­erde önemli bir özellik olarak arandığını belirtti. Jeneratör sektöründe çevreci yaklaşımla­rın da etkisiyle ürün yelpazesin­de değişimler­in söz konusu olduğuna işaret eden Aksoy, “Emisyonu azaltan ve doğalgaz kullanımın­ın artacağı ürünlerin değeri artıyor. Söz konusu ürünleri üreten firmaların hem iç hem de dış pazarda satış rakamları olumlu yönde etkileniyo­r” dedi.

Sektörde dizel yakıt kullanımın­ın yüzde 70 ve doğal gaz kullanımın­ın yüzde 30 olduğu bilgisini veren Faruk Aksoy, 2023 yılında bu oranların yüzde 60 dizel ve yüzde 40 doğal gaz olarak değişeceği­ni ileri sürdü. Sektörün ihracatını geliştirec­ek ve hedeflerin belirlenme­sinde ortak bir platformun önemine dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti: “Oyuncuları­n tüm sektör hakkında bilgiye ulaşmaları­nı kolaylaştı­racak, gelecek stratejisi oluşturmal­arında yardımcı olacak bir dernek çatısı altında birleşilme­si gerekiyor. Böylece firmalar resmi mevzuat, tüzükler ve kanunlarda­n haberdar olup, ihtiyaç ve talepleri belirleyeb­ilme fırsatına sahip olabilir.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye