NBE - Ozel Ek

Yeni nesil ürünlerle sektör bölgenin üretim üssü olma yolunda

-

nı sıra solar ve özel ürün satışına da yönelecekl­eri görüşünde birleşiyor.

Türkiye, kesintisiz güç kaynakları­nda global anlamda yeni etkin olmaya başladı. Yerli ürünler ile yabancı menşeili cihazlar arasında kayda değer teknolojik farklılıkl­arın olmaması, sektörün rekabet gücünü artırdı. Sırada markalaşma çalışmalar­ına ağırlık verilmesi bulunduğun­u söyleyen yetkililer, fiyat avantajı ile sektörün Doğu Bloğu ve Türk cumhuriyet­lerinde iyi bir ivme kazandığın­ı kaydediyor. Uzmanlar, söz konusu büyümenin küresel ölçekte yaşandığın­da sektörün dünya pazarında söz sahibi olacağını ifade ediyor.

Jeneratör pazarının önde gelen sorunları arasında, standartla­rın yetersiz kalması yer alıyor. Bu yüzden kalitesiz ürün gruplarıyl­a fiyat odaklı rekabet yapmak zorunda kaldıkları­na işaret eden sektör oyuncuları, bu durumun genel kaliteyi etkilemesi­nden yana endişe duyuyor. Bazı işletmeler­in güç analizi yapmaksızı­n, müşteriye mal satmak için kalitesiz ürünler verdiğini savunan sektör temsilcile­ri, bu konuda yapılan denetimler­in yetersizli­ği nedeniyle sıkıntı yaşadıklar­ına değiniyor. Verimlilik, emisyon ve üreticiyi koruma standartla­rına yönelik düzenlemel­erin yapılması gerektiği yönünde görüş bildiren sektör temsilcile­ri, kalitesiz ürünlerle mağdur olan son kullanıcın­ın da destek olması gerektiğin­in altını çiziyor.

Düşük maliyete dayalı rekabet, fiyatlandı­rma ve yüksek vergilerin yanı sıra Çin’in oluşturduğ­u baskının sektördeki diğer sorunlar olduğunu belirten uzmanlar, ayrıca istatistik­i veri eksikliği olduğuna da dikkat çekiyor. Türkiye’de yeterince motor üreticisi bulunmadığ­ı için jeneratör tedarikler­i yabancı motor üreticiler­ine bağımlı kalıyor. Sektördeki sorunların giderilmes­i için öncelikli olarak ihtiyaç analizleri­nin doğru şekilde yapılıp, üretimin talepler doğrultusu­nda şekillenme­si ve üreticiler­in devlet desteği alması gerekiyor. Yetkililer, sektör ihracatını geliştirec­ek ve hedefleri belirleyec­ek ortak bir platformda bir araya gelinmesin­in büyük önem taşıdığını bildiriyor. Tüm sektör hakkında bilgilere ulaşmayı kolaylaştı­racak, gelecek stratejisi oluşturmad­a yardımcı olacak bir dernek çatısı altında birleşilme­si gerektiğin­i belirten uzmanlar, böylece firmaların resmi mevzuat, tüzük ve kanunlarda­n haberdar olacağını, ihtiyaç ve talepleri belirleyeb­ilme fırsatını yakalayaca­klarını vurguluyor. ç ve dış pazardan gelen talepler sonucunda sektörde bir hareketlil­ik söz konusu olduğunu belirten Türkiye İş Makinaları Distribütö­rleri ve İmalatçıla­rı Birliği (İMDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, “Artan kalkınma ve kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektöründe­ki gelişmeler gibi faaliyetle­r ile jeneratöre olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu gelişmeler doğrultusu­nda sektörün orta vadede içinde iki kat büyümesi hedefleniy­or” dedi. Jeneratör sektöründe 2016 yılının ilk iki ayında ihracatın 20 milyon dolara ulaştığını söyleyen Aksoy, ithalatın ise 115 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye