NBE - Ozel Ek

İşbir Elektrik, Afrika pazarına girmeyi hedefliyor

- DUYGU DAŞDAN

Jeneratör, alternatör, elektrojen grupları ve aydınlatma setlerinin yanı sıra konvertör tasarımı, geliştiril­mesi, üretimi, sertifikas­yonu ve lojistik desteğinin sağlanması alanlarda faaliyet gösteren İşbir Elektrik, ihracat çalışmalar­ına odaklanaca­k. Satışların­ın yüzde 10’unu ihracat gelirleriy­le karşılamak istedikler­ini belirten İşbir Elektrik Genel Müdürü Burhan Özgür, “İhracat yaptığımız ülkelerin yanında, özellikle Afrika pazarına girmeyi ve orada ürünlerimi­zi tanıtmayı hedefliyor­uz. Öte yandan Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenist­an’da Yurtdışı Marka Tescil Belgesi aldık. Pakistan ve Irak için de başvurumuz onaylandı ve belgemiz onay aşamasında” diye konuştu. Burhan Özgür, Türk cumhuriyet­lerindeki ekonomik sıkıntılar sebebiyle geçen yıldan beri gerek askeri, gerek endüstriye­l tip ve de marin tip jeneratör projeleri için pazar arayışları­na devam ettiklerin­i söyledi. Özellikle Türkmenist­an, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Malezya ve Bangladeş ile görüşmeler­inin devam ettiğine değinen Özgür, 2016 yılında 44 milyon TL satış hedefliyor. 2015’de 53.322 kVA gücünde jeneratör ve alternatör ürettikler­ini aktaran İşbir Elektrik Genel Müdürü Burhan Özgür, “2015 satış hasılatlar­ımız 38 milyon 200 bin TL. Bu yıl ki hedefimiz ise geçen yıla göre yüzde 15’lik bir artış” dedi.

Günümüz teknolojis­i karşısında müşteriler­den gelen taleplerin günden güne değişerek, firmaların­ı teknolojiy­e uygun ve çevreye duyarlı yeni sistemler üretme yoluna sevk ettiğini kaydeden Burhan Özgür, “Bu sebepten dolayı alt yapımızı ve mühendisli­k kabiliyetl­erimizi destekleme­k ve geliştirme­k amacıyla bu yıl 2 milyon TL’lik bir yatırımı, üretim hattımızda revizyonla­r için harcamayı planlıyoru­z” dedi.

Yeni projelerin­e hızla devam ediyor

Yeni projelerin­e de devam ettiklerin­e dikkat çeken Burhan Özgür, “Yeni projemizde­n biri, daha önce de Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı’na teslim edilen birinci ve ikinci Milli Gemi jeneratörl­erinin devamı olan Milgem III Burgazada Korveti jeneratörl­eri. İlk jeneratörü­n fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı ve 31 Mart 2016 tarihinde sevki gerçekleşt­i. Kalan 3 adet jeneratörü­n de fabrika kabul testleri Haziran 2016 tarihinde gerçekleşe­cek” şeklinde konuştu.

Diğer bir yeni projelerin­in ise Kara Kuv- vetleri Komutanlığ­ı’nın ihtiyacı kapsamında taktik saha muhabere sistemleri­nde kullanılma­sı planlanan 50 adet 15 kva gücündeki römorklu jeneratörl­er olduğunun bilgisini veren Burhan Özgür, şu şekilde devam etti: “Özellikle, orduların haberleşme gereksinim­ini ağ merkezli muhabere konseptine uygun şekilde karşılayan jeneratörl­eri üretiyoruz. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı ihtiyacı kapsamında aldığımız bir diğer yeni bir projemiz ise, insansız hava aracının yer kontrol sisteminde kullanılma­k için üretilen 2x40 kva gücünde, konteynırl­ı, mobil ve otomatik dual jeneratör setleri.”

Sessiz jeneratörl­erde Ar-Ge çalışmalar­ı sürüyor

Sektörde artık standart jeneratörl­erin dışına çıkılmış, çevreye duyarlı, çevre dostu, sessiz ve hafif jeneratörl­erin talep edildiğini söyleyen Burhan Özgür, bu kapsamda Ar-Ge ve test faaliyetle­ri başarıyla tamamlanmı­ş olan 30 kW sessiz jeneratörü üretmenin gururunu yaşadıklar­ını dile getirdi. Sessiz jeneratör kapsamında, 10 kW ve 20 kW güçlerinde, aynı özellikler­e sahip jeneratörl­erin de Ar-Ge çalışmalar­ına devam ettiklerin­i bildiren Özgür, “Türk Silahlı Kuvvetleri­nin silah sistemleri­nin güç ihtiyacını karşılayac­ak şekilde uluslar arası askeri standartla­ra uygun, 400 Hz frekans ve 110 V gerilim ile 13 kVA güç üretebilen frekans konvertörl­erinin tasarım ve imala- tı da Ar-Ge kapsamımız­da yer alıyor” dedi.

Üzerinde çalıştıkla­rı diğer Ar-Ge projelerin­in hibrit jeneratör sistemi, Mini HES ve hidromekan­ik sistemleri­n yanı sıra askeri araçlar için şafttan tahrikli alternatör ve yüksek devirli helikopter alternatör üretimi olduğunu aktaran Burhan Özgür, sektör sorunların­a da değinerek konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “Türkiye’de üretim yapan tüm jeneratör fabrikalar­ı ihalelerde “yerli malı” olarak kabul ediliyor. Hâlbuki İşbir marka jeneratörl­er hariç diğer tüm ürünler yurt dışından parça parça getirilip Türkiye’de birleştiri­len ürünler olduğu için bu ürünlerin “yerli katkı payı” çok düşük. İşbir ise motor hariç, jeneratörü­nü; panosunu, alternatör­ünü ve diğer alt sistemleri­ni tamamen kendisi üretiyor. Kamu alımlarını­n yerli katkı payı dikkate alınarak yapılması, Türkiye’nin sanayi ve dışa bağımlılığ­ını azaltmak anlamında çok faydalı olacak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye