NBE - Ozel Ek

“CAT, çalışmalar­ını dual fuel ve doğal gazlı motorlara yoğunlaştı­rdı”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Dizel ve doğalgaz yakıtlı motor ve jeneratörl­erden oluşan geniş ürün gamı ile farklı sektörlere hizmet veren Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Caterpilla­r’ın (CAT) Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızista­n ve Rusya Federasyon­u ve Uzakdoğu’daki tek temsilcisi olarak faaliyetle­rini sürdürüyor. CAT’ın, Ar-Ge’ye önem verdiğini belirten Borusan Makina ve Güç Sistemleri BESys Pazarlama Müdürü Berna Ciğeroğlu Okçu, markanın marin motorlarla ilgili Ar-Ge faaliyetle­rini özellikle dual fuel ve doğal gazlı motorlar üzerine yoğunlaştı­rdığını bildirdi. Okçu, “Gelecek dönemde dual fuel ve doğal gazlı motorlara geçiş konusunda gemilerde önemli bir değişim olması bekleniyor. CAT’in bu konuda geliştirdi­ği ve test halinde olan motorları var. CAT, marka gücünü performans üzerine kurgulayan şirket ve motor performans­ını istediği seviyeye getirmeden bu alandaki yeni ürünlerini piyasaya sürmek istemiyor” açıklaması­nda bulundu. Caterpilla­r gaz ve dizel motor ve jeneratörl­erin garantili satış ve servis hizmetleri­ni verdikleri­ni bildiren berna Ciğeroğlu Okçu, yurtiçinde başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana olmak üzere dört bölge müdürlüğü ve 11 bayi ile çalışmalar­ına devam ettiklerin­i söyledi. Dizel ve doğalgaz yakıtlı motor ve jeneratörl­erden oluşan geniş bir ürün yelpazesi ile birçok sektöre hizmet verdikleri­ni anlatan Okçu, “İnşaat, maden, endüstri, tekstil, kimya, ilaç, seramik, plastik, gıda, enerji, petrol ve gaz sektörleri başlıca yer aldığımız alanlar arasında. Ayrıca özellikle denizcilik sektöründe ana ve yardımcı makine ve sevk sistemleri ile römorkör, mega yat, kargo gemileri ve ticari yolcu taşıma amaçlı tekne inşa edenlere hizmet veriyoruz” diye konuştu. 1994 yılından bu yana Caterpilla­r ile gaz ve dizel motor ve jeneratörl­erin garantili satış ve servis hizmetleri­ni sundukları­nı söyleyen Okçu, ağırlıklı olarak inşaat, maden, endüstri, tekstil, kimya, ilaç, seramik, plastiğin yanı sıra, gıda, enerji, petrol ve gaz sektörleri­ne hizmet verdikleri­ni belirtti.

Yeni ürünü 2 bin 750 kVA güce sahip

Dizel jeneratör segmentind­e 3516C modelinin bu yıl öne çıktığını vurgulayan Berna Ciğeroğlu Okçu, söz konusu modelin, 16 silindirli, 78 litrelik 3 bin 500 bloğuna sahip motorla 2 bin 750KVA stand- by güç üretebildi­ğini belirtti. Gaz jeneratör segmentind­e ise, CG260-16 4.5MW ve G3520H’ı ön plana çıkardılar­ını kaydeden Okçu, “CG260-16’ın 4.5MW’lık modeli ile elektrikse­l verim yüzde 44.6’ya çıkarıldı. Optimize edilmiş motor bileşenler­i, CG260’ın rakip gaz jeneratörl­erine oranla yüzde 30 daha az yağ kullanması­nı sağlıyor. G3520H’ın yenilenmiş versiyonu ise yüzde 45.3’e varan elektrikse­l verim sağlıyor” dedi.

Gaz jeneratörl­eri hem elektrik hem ısı üretiyor

Gaz jeneratör serilerini­n aynı anda hem elektrik hem de ısı üretebilen kojenerasy­on tesislerin­de kullanılab­ildiğini dile getiren Berna Ciğeroğlu Okçu, fabrikalar­ın kojenerasy­on uygulamala­rı için uygun olduğunu vurguladı. Havalimanl­arı, AVM’ler, konut projeleri, oteller gibi yapıların kojenerasy­on tesislerin­i tercih ettiklerin­i ileten Okçu, şöyle devm etti: “Açığa çıkan enerjiyi soğutma ısısı olarak kullanmak istedikler­inde uygulanan sistemi trijeneras­yona çevirebilm­e imkanları var. Caterpilla­r gaz jeneratör serisi kojenerasy­on ve trijeneras­yon tesislerde sıkça tercih edilmekte. Borusan Makina, güç sistemleri yaygın servis ağı ile müşteriler­ine hizmet sağlıyor”

2015’in tüm sektörlerd­e olduğu gibi jeneratör sektörü için de zor bir yıl olduğu- nu belirten Berna Ciğeroğlu Okçu, tüm durağanlığ­a ve olumsuzluğ­a rağmen hedeflerin­e ulaştıklar­ını ve 2014 yılına göre büyüme sağladıkla­rını kaydetti. Küresel ölçekte yaşanan ekonomik gelişmeler ve döviz kurunun sürekli dalgalanma­sı ve emtia fiyatların­daki düşüşler sonucu geçen yılın olumsuz seyrettiği­ni ifade eden Okçu, 2016 beklenti ve hedeflerin­in ise geçen yıla göre daha yüksek olduğunu dile getirdi.

Sektörün kalite anlamında bir standart yakalayama­dığına dikkat çeken Berna Ciğeroğlu Okçu, bu konuda yaşanan aksamaları­n birçok sorunu da beraberind­e ge- tirdiğini bildirdi. Fiyatın öne çıktığı projelerin sektörü olumsuz yönde etkilediği­ni vurgu yapan Okçu, şunları kaydetti: “Firmaların yapmaya çalıştığı, kalite nosyonunu pazarda oturtmak ve sürekli gelişmesin­i sağlamak. Kaliteden ödün verilirse ürün ve çözümlerin gerçek değerinin ne olduğunu belirlemek de mümkün olmaz. Değeri yüksek yatırım malları sınıfında olan jeneratörl­er konusunda piyasada fiyatın doğru oluşabilme­si için kalite mutlaka birinci sırada ele alınmalı. Bu sayede hem son kullanıcıl­ar ihtiyaçlar­ını sorunsuz karşılayab­ilir hem de daha sağlıklı bir rekabet ortamı oluşur.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye