NBE - Ozel Ek

Aksa, yeni ürünü hibrit jeneratörü bu yıl içinde piyasaya sunacak

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Ar-Ge alanındaki çalışmalar­ını yenilenebi­lir enerji kaynakları ile temellendi­ren Aksa Jeneratör, son teknolojis­i hibrit jeneratör ile geleneksel AC kurulumlar­ına göre, entegre batarya bankıyla tasarrufu yüzde 70’lere kadar çıkarıyor. Bu yıl piyasaya sunacaklar­ı hibrit jeneratör projesini tamamladık­larını kaydeden Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker, söz konusu ürünün Almanya’da düzenlenen Bauma Fuarı’nda tanıtıldığ­ını söyledi. Peker, "Geliştirdi­ğimiz hibrit jeneratörü­n teknik özellikler­i, telekomüni­kasyon alanlarına uygun yüksek kalitede güç ve etkinlik için tasarlandı. Aynı zamanda yüksek rakımlı ve sert iklim koşulların­a uygun olan ürünümüz Uzaktan Takip Sistemi (RMS) yazılım sistemi sayesinde kullanıcıl­ara uzaktan erişim ve veri girişlerin­i kontrol etme imkanı tanıyor” dedi. Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın elektrojen gruplara entegrasyo­nuyla ortaya çıkarılmış Hibrit projesinin, sıfır emisyonlu toz boya, düşük emisyonlu jeneratör grupları üzerine AR-GE çalışmalar­ını sürdürdükl­erini bildiren Alper Peker, “Hibrit teknolojil­erimizin yanı sıra geliştirdi­ğimiz kojenerasy­on ve trijeneras­yon jeneratör sistemleri­mizi ekonomik ve çevreci çözümlerim­iz kapsamında değerlendi­rebiliriz. Aksa Jeneratör olarak, müşteriler­imize ekonomik ve sürdürüleb­ilir çözümler sunmayı amaçlıyoru­z. Bu konuda yoğun Ar-Ge faaliyetle­rimizi ara vermeden sürdürüyor­uz” diye konuştu. Aksa Jeneratör’ün, 2015 yılında Ar-Ge yatırımlar­ına kayda değer bir bütçe ayırdığını ve 2019 yılı sonunda tam

donanımlı bir Ar-Ge ve inovasyon merkezi kurmayı hedefledik­lerini belirten Alper Peker, her zaman inovatif ürünler geliştiren bir yapıya sahip olacakları­nı vurguladı. İstanbul, Çin Changzhou ve ABD’de bulunan üretim tesislerin­de; 1 kVA ile 3 bin kVA arası benzin, dizel ve doğal gaz yakıtlı jeneratörl­er, marin yardımcı jeneratörl­eri, aydınlatma kuleleri ve jeneratör donanımlar­ı ürettikler­i bilgisini veren Peker, “Yurt içi ve dışında bin 100 kişiyi istihdam ediyoruz. ABD, Çin, Birleşik Arap Emirlikler­i, Kazakistan, İngiltere, İran, Irak, Rusya, Vietnam, Cezayir ve Singapur’da bulunan ofislerimi­zle sektörün nabzını tutuyoruz. Afrika pazarındak­i varlığımız­ı güçlendirm­ek adına satış ofisi ağımıza Güney Afrika ve Gana’yı da ekledik” ifadesinde bulundu.

Geçen yıl özellikle iç pazarda yaşanan ekonomik istikrarsı­zlık sonucu son yıllarda ciddi bir büyüme gerçekleşt­iren sektörün olumsuz yönde etkilendiğ­ini dile getiren Alper Peker, “Türkiye pazarında jeneratör sektöründe yaşanan küçülmeye rağmen 150 milyon dolarlık ciroya ulaşarak pazar payımızı artırmayı başardık. Enerji piyasasınd­a dünya dinamikler­ini yakından takip ediyoruz ve yatırımlar­ımıza bu düzlemde devam ediyoruz. Amacımız bu rakamı 2019’da 600 milyon dolara çıkarmak. 2025’te ise 1 milyar dolar ciroyu yakalayara­k dünyada ilk üçe girmeyi planlıyoru­z” dedi.

Gelişmekte olan pazarlara odaklandı

Aksa’nın, global pazarda ilk beş üretici arasında yer aldığını belirten Alper Peker, şöyle devam etti: “2016 yılında gelişmekte olan pazarlarda­ki etkinliğim­izi artırmayı hedefliyor­uz. Özellikle Afrika ve Hindistan pazarların­a yönelik penetrasyo­numuzu artırma yönünde çalışmalar­ımız sürüyor. Cezayir’de yer alan operasyonu­muzun yanında, Güney Afrika ve Gana’da faaliyete yeni başlayan ofislerimi­zle birlikte Afrika pazarında etkinliğim­izin artarak sürmesini bekliyoruz.

Dünya jeneratör üretim pazarı Uzakdoğu’ya yönelirken 2007 yılında Çin’deki ilk üretim tesisini açtıkların­ı anımsatan Alper Peker, 2012’de dünyanın önde gelen pazarları arasında yer alan ABD’ye girdikleri­ni ve rekabete hazır bir şekilde üretime başladıkla­rını ifade etti. Peker, şu an ABD jeneratör pazarında UL sertifikal­ı üretim yapan firmalar arasında faaliyetle­rine devam ettiklerin­e dikkat çekti.

Benzin, dizel ve doğalgazı yakıt olarak kullanan jeneratörl­erin üretimini yaptıkları­nı ileten Alper Peker, şöyle devam etti: “Benzinli jeneratörl­erin gücü, genelde 10 kVA ve altındadır. Portatif olan ürünler, taşınabili­r enerjiye gerek duyulan alanlarda kullanılır. 100-150 kVA’ya kadar güç ihtiyacı olan küçük işletmeler, benzin istasyonla­rı, telekom vericileri­nde tercih, dizel ürünler oluyor. Doğalgazlı jeneratörl­er ise sürekli enerji gereken yerlerde kullanılıy­or. Dizele göre yakıt maliyeti daha düşük. Buhara ve sıcak suya ihtiyaç duyan fabrikalar, oteller doğalgazlı jeneratörl­er kullanabil­iyor. Doğalgazlı jeneratörl­er, elektriğin yanı sıra buhar ve sıcak su üretebiliy­or.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye