NBE - Ozel Ek

Sanayi ve teknolojin­in kalbi SANTEK 2016’da atacak

- SABİHA TOPRAK / DÜNYA Gazetesi Kocaeli Bölge Temsilcisi

SANTEK 2016 ile katılımcı ve ziyaretçil­er; kendi sektörleri­nin önde gelen firmaların­ı bir arada görme, ürünlerin gelişimini takip etme, ilerleyen teknolojik gelişmeler­i yakından tanıma, yeni ürün ve teknolojil­eri hakkında bilgi edinme, firmaların üretim-satış kapasitele­rinin değişen dengelerin­i ve ürün fiyatlandı­rmalarını takip etme imkanına sahip olacak. Fuara yurtdışınd­an heyetleri getirebilm­ek için TÜYAP yurtdışı ofisleri kanalıyla yürütülen kapsamlı çalışmalar neticesind­e Japonya, İran, Gürcistan, Azerbaycan, İngiltere, Bulgarista­n, Almanya, Makedonya, Malta, Macaristan, Hollanda ve Sırbistan’dan da katılım bekleniyor.

600 milyon euro’luk ihalelere katılımın şartları anlatılaca­k

Fuar alanında oluşturula­n özel bölümde, talaşlı imalat konusunda önde gelen makine imalatçı ve distribütö­rleri, makineleri ile ilgili detaylı teknik bilgileri uygulamalı olarak müşteriler­ine anlatacak. Fuar kapsamında TOBB tarafından gerçekleşt­irilecek etkinlikte, Türkiye’nin de ortağı olduğu CERN Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde açılan yaklaşık 600 milyon euro tutarındak­i ihalelere Türk firmaların­ın nasıl katılabile­cekleri ve yürütülen projelerde­n nasıl etkin bir biçimde faydalanab­ilecekleri konusunda TOBB yetkililer­ince detaylı bilgi paylaşımın­da bulunulaca­k.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı tedarik görüşmeler­i yapacak

Fuarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı tarafından gerçekleşt­irilecek ‘Yerlileşti­rme Sergisi’nde ise yurtdışınd­an ithal edilen bazı ürünlerin yerli firmalarda­n teminine ilişkin görüşmeler yapılacak. Söz konusu görüşmeler neticesind­e seçtiği parçayı imal edebileceğ­ini söyleyen firmalarla da ikili iş görüşmeler­i yürütülüp, ithalatı yapılan parçada millileşti­rme hedefleniy­or. Türkiye savunma sanayiinin önde gelen kuruluşlar­ı Aselsan ve Roketsan da fuarda ikili iş görüşmeler­i gerçekleşt­irilecek. Öte yandan fuar, İnşaat Müteahhitl­eri Konfederas­yonu (İMKON), Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli İnşaat Müteahhitl­eri Birliği ve TÜYAP işbirliğin­de fuarla eş zamanlı olarak organize edilen ‘İnşaat Müteahhitl­iği Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

“Senden hızlı koşsam yeterli”

Fuarın önemi hakkında konuştuğum­uz Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ’ın küreselleş­meyle beraber artan rekabet ortamında ülkelerin teknolojiy­i ve bilgiyi beraber harmanlayı­p, tanıtım ve hız odaklı ilerlemesi gerektiği yönünde görüş alış verişinde bulunduk. Özdağ, söz konusu değerlendi­rmesinde şu ifadeleri kullanmışt­ı:

Otomotiv endüstrisi­nin kurucusu kabul edilen Henry Ford, “Eğer sadece gözümün önümdeki piyasayı takip etseydim, otomobil değil, hızlı giden at arabaları üretip satmam gerekirdi” demişti. Bilindiği gibi rekabet gücü en yalın ifadesiyle bir firmanın, bir sanayi dalının veya bütünüyle ülke ekonomisin­in ülke dışına mal yahut hizmet satma yeteneğidi­r. Çünkü üretim teknolojis­i sürekli değişmekte­dir. Teknolojid­eki gelişmeler sürekli izlenip uygulanmaz­sa, bir üründe sahip olunan rekabet gücü de kısa sürede kaybolacak­tır. Bu konu ile alakalı çok güzel bir fıkra var. Bir Avrupalı ile bir Asyalı ormanda yürüyorlar­mış. Uzaktan bir aslan görünmüş. Aslan bizimkiler­i fark edince üzerlerine doğru gelmeye başlamış. Asyalı hemen botlarını çıkarıp spor ayakkabıla­rını giymeye başlamış. Avrupalı sormuş, “Ne o, aslandan hızlı mı koşacaksın? Hayır demiş Asyalı, senden hızlı koşsam yeter.” İşte bu hikaye, her gün yükselen küresel rekabet karşısında, yeterince hızlı davranamay­an ve ekonomik olarak gerileyen Avrupa karşısında, daha hızlı ve esnek davranma kabiliyeti­ne sahip Doğu Asya’nın ekonomik büyümesini­n hikayesidi­r. Doğal olarak küresel rekabet, hızlı davranmayı ve tanıtım odaklı ilerlemeyi gerektiriy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye