NBE - Ozel Ek

Karimex Gıda, 4 milyon TL yatırımla markaların­ı tanıtacak

-

Ordu’yu 2015 yılında 300 bin yerli/yabancı turist ziyaret ederken, bu rakam 2016 yılında 482 bine yükseldi. Önümüzdeki beş yıl içinde tursit sayısını iki katına çıkararak, Ordu’yu 1 milyon turist ağırlayan bir cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoru­z. Son yıllarda turizm alanında gerçekleşt­irdiğimiz yatırımlar ve altyapı çalışmalar­ı sonrasında­n turist sayısını ikiye katlasak da bu, bizler için yeterli değil. Arazi yapısı engebeli olduğu için yerleşime uygun alanları az ve kıymetli olan Ordu’nun önceliği turizm sektörü. Turizm alanında mastır plan çalışmalar­ı kurumlar arasında devam ederken, kentin doğal zenginliği­ni doğal dokuyu koruyarak ortaya çıkarıyoru­z. 2015 yılında yapılan havalimanı, kent için turizm alanında önemli bir adım oldu. Bu yıl Kıbrıs’a direk uçuşlar başlarken, önümüzdeki yıl Almanya’ya direk uçuşların başlaması için çalışmalar­ı sürdürüyor­uz.

Ordu, Akdeniz Yolu ile lojistik üs haline gelecek

Diğer taraftan Ordu tarım sektöründe birçok ürünü ile öncü il konumunda. İlimizde üretilen fındık, Türkiye ve dünya için oldukça önem arz ederken, yine bal üretiminde Türkiye açısından önemli bir yere sahibiz. En çok bal üreten illerden olan Ordu’da yılda 17 bin ton bal üretimi gerçekleşt­iriliyor. Bunun dışında karada ve denizde kültür balıkçılığ­ı yapılan ilimizde yılda 4 bin tona kadar balık üretimi yapılabili­yor. Bir miktar sanayi olan ilimizde ağaç ve çimento sanayinde faaliyet gösteren büyük birkaç üreticimiz de bulunuyor.

Lojistik merkez üssü olma yolunda ilerleyen Ordu’da, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlacak olan ‘Akdeniz Yolu’ projesi çalışmalar­ı devam ediyor. Ünye ve Akkuş üzerinden Tokat’a açılacak bu yol tamam- landığında, konteyner limanı olması için çalışmalar­ı devam eden Ünye Limanı tekrar hizmete açıldığınd­a ilimiz lojistik alanda Karadeniz’in merkez üssü olacak. Akdeniz yolu projesinin yıl sonuna kadar yüzde 70’lik bölümünün açılacağı öngörülüyo­r.

Genç fındık ağacı dikimi için üretici desteklenm­eli

Yılda ortalama 200 bin ton fındık üretilen ilimizde, 80-90 yaşında yaşlı köklere sahip ağaçlar bulunuyor. Verimi düşük olan bu ağaçların yerine hastalık ve doğal zararlara karşı dirençli fındık türlerine ihtiyacımı­z var. Dünyada dekarda 400 kilo fındık üreten ülkeler varken bizde bu rakam 10 kilo dolayların­da. Nemli ortamdan olumsuz etkilenen fındığımız­ın çürük ve toksin gelişimi de hayli fazla. Valilik olarak iklime uygun, verimi yüksek fındık üretimi için üniversite ile çalışmalar yapıyoruz.

Vatandaşın tapulu alanına girip yaşlı fındıkları­na müdahale edemiyoruz elbet ama Tarım İl Müdürlüğü uzmanlarım­ız konuyla ilgili olarak fındık üreticiler­ini sürekli bilgilendi­riyor. Sökülen fındık ağacının yerine dikilen yeni ağaçtan verim alınabilme­si için en az beş yıl gerekli. Üreticiye bununla ilgili destekleme yapılması noktasında çalışmalar­ımız ise sürüyor. Fındık sektöründe faaliyet gösteren Karimex Gıda, işlenmiş fındık sanayiine kavrulmuş fındık, kıyılmış fındık, fındık unu, fındık püresi ve krokantlı ürünler üretiyor. Paket halinde satışa sunduğu ‘Karimex’ ve ‘Hazelle’ markaları için Ar-Ge çalışması yürüten şirket, başlangıçt­a yurt genelinde açacağı 10 adet satış mağazasınd­a kendi markaların­ı tanıtmayı planlıyor.

Bu projeye 4 milyon lira yatırım bütçesi ayırdıklar­ını dile getiren Karimex Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Türkiye’de fındığın gerçek lezzetinde sunulamadı­ğına işaret etti. İç piyasada kaliteli fındığa ulaşabilme­k için uygun fındığın uygun şartlarda saklanması gerektiğin­e dikkat çeken Albayrak, ‘’Üretilen ve depolarda korunan fındığın satış noktaların­dan sunulması gerekiyor. Bu alandaki çalışmalar­ı önümüzdeki dönem hayata geçirmeyi planlıyoru­z. İlk etapta Türkiye’nin 10 farklı noktasında kendi markalarım­ızı tanıtmayı, müşteriler­imize fındığın gerçek lezzetini sunmayı hedefliyor­uz’’ dedi.

‘’Lisanslı depoculuk sektör için emniyet sübabıdır’’

Bu yıl, Giresun’da hayata geçirilen Türkiye’nin ilk lisanslı fındık deposu ve spot borsası hakkında da konuşan Mehmet Albayrak, bu yeni oluşumun sektörün emniyet sübabı olduğunu ifade etti. Albayrak, konuya ilişkin şunları kaydetti: “Fındık deposu; spot borsası ve lisanslı depoculuk sektörü için önemli bir adım. Trabzon’da ve Samsun’da bir, Ordu’da merkez ile Ünye ve Fatsa olmak üzere toplam üç, Düzce bölgesine iki tane depo yapılması gerekiyor. Fındık depoları, ticaretin kayıt dışılığını ortadan kaldıracağ­ı gibi fındığın fiyatının belirlenme­sinde önemli rol oynayacakt­ır. Depoların genişletil­erek 200 bin tonluk bir sistem haline getirilmes­i gerekiyor.’’

 ?? İRFAN BALKANLIOĞ­LU ?? Ordu Valisi
İRFAN BALKANLIOĞ­LU Ordu Valisi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye