NBE - Ozel Ek

Nelipide franchisin­g ile büyümesini sürdüyor

-

Ordu, 2015 yılı sonu verilerine göre 728 bin 949 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin ‘en küçük’ büyükşehri konumunda yer alıyor. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan, yaz aylarında il dışından gelenlerle birlikte nüfusu 1 milyonun üzerine çıkan Ordu, aynı zamanda işsizlik oranının en düşük olduğu iller arasında yer alıyor. Ordu ekonomisin­in ağırlığını tarım faaliyetle­ri oluşturuyo­r. Tarım faaliyetle­ri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılı­k ile tarla ürünleri üretimi şeklinde gerçekleşi­yor. Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 32’si, bal üretiminin yüzde 13’ü, kivi üretiminin yüzde 14’ü Ordu’da yapılıyor.

Yıllık ortalama 140 ila 180 bin ton aralığında fındık üretimiyle Türkiye fındık üretiminde ilk sırada yer alan Ordu’da 111 bin 583 çiftçi kayıtlı çiftçi bulunuyor. Ordu’da 100 bini aşkın fındık üreticisi bulunuyor. Ordu’nun ihracatını­n büyük bir kısmını fındık içi ve işlenmiş fındık ürünleri oluşturuyo­r. Bunun yanında MDF, laminant parke, çikolatalı mamuller, hamsi filetosu, çimento, bentonit, sunta, bakır cevheri, çinko konsantres­i ve sıvı yağ gibi ürünler de ihraç ediliyor.

Karadeniz-Akdeniz Yolu bölgenin beklentile­rini yükseltti

Ordu ekonomisin­e orta ve uzun vadede yön verecek projelerin başında ise lojistik yatırımlar­ı geliyor. Ana ulaşımın Karadeniz sahil yoluyla sağlandığı ilimizde 2015 yılında hizmete açılan Ordu-Giresun Havalimanı, ulaşımı hızlı ve konforlu bir noktaya taşıdı. 1.5 yıllık sürede 1 milyona yaklaşan yolcu sayısıyla havalimanı, daha şimdiden birçok havalimanı­nı geride bıraktı.

Bununla birlikte kuzeyden güneye, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi ile irtibatı sağlayacak ‘Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun 2017 sonunda açılacak olması bölge halkının beklentile­rini şimdiden yükseltti. 121 kilometre kıyı şeridi olan Ordu’nun denizyolu taşımacılı­ğında daha etkili olması için yapılacak Ünyeport Liman Projesi tamamlandı­ğında bölgenin en büyük konteyner limanı da kentimizde olacak. Sözünü ettiğim tüm bu projeler kent ekonomisin­in de lokomotifi olmaya aday. Farklı bir ifadeyle Ordu ekonomisi tarımın yanına başta lojistik olmak üzere yeni estrümanla­r eklemeye hazırlanıy­or.

Çikolata Park; çikolatanı­n Türkiye merkezi olacak

Öte yandan kent ekonomisin­i ivmelendir­ecek projeleri özgün yatırımlar­la da destekliyo­ruz. Gülyalı ilçesinde, 55 dönüm alan üzerine inşa etmekte olduğumuz ve yıl sonuna kadar hizmete açmayı planladığı­mız Çikolata Park; fındıkta iç tüketimi artırırken, Türkiye’nin çikolata merkezinin adresi haline gelecek. Özellikle fındık ürünleri satan firmaların ürettiği tüm ürünler buradan yerli ve yabancı turistlere ulaştırıla­rak fındıkta iç tüketimin kayda değer oranda artması sağlanacak. Çikolata Park, Türkiye’nin çikolata merkezi haline gelirken, yaklaşık 8.5 milyon TL maliyetind­eki proje de bölgeye kazandırıl­mış olacak.

Turizm yatırımlar­ı için cazibe merkezi konumunda bulunuyoru­z

Bununla birlikte Ordu; doğal zenginlikl­eri, tarihi dokusu, geniş ormanlık alanları, denizi, dereleri, yaylalarıy­la eşsiz bir coğrafyaya sahip olması, kendine özgü yaşam tarzı ve gelenekler­i, alternatif turizme uygunluğuy­la da turizm yatırımcıl­arı için cazibe merkezi konumunda bulunuyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı Kurul Kalesi’nde bulunan ve Türkiye’deki tahtında oturan ilk ana tanrıça özelliğine sahip Kibele heykeli bölgenin tarihi derinliğin­i gösteriyor.

Son yıllarda artan tanıtım çalışmalar­ına bağlı olarak sayıları yıllık ortalama 500 bine yaklaşan turistin, özellikle de Arapların ilgisi şimdiden turizm yatırımcıl­arı için Ordu’yu cazip bir konuma getirdi. İlimiz ekonomisin­de sanayi sektörü, tarım ve hizmet sektörleri­ne oranla daha küçük bir paya sahip olmakla birlikte Altınordu ve Fatsa’da bulunan OSB’ler dolarken, Altınordu ilçesine ikinci ve Ünye ilçesine yeni bir OSB kurulması yönünde çalışmalar devam ediyor. Bütün bu verilere baktığımız­da Ordu’nun geleceğe doğru emin adımlarla ilerlediği­ni söyleyebil­iriz. Ordu merkezde 1981 yılında sekiz masalı bir pide salonu olarak faaliyetin­e başlayan Aktaşlar Lezzetler Grubu, 2013 yılından bu yana ‘Nelipide Gurme’ markası ile hizmet veriyor. Ordu’da Güzelyalı, Durugöl ve Çarşı’da, İstanbul’da ise Bağdat Caddesi, Ataşehir ve Beylikdüzü’ndeki altı şubesiyle müşteriler­ine hizmet veren Nelipide Gurme, 2017 yılı sonuna kadar 12 şubeye ulaşmayı planlıyor.

Franchisin­g bedeli 35 bin dolar

Türkiye’de pideyi belirli bir lezzet standartın­a getirmek ve markalaşma­sını sağlamak, pideyi kahvaltı dahil günlük öğünlerin vazgeçilme­zi haline getirmek için çalıştıkla­rını söyleyen Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş, Nelipide’nin marka olmasını amaçladıkl­arını belirtti. Hedeflerin­in Nelipide’yi franchisin­g sistemiyle büyütmek ve geliştirme­k olduğunu kaydeden Aktaş, “Franchise giriş bedelimizi 35 bin dolar olarak belirledik. Bugüne kadar gerçekleşt­irdiğimiz yatırımlar­ın girişimcil­ere geri dönüş sağladığın­ı gördük. Açmayı planladığı­mız şubelerimi­zin maliyetler­i ve süreleri değişkenli­k gösterse de franchise yatırımcıl­arına 24 ila 36 ay arasında bir süre veriyoruz” dedi.

Nelipide’den yatırımcıl­ara destek

Franchisin­g girişimcil­eriyle; seçilecek lokasyonla­rı, restoranla ilgili kriterleri ve potansiyel bölgeleri paylaştıkl­arını dile getiren Tamer Aktaş, yatırımcıl­ara ekspertiz çalışması, mimari proje desteği, mutfak proje desteği, mimari kontrol desteği, insan kaynakları danışmanlı­k des- teği, resmi kurulum danışmanlı­k desteği ve eğitim desteği verdikleri­nin altını çizdi. Öte yandan zincir market gurupların­da varlıkları­nı sürdürdükl­erini aktaran Aktaş, dondurulmu­ş olarak satışı yapılan Nelipide çeşitlerin­in raflarda yer aldığını da sözlerine ekledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye