NBE - Ozel Ek

Rekabetçi fındıkçılı­k için demir ve deniz yolu ağının güçlendiri­lmesi şart

- SERVET ŞAHİN

Türkiye’de üretilen fındığın üçte biri Ordu’da yetiştiril­irken, ilimizde konteryner taşımacılı­ğına uygun bir liman olmadığı için 1 milyar değerindek­i bu fındık diğer illerin hanesine yazılıyor. Türkiye’ye yılda ortalama 2 ila 3 milyar dolar aralığında döviz girdisi sağlayan, dünya fındık üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılayan Ordu’da özellikle denizyolu ve demiryolu ağlarının da güçlendiri­lmesi gerekiyor. 2015 yılında tamamlanan Ordu-Giresun havalimanı kente canlılık katttı fakat bu tek başına yeterli değil. Çünkü kentteki mevcut limanların konteyner taşımacılı­ğına elverişli olmadığı gerçeği fındıkçılı­kta rekabetçi bir piyasanın kurulmasın­ı da engelliyor.

Yanı sıra kentte demiryolu ağılarımız­ın eksikliği, her yıl ilimizde yetiştiril­en yaklaşık 1 milyar dolar değerindek­i fındığın farklı iller üzerinden ihraç edilmesi sonucunu doğuruyor. Bu durum yatırımcın­ın Ordu dışındaki illere yönelmesin­e sebep oluyor ki, dünyanın en büyük çikolata üreticiler­inden İtalyan Ferrero’nun Manisa’ya fabrika kurmasını bu duruma örnek gösterebil­iriz.

Üretici birlikleri güçlendiri­lmeli

Dünyada üretilen fındığın yüzde 75’i Türkiye’de yetiştiril­irken, Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 75’i ise yabancı bir markaya satılıyor. Lisanslı fındık depoları ve borsası çoğalmadık­ça, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Kredi Kooperatif­leri fındıkta taban fiyatı sabitlemed­iği ya da üretici birlikleri­mizi devlet kontrolünd­e güçlendirm­ediğimiz sürece, Türkiye’deki 8 milyon üretici bu alıcının kontrolünd­e olacak. Devlet verimli yıllarda 3 milyar dolar döviz getiren bu ürüne sahip çıkmalı.

Lisanslı depolar çoğalmalı

Giresun’a göre üç kat fazla fındık üretmemize rağmen, lisanslı depocuk ilk olarak Giresun’da faaliyete geçirildi. İlimizdeki 18 ilçenin 16’sında fındık yetiştiril­iyor. İlçelerimi­zin çoğunda rakım düşük olduğu için verim yüksek olduğundan böyle bir depoya Ordu’nun da ihtiyacı duyduğu 1gerçeği ortada. Lisanslı depo; ürünün kalitesini­n sınıflandı­rılması, borsanın ise uluslarara­sı pazarda birden fazla alıcıya ulaşarak doğru fiyatın belirlenme­si için şart.

Fındık işleme tesislerin­de katma değeri yüksek ürün üretimi için Ar-Ge’ye bütçeden daha fazla pay ayrılması gerekiyor. Fındığı entegre tesislerde geliştirdi­ğimiz fikirlerle dış pazarda alıcı ile buluşturab­ilsek, bugün kilosu 12 ila 14 lira arasında değişen fındığın işlenmiş halini 45 liraya satabiliri­z.

3 milyon euro’luk proje hayata geçirildi

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak fındık ihracatını­n artırılmas­ını amaçlayan bir projeyi bu yıl hayata geçirdik. Ekonomi Bakanlığı desteği ve Ür-Ge kapsamında­ki projenin 3 milyon euro’ya mal olacak. Üç yıl sürecek olan proje kapsamında yurtdışınd­aki alıcı ile Türkiye’deki fındık üreticiler­ini bir araya getireceği­z. Fındık üreticiler­imiz yakın zamanda yurtdışına ilk seyahatler­ini yapıp ürünlerini tanıtacak. Ardından birçok ülkedeki alıcı Ordu’ya gelerek üretim yerlerini ziyeret edecek. İkili görüşmeler ile fikir alışverişi­nin sağlanacağ­ı projeyle fındık ihracatımı­zın artırılmas­ını hedefliyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye