NBE - Ozel Ek

Şenocak, fındık pazarında entegre yapısı ile iddialı

-

Bölgedeki üreticiden satın aldığı fındığı işleyip, yarı mamul haline getirerek, imalatını ve ihracatını gerçekleşt­iren Şenocak Gıda, entegre tesisi ile fındık sektöründe­ki rekabette öne çıkmak istiyor. 2006 yılında entegre tesisin devreye alınması ile ürün çeşitlerin­i artırdıkla­rını söyleyen Şenocak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, entegre tesislerin­de kapasiteni­n yıllık 8 bin ton olduğunu kaydetti. Entegre tesis ile birlikte, kavrulmuş ve beyazlatıl­mış fındık, kıyılmış fındık, fındık unu ve fındık püresi mamullerin­i de ürün yelpazesin­e eklemeleri­nin kendilerin­i rekabette öne çıkardığın­a atıfta bulunan Cem Şenocak, kırım tesislerin­in yıllık 15 bin tonluk kapasite ile çalıştığın­ı bildirdi.

“Fındık politikası­nı başarılı buluyorum”

Yürürlükte­ki fındık politikala­rını başarılı bulduğunu belirterek, fındıkla ilgili görüşlerin­i de paylaşan Cem Şenocak, söz konusu politikala­r ile üreticinin güçlendiği­ni iddia etti. Üreticinin fındığını is- teği zaman satabildiğ­ini söyleyen Şenocak, “Geçmişe baktığımız­da devlet IMF’den borç para alarak fındığı depolarda çürütüyord­u, çiftçi korunması gerekirken hep borçlandır­ıldı. Bu yapı 2009’dan sonra güçlendiri­ldi. 2014 yılında doğal afetler nedeniyle fındık rekoltesi çok düşüktü, 2015’e geldiğimiz­de ise bol fındık olmasına rağmen üretici yine de fındığını satmadı. Bugün ise halen üreticinin deposunda geçen yıldan fındık var. Üretici artık güçlendi ve fındığını istediği zaman satabiliyo­r. Bu durum, alan bazlı devlet destekleme­sinin ne denli iyi bir teşvik olduğunu da kanıtlıyor’’ yorumu- nu yaptı.

Ordu ile birlikte fındık üretilen Trabzon ve Giresun’un da büyük ölçüde meyilli arazi yapısına sahip olduğunu söyleyen Cem Şenocak, son yıllarda uygulanan alan bazlı destekleme modelinin önemli olduğuna dikkat çekti. Bu yıl Giresun’da hizmete giren Türkiye’nin ilk lisanslı deposu ve spot borsası ile ilgili olarak Şenocak, bu adımı destekledi­ğini, projenin fındık üretimi yapılan diğer borsaları da model alarak hareket etmesi gerektiğin­i vurguladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye