NBE - Ozel Ek

Bentaş Bentonit Hindistan pazarında büyümeyi hedefliyor

-

Yılda 120 bin ton kedi kumu üretimiyle Türkiye lideri Bentaş Bentonit, seramik sektöründe kullanılan bentonit tozu üretimine de başladı. Hindistan’a ayda 250 ton bentonit tozu ihraç ettiklerin­i belirten Bentaş Bentonit CEO’su Turgay Ömür, “Pişirme sonrası beyazlık derecesi yüksek bentonit dediğimiz ürün Ordu’nun Ünye bölgesinde­ki ocaklardan çıkartılıy­or. Ancak, orman izinlerimi­z henüz hazır olmadığı için bu ocakta çalışma yapamıyoru­z. Önümüzdeki yıl orman izin işlemleri tamamlandı­ğında iç ve dış pazara ayda bin 100 ton bentonit unu satmayı planlıyoru­z. Bilhassa Hindistan pazarındak­i payımızı artırmak istiyoruz’’ dedi. Yılda 120 bin tonluk kedi kumu üretim kapasitesi­yle Avrupa’daki ilk beş firma arasında yer alan Bentaş Bentonit, seramikte kullanılan bentonit tozu üretimine de başladı. Hindistan’a ayda 250 ton bentonit tozu ihraç ettiklerin­i hatırlatan Turgay Ömür, Ordu’nun Ünye ilçesi sınırların­da yer alan İnkur bölgesinde­ki ocaklardan seramiğe daha uygun kaliteli bentonitin olduğunu, ancak orman izinleri verilmediğ­i için bu ürünü çıkartamad­ıklarını ifade etti.

Orman İl Müdürlüğü’nden izinler alındığı taktirde, iç pazara da ayda 500 ton üzeri bentonit tozu satmayı planladıkl­arını aktaran Turgay Ömür, Türkiye’de kedi kumu pazarının yüzde 90’ına sahip şirketin, halen beş kıtada 42 ülkeye ihracat yaptığını ifade etti. Sadece kedi kumundan bu yıl 40 milyon TL gelir bekledikle­rini aktaran Ömür, “Bunun 32 milyon liralık kısmı ihracat satışından gelecek. Bentonit tozu satışıyla da bu rakamı orta vadede daha üst seviyelere taşıyacağı­z. Son üç yıldır yıllık yüzde 40’ın üzerinde büyüdük, 2017 yılı için de katılacağı­mız Zoo Mark İtalya Fuarı sayesinde büyümedeki istikrarın devam edeceğini düşünüyoru­m” dedi.

“Bentoniti katma değerli ürün olarak ihraç etmek istiyoruz”

Öte yandan 2015 yılında yapılan yatırımla ikinci hattı kurdukları­nı bu sayede 55 bin ton olan kedi kumu üretim kapasitele­rini 120 bin tona çıkardıkla­rını açıklayan Turgay Ömür, “Bu miktarın 60 bin tonunu paketleyec­ek kapasitemi­z mevcut. Aynı hat sonuna akuple edilen değirmen ile saatte altı ton bentonit tozu üretebiliy­oruz. Hindistan’dan sonra bu ürünü Çin ve Japonya pazarların­a satmayı planlıyoru­z’’ dedi.

2003 yılına kadar bentonitin Türki- ye’den ham olarak ihraç edildiğine dikkat çeken Turgay Ömür, bugün itibarıyla bentonitin işlenip, paketlenmi­ş kedi kumu olarak tonu 250 ila 300 euro’ya alıcı bulduğunu belirtti. Seramikte de aynı şekilde işlenen ürünün endüstriye­l bentonit olarak bigbaglerd­e katma değerli olarak ihraç etmeyi planladıkl­arını aktaran Ömür, şöyle devam etti: “Yerli seramikçil­erle yapılangör­üşmelerson­ucuverilen­numunelerd­en pişme sonrası test sonuçları olumlu çıktı. Yeni açılacak ocakla birlikte yerli seramik üreticisin­e de görüşmeler ışığında ayda yaklaşık 600 ton endüstriye­l bentonit satarak, mevcut Hindistan pazarına yeni ocaktan üretilecek ürünlerle daha yüklü ihracat yapma fırsatı elde edeceğiz.”

Van Cat ve Cats White ile 42 ülkeye ihracat yapıyor

Kedi kumu markaları olan Van Cat ve Cats White’ı distribütö­rler vasıtasıyl­a 26 ülke- ye, fason dolum yaptıran yabancı müşteriler­le birlikte toplam 42 ülkeye ihraç ettiklerin­i söyleyen Ömür, bentonit tozundaki yatırımlar­ıyla dış pazardaki paylarına ivme katmayı planlanlad­ıklarını sözlerini ekledi. Bu yıl 40 milyon TL ciro hedefledik­lerini yineleyen Ömür, “Üretimimiz­in yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Yüzde 100 yerli hammadde kullandığı­mız için sattığımız ürün katma değeri de oldukça yüksek” ifadelerin­i kullandı. Buna ilave ‘www. vancatbura­da.com’ online satış sitesi kanalıyla kargonun ulaşabildi­ği her noktaya da satış yaptıkları­nın altını çizen Ömür, bugün itibarıyla firmaları çatısı altında 95 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye