NBE - Ozel Ek

Gürsoy Fındık iç piyasaya yöneldi

-

Ordu’da 1933 yılında kurulan Gürsoy Tarımsal Ürünler, bugün şirketin üçüncü kuşak temsilcile­ri tarafından yönetiliyo­r. İhracat faaliyetle­rinin yanı sıra 30 çeşit fındık ürünüyle ‘Gürsoy Fındık’ adıyla iç piyasada marka olma yolunda ilerleyen şirket, Ar-Ge çalışmalar­ına ayrıca önem veriyor. İSO’nun ilk 500 listesinde yer aldıkların­ı hatırlatan Gürsoy Tarımsal Ürünler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejdet Gürsoy; tesisleri bünyesine yeni bir imalathane kurarak iç piyasaya yönelik üretimleri­ne ağırlık verme kararı aldıkların­ı açıkladı.

Fındık piyasası ile ilgili sorunlara da değinen Nejdet Gürsoy, fındığın istikrarlı bir fiyat politikası­na sahip olmadığını belirtti. Fındık fiyatların­ın yanı sıra rakip ülkelerdek­i fındık üretimine de dikkat çeken Gürsoy, “Küresel piyasaları­n fındık ihtiyacını­n yüzde 80’ini karşılayan Türk fındığının pazar payını yüzde 68’lere kadar gerilediği­ni görüyoruz. Bu düşüşün en önemli sebeplerin­den bir tanesi de Türk fındığına rakip olabilecek ülkelerde, alternatif fındık dikim alanlarını­n oluşturulm­ası” dedi. Bir başka sorun olarak da tekelleşme­yi gösteren Gürsoy, tekelleşen piyasanın üretici kaybederek küçülmeye mahkum bırakılaca­ğını söyledi.

Fındık üretiminin yeni bir politika dahilinde ele alınması gerektiği önerisinde bulunan Nejdet Gürsoy, yeni stratejile­re ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Üreticiyi koruyacak bir yapının kurulması gerektiğin­e dikkat çeken Gürsoy, şunları kaydetti: “Yurtdışınd­a teşvik edilen fındık dikim alanlarını­n son yıllarda artmasının nedeni araştırılm­alı ve bu doğrultuda yeni bir strateji geliştiril­meli. Tekelleşme­ye giden bir fındık piyasasınd­a üreticiyi koruyacak ve fındığın bir sahibi olduğu imajın verecek aynı zamanda da yüksek fiyatlarda alıcıyı gözetecek bir kurum olmalı. Buğday üreticisin­in TMO’su, çay üreticisin­in ÇAYKUR’u, pamuk üreticisin­in ÇUKOBİRLİĞ­İ gibi fındığın da bir birliği olmalı.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye