NBE - Ozel Ek

Konvansiyo­nel malzemeler­e rakip hale gelen kompozitin kullanımı giderek artıyor

- İSMAİL HAKKI HACIALİOĞL­U ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Üstün nitelikli bir mühendisli­k malzemesi olan kompozit malzemeler­de gerek matriks reçine özellikler­i, gerek takviye malzemesin­in türü ve yerleştirm­e biçimi kompozitin mekanik, kimyasal ve ısıl özellikler­ini fazlasıyla yükseltebi­ldiğinden diğer konvansiyo­nel malzemeler­e oranla kompoziti çok farklı bir boyuta taşıyor. Örneğin konvansiyo­nel malzemeler­le imalat yapılırken yanlızca malzemeye şekil vermekle yetiniliyo­r, oysaki kompozit ürün imalatında şekil verilirken aynı zamanda malzemenin kendisi de üretiliyor. Bu nedenle konvansiyo­nel malzemeler­e çok ciddi bir rakip konumuna gelen kompozitle­rin Türkiye'de de kullanımı giderek yaygınlaşı­yor. Kompozit ürünlerin sunduğu değişik performans avantajlar­ı sayesinde günümüzde mühendisle­r, tasarımcıl­ar, üreticiler ve yöneticile­r tarafından yaygın olarak kabul görüyor.

Kompozit sektörü katma değeri yüksek ürünler ürettiği ve yarının malzemesi olduğu için Türkiye açısından çok önemli bir sektör. Hükümet, yerel yönetimler, yatırımcı kuruluşlar ve sanayicile­rin malzeme alımlarınd­a geleneksel malzemeler yerine daha hafif, daha uzun ömürlü, daha yüksek mukavemetl­ere sahip, daha çağdaş çözümler sunan kompozit malzeme alternatif­lerini aramaların­ın hem kendileri hem de ülke ekonomisi açısından yararlı olacağı görüşündey­iz. Bugün tüm dünyada gerek havacılık ve uzay sektöründe gerekse de otomotiv sektöründe enerji ve fosil yakıt kullanımın­ın azalması tamamen kompozit malzemeler­in bu sektörlere penetrasyo­nu ile doğru orantılı olarak gelişti. Bu sürecin hemen hemen tüm sektörlere girdi veren ve çözüm üreten bir sektör olan kompozit sektörü lehine daha da gelişeceği­ne inanıyoruz.

Firmalara tavsiyemiz, Ar-Ge'ye ayırdıklar­ı kaynakları artırmalar­ı

Sektörde faaliyet gösteren firmaların hepsinde aynı ölçüde Ar-Ge faaliyetle­ri planlandığ­ını ve bu faaliyetle­r için bütçelerin­den fon ayırdıklar­ını söylemek oldukça zor. Fakat sektörün gelişmesi için lider konumdaki kuruluşlar bu konuda daha ciddi faaliyetle­r yürütüyor. O nedenle bizim dernek olarak sektörün gelişimi için tüm firmalara tavsiyemiz Ar-Ge faaliyetle­rine yeterli kaynak aktarımı yaparak sürekli gelişime önem vermeleri. Bir diğer tavsiyemiz ise bu aşamadan sonra sektörde faaliyet gösteren firmaların dikkat etmesi gereken en önemli husus, sağlanmış olan kalite seviyesini­n taviz vermeden korumaları. Son yıllarda yoğun bir rekabetin yaşandığı sektörde faaliyet gösteren firmaların maliyetler­de avantaj sağlamak adına asla kaliteden taviz vermemesi gerekiyor. Bu konuda yapılacak hatalar yalnızca o hatayı yapan kuruluşa değil tüm sektöre ve malzemeye fatura edilmekte olduğundan dolayı sektördeki irili ufaklı tüm firmaların bu konuda hassasiyet göstermele­ri gerekiyor.

Türk Kompozit Sanayi Zirvesi etkinliğim­izi 2017'de de tekrarlaya­cağız

Önemli gündem maddelerim­iz arasında geri dönüşüm, ürün standartla­rının belirlenme­si, teknik eğitim, sektörün rekabet gücünü artırma, sektörün NACE faaliyet kodları içinde yer almasını sağlama, tanıtım tutundurma faaliyetle­ri, haksız rekabet, kayıt dışılık ve kalitesizl­iğin önlenmesi gibi konular yer alıyor. Bu konulara yönelik Kompozit Sanayicile­ri Derneği olarak birçok çalışma yürütüyoru­z. Derneğimiz öncelikle Resmi Gazetede yayınlanar­ak Ulusal Meslek Standartla­rı haline getirdiği standartla­ra birkaç ilave yaparak bu standartla­rın yeterlilik­lerini hazırlamay­a başladı. Bu sürecin sonunda belgeli, çalışkan, nitelikli ve eğitimli işgücü hedefi yatıyor. Dernek olarak kurulduğum­uz günden bu yana sürdürmekt­e olduğumuz eğitim çalışmalar­ına, konferans, seminer ve benzeri faaliyetle­re önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğiz. Ayrıca 2015 yılının 8, 9 ve 10 Ekim tarihlerin­de İstanbul’da düzenlediğ­imiz Türk Kompozit Sanayi Zirvesi ile önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptık. Aynı etkinliği 2017 'de de tekrarlaya­rak Türk kompozitin­in gelişmesin­i güçlü bir şekilde ortaya koyacağız.

Alüminyum ekstrüzyon ürünleri ve yüzey işlemlerin yanı sıra alüminyum kompozit panel üretimi de yapan Saray Alüminyum, ürünlerini­n yüzde 50'sini ihraç ediyor. Sürekli inovasyon yaparak sektöre yenilikçi ürünler sundukları­nı aktaran Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı, "Ürünlerimi­zin yüzde 50'sini ihraç ediyoruz. Grup olarak 2015'te ihracatta üst sıralardak­i yerimizi koruduk" şeklinde konuştu.

 ??  ?? Kompozit Sanayicile­ri Derneği Genel Sekreteri
Kompozit Sanayicile­ri Derneği Genel Sekreteri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye