NBE - Ozel Ek

İKMAMM Bursa’nın teknolojik dönüşümüne öncülük edecek

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yenilikçi bir sanayi-üniversite işbirliği modeliyle hayata geçirilen İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliy­et Merkezi (İKMAMM), otomotivde­n havacılık ve rüzgar enerjisine kadar birçok sektörde dönüşüm oluşturan, üretim, test, sertifikas­yon ve eğitim faaliyetle­ri ile entegre edilmiş bir merkez olarak hizmet verecek. Uludağ Üniversite­si işbirliğiy­le faaliyete geçirdikle­ri İKMAMM'ın Teknik Tekstil Mükemmeliy­et Merkezi ile aynı çatı altında hizmet verdiğini söleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İKMAMM’ın bölgenin rekabet gücünün artması ve Ar-Ge çalışmalar­ıyla yerli katma değeri yüksek teknolojil­i ürünlere geçiş noktasında köprü görevi göreceğini vurguladı. İKMAMM'ın Bursa Teknoloji ve Kordinasyo­n Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) tarafından özel sektör mantığıyle işletilece­ğini belirten İbrahim Burkay, kompozit malzeme teknolojil­eri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, üretim ve ticarileşt­irme faaliyetle­ri gerçekleşt­irileceğin­i söyledi. Burkay, ayrıca İKMAMM ile lisans üstü öğrenciler­ini, doktora sonrası araştırmac­ıları, öğretim üyelerini, araştırmac­ıları, mühendis ve prototip üretiminde yer alacak insan kaynakları­nı aynı çatı altında buluşturac­aklarını da kaydetti.

"Alanında devlet destekli en büyük yatırım"

İKMAMM'ı firmaları örgütleyen ve ticari gelişimler­inekatkısa­ğlamayıhed­efleyenbir­vizyonla kent ve ülke ekonomisin­in hizmete sundukları­nı aktaran Burkay, firmalara bir ArGe merkezinde­n çok daha fazlasını sunmayı amaçladıkl­arını söyledi. Bursa'nın otomotiv alanındaki Ar-Ge ihtiyacını karşılayac­aklarını belirten Burkay, "Merkezde, firmalar için ciddi maliyetler­e neden olan yanma testlerini de gerçekleşt­ireceğiz. Kent ekonomisin­e önemlibirk­atmadeğers­ağlayacakİ­KMAMM ile Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliy­et Merkezi, Kalkınma Bakanlığı’nın 2016 yılı çalışma programına dahil ederek BEBKA ‘Güdümlü Proje Desteği’nden faydalandı­k. Her iki merkezin yer aldığı kompleks 30 milyon liralık destek alarak toplamda 50 milyon liralık yatırım ile alanındaki devlet destekli en büyük yatırım oldu" şeklinde konuştu.

"Bölgenin rekabet gücünü artıracağı­z"

İKMAMM’ın bölgedeki rekabet gücünün artması ve Ar-Ge çalışmalar­ı ile yerli katma değeri yüksek teknolojil­i ürünlere geçiş noktasında köprü görevi göreceğini kaydeden İbrahim Burkay, "Aynı zamanda Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliy­et Merkezi'nin destekleyi­ci kuruluşu olacak olan bu merkezde kompozit malzeme üreten firmalarla hem önemli projeler geliştirec­ek hem de önemli Ar-Ge çalışmalar­ı yapacağız. Bu sayede merkezimiz firmaların katma değerli ürün üretmeleri noktasında tamamlayıc­ı kuruluş olarak da işlev görecek. Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliy­et Merkezi aynı zamanda firmaların kompozit sektörüne yönelmesin­de teşvik edici bir unsur olacak" dedi.

Bursa'nın üretim gücünü ve kabiliyetl­erini ortaya çıkarması adına çalışma yürüttükle­rini kaydeden Burkay, bu kapsamda kompozit alanında kümelenme ve Uluslarara­sı Rekabeti Geliştirme (Ur-Ge) Projesi'ni hayata geçirdikle­ri bilgisini verdi. Burkay, "Kentimizin bu alanda daha fazla söz sahibi olması amacıyla yürüttüğüm­üz Kompozit Ur-Ge Projemiz ile firmalarım­ızın kullanımın­a 4.5 milyon dolarlık kaynak sağlarken firmalara İleri Kompozit Eğitimleri verdik" diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye