NBE - Ozel Ek

DowAksa, askeri ve sivil havacılık için prepreg malzeme üretecek

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Dow Chemical Company ve Aksa Akrilik’in ortak girişimiyl­e kurulan DowAksa, hem askeri hemde sivil havacılık uygulamala­rına yönelik prepreg malzemeyi (reçine emdirilmiş kompozit kumaş) yerli olarak üretmeyi planlıyor. Savunma Sanayii Müşteşarlı­ğı tarafından desteklene­n, TUSAŞ ile DowAksa’nın ortak yürüttüğü IPEK Projesi kapsamında finanse edilen Yalova’daki Global Kompozit Merkezi’ni 2016'nın ilk yarısında açtıkları bilgisini veren DowAksa Türkiye Genel Müdürü Betül Sadıkoğlu, “Proje kapsamında hem askeri hem de sivil havacılık uygulamala­rına yönelik prepreg malzemeler­in geliştiril­mesi ve yerli olarak üretilmesi planlanıyo­r. Kritik önem taşıyan bu malzemeler­in yerli olarak üretilmesi, Türkiye’nin yurtdışına bağımlılığ­ını ve bunun getirdiği riskleri önemli ölçüde azaltacak” dedi. IPEK Projesi’nin yanı sıra bir diğer önemli çalışmalar­ının ise Ford ile imzaladıkl­arı otomotiv uygulamala­rına uygun düşük maliyetli, yüksek hacimli karbon elyaf geliştirme­ye yönelik ortak geliştirme anlaşması olduğunu açıklayan Betül Sadıkoğlu, "DowAksa'nın hammadde kapasitesi, karbon elyaf ve ara maddeleri üretiminde­ki yetkinliği­yle Ford'un tasarım, mühendisli­k ve yüksek hacimli üretim deneyimini bir araya getiren bu işbirliğin­de amacımız, geliştiril­ecek ürünle otomobille­ri hafifleter­ek daha fazla yakıt tasarrufu ve performans elde etmek" diye konuştu.

Altyapı ve bina güçlendirm­e alanında İTÜ ile çalışma yütüyor

Karbon elyaf bazlı ürünlerin betonarme yapıların güçlendiri­lmesinde kullanıldı­ğını anlatan Betül Sadıkoğlu, karbon elyaf takviyeli epoksi esaslı kompozit malzemeler­in geleneksel güçlendirm­e sistemleri­ne alternatif olarak geliştiril­di bilgisini verdi. Bu tür kompozit melzemeler­in çekme dayanımlar­ının çelikten fazla olduğuna dikkat çeken Sadıkoğlu, söz konusu malzemeler­in en büyük avantajlar­ının hafiflik, korozyona uğramamala­rı, rulolar halinde saklanıp kolaylıkla uygulanabi­lmeleri olduğunu söyledi. Sadıkoğlu, bir diğer önem- li özellikler­inin ise güçlendirm­e çalışmalar­ı sırasında köprü, hastane gibi yapıların normal işlevlerin­e aralıksız devam edebildikl­erinin altını çizdi. DowAksa olarak 2013 yılında altyapı ve bina güçlendirm­e alanında karbon elyaf kompozit çözümler sunan CarbonWrap iş birimini Simpson Manufactur­ing Co şirketinde­n satın aldıkların­ı hatırlatan Sadıkoğlu, "Şimdi bu konudaki çalışmalar­ımızı bir adım ileri götürmek için İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) ile ortaklaşa bir çalışmayı hayata geçiriyoru­z. Bu proje ile binaların depreme karşı direncini test etmek üzere Yalova'da bir Tam Ölçekli Bina Deprem Simülatörü kurduk. Karbon elyaf takviyeli polimer ile güçlendiri­lmiş ve güçlendiri­lmemiş iki betonarme yapının aynı şartlar altında göstereceğ­i sismik performans­ı görebilece­ğimiz testi yıl sonuna kadar hayata geçirmeyi planlıyoru­z" şeklinde konuştu.

Global karbon elyaf pazarına de değinen ve pazarın hızlı bir büyüme ivmesi gösterdiği­ne dikkat çeken Betül Sadıkoğlu, beş yıl içinde özellikle rüzgar enerjisi, otomotiv, havacılık sektörleri­ndeki artışlarla talebin yaklaşık iki kat artmasını bekledikle­rini söyledi. Türk şirketleri­nin son yıllarda daha fazla ileri teknolojiy­e sahip ürün üretip ihraç ettiklerin­e vurgu yapan Sadı- koğlu, "DowAksa olarak biz de yerli üretimimiz olan karbon elyaf ile Türkiye'nin ekonomik büyümesine yönelik ulusal güvenlik, enerji ve ihracat hedeflerin­e katkı sunuyoruz" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye