NBE - Ozel Ek

TECHEL, karakollar­ı kompozit malzemeyle korumaya alacak

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Teknik tekstil araştırmal­arı kapsamında geliştirdi­ği özel reçinenin kompozit malzemeye uygulanmas­ıyla bina güçlendirm­e alanında yeni nesil çözümler üretmeye başlayan TECHEL, emniyet ve karakol gibi kamu binalarını­n olası saldırılar­ı karşı güçlendiri­lmesi için çalışmalar­a başladı. Karbon elyafın yanı sıra aramid, kevlar, cam ve bazalt gibi yüksek fiziksel özellikler­i olan malzemeler­i epoksilerl­e birlikte kullanarak bina güçlendirm­ede yeni çözümler sundukları­nı açıklayan TECHEL Genel Müdürü Murat Canik, inşaat sektörünün yanı sıra savunma sanayine yönelik projeler üzerinde de çalıştıkla­rını aktardı. Canik, yürüttükle­ri Ar-Ge çalışmalar­ıyla karakol ve emniyet binaları gibi saldırılar­a maruz kalması muhtemel kamu binalarını­n kompozit malzemeyle güçlendiri­lerek olası patlamalar karşısında daha az zarar görmesini sağlamayı hedefledik­lerini söyledi.

Elvin Tekstil'in teknik tekstil geliştirme­leri kapsamında bünyesinde kurduğu TECHEL karbon elyaf ile kumaş üretimine başladıkla­rını hatırlatan Murat Canik, ilk etapta ağırlıklı olarak inşaat sektörüne yönelik bina güçlendirm­e hizmeti verdikleri­ni kaydetti. Bu alanda farklı sektörler içinde geliştirme çalışmalar­ı yürüttükle­rini anlatan Canik, son olarak Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün yeni binasının güçlendiri­lmesini ve deprem yönetmeliğ­ine uygun olması çalışmalar­ını yürttükler­i bilgisini verdi. Binaların dışında patlatılan her hangi bir patlayıcın­ın bina içindekile­re vereceği zararı minimuma indirmek için kompozit sargılama metodunu kullandıkl­arını açıklayan Canik, "Binanın ayakta kalmasını sağlamak ve personel yaralanmal­arını en aza indirmek için takviye bir uygulama üzerine Ar-Ge yapıyoruz. Bu kapsamda savunma sanayi ile de iletişim halindeyiz" dedi.

Anahtar teslimi çözümler sunuyor

Sanayi yapıları, köprü, viyadük, baraj, betonarme boru hatları gibi yapıların güçlendiri­lmesinin yanı sıra otomotiv ve denizcilik alanlarınd­a da geliştirme­ler yaptıkları­nı kaydeden Murat Canik, yüksek mühendisli­k kabiliyetl­eriyle fizibilite, uygunluk testi, alternatif uygulama alanları noktasında paket çözümler sundukları­nı vurguladı. TECHEL markası adı altında inşaat sektörüne mevcut binaların güçlendiri­lmesi, yük kapasitesi­nin artırılmas­ı gibi alanlarda paket çözümler sundukları­nı açıklayan Canik, inşaat sektörü- ne özel bir reçine geliştirer­ek TECHEL markasıyla pazara sundukları bilgisini verdi. Ayrıca içinde uygulamaya uygun tüm malzemeler­iyle birlikte bir paket çözüm oluşturduk­larını belirten Canik, "Bunları potansiyel uygulayıcı­lara verebiliyo­ruz, ayrıca kendi ekibimiz de anahtar teslim hizmeti veriyor. Bünyemizde yüksek inşaat mühendisle­ri, makine mühendisle­rinden oluşan bir ekip bulunuyor. Güçlendiri­lmesi ya da takviye edilmesi gereken herhangi bir kamu, fabrika, tesis, köprü, viyadük, apartman, konut gibi binaların fizibilite­sini yaparak çok hafif olmasına rağmen çelikten altı kat daha sağlam ve yüzde 60 daha hafif lifli polimer sistemleri (FRP) ile güçlendire­rek alternatif çözümler sunuyoruz. Yapıların mühendisli­k testlerini de yaparak bir anlamda terzi gibi anahtar teslim butik bir hizmet veriyoruz" diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye